Feyenoord

goudenlogo_400x400Feyenoord, voetbal van het volk

In 1908 werd in Rotterdam in café De Vereniging een voetbalclub opgericht, toen nog onder de naam ‘Wilhelmina’. Deze oprichting is eigenlijk altijd tekenend geweest voor Feyenoord zelf. Opgericht in een café in plaats van aan een indrukwekkende bestuurstafel in een duur bedrijf. Feyenoord heeft zichzelf dan ook altijd gezien als het voetbalteam van het volk. Het hoogtepunt was dan ook voor Feyenoord toen ze – drie jaar na de promovering naar de hoogste klasse – in 1921 hun eerste landskampioenschap wonnen. Het was groot feest. De ‘arbeiders’ hadden gewonnen van de ‘heren’. Ze waren toen inmiddels al een aantal naamsveranderingen verder en heetten op dat moment officieel Feyenoord.

De Kuip, thuisbasis van Feyenoord

Het stadion De Kuip is van oudsher de thuisbasis van Feyenoord. In 1935 werd begonnen met de bouw van het stadion, in 1937 werd het officieel in gebruik genomen. Over de vorm van De Kuip is lang nagedacht. Dit omdat de architect niet wilde dat toeschouwers slecht zicht op het spel zouden hebben. Daarom is er gekozen voor een ‘loshangende’ tweede ring in het stadion. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zag het er even naar uit dat De Kuip zou worden gesloopt. De Duitse bezetters hadden een grote behoefte aan metaal om hun oorlogsmaterieel mee te bouwen en hadden snode plannen met De Kuip. Aan de eigenaars van De Kuip werd gevraagd om een opgave te doen van de hoeveelheid metaal die in het stadion verwerkt zat. Ze gaven slechts een derde deel van het totaal op. Het bleek de redding van De Kuip, anders was de trots van Rotterdam omgesmolten tot oorlogsmaterieel. In 1987 wilden Rotterdam en Amsterdam de Olympische Spelen van 1992 naar Nederland halen. Er moest een olympisch stadion komen wat op de plaats van De Kuip had moeten komen. Dit plan vond gelukkig geen doorgang. In de jaren negentig was er sprake van ernstige erosie en betonrot. Even leek het erop dat De Kuip zou moeten worden gesloopt. Uiteindelijk bleek een grondige renovatie voldoende.

Hoogtepunten

Sinds het behalen van het landskampioenschap in 1921 waarmee Feyenoord zijn naam op de ranglijst zette waren er meer dan voldoende glorieuze momenten voor Feyenoord. In de jaren twintig werden ze meerdere malen afdelingskampioen. Landskampioen werden ze nogmaals in 1928. Een volgende mijlpaal was de KNVB beker die in 1930 werd gewonnen. In 1935 lukte dit nogmaals. In de jaren dertig en veertig werden in totaal 5 bekers en 7 landskampioenschappen gewonnen. In 1965 behaalde Feyenoord de dubbel; zowel landskampioen als de beker.

1970 was een nieuw hoogtepunt voor Feyenoord. Als eerste Nederlandse voetbalclub wisten ze de Europacup te winnen. Enkele maanden daarna behaalden ze de Wereldbeker. In 1974 behaalden ze de UEFA cup, als eerste Nederlandse voetbalclub. De volgende dubbel; het landskampioenschap en de beker werden gehaald in 1984. In de jaren negentig behaalde Feyenoord 2 landstitels, 2 Supercups en enkele KNVB bekers. In 2002 kregen de gouden tijden van Feyenoord een mooi vervolg. Onder leiding van Bert van Marwijk behaalde Feyenoord met een excellent spelende Pierre van Hooijdonk de tweede UEFA cup na 28 jaar tegen Borussia Dortmund. Dit hoogtepunt zorgde voor een groot volksfeest in 2008. Dit was één dag na de moord op Pim Fortuyn. Tot nu toe is dit de laatste grote prijs die Feyenoord won.

Nieuwe coaches, nieuwe kansen

Op 3 maart 2014 maakte Feyenoord bekend dat Fred Rutten de nieuwe hoofdcoach werd van Feyenoord in plaats van Ronald Koeman nadat toenaderingspogingen tot Louis van Gaal en Co Adriaansen strandden. Een nieuwe succesperiode brak aan. Feyenoord brak door tot de tweede ronde van de Europa League. Na een jaar echter vertrok Fred Rutten omdat er een gebrek was aan financiële middelen. De nieuwe trainer werd bekend gemaakt; Giovanni van Bronckhorst. Het luidde weer betere tijden in; voor het eerst sinds 8 jaar werd op 24 april 2016 beslag gelegd op de 12e KNVB beker.

Hand in hand kameraden

Een groep apart binnen dit gebeuren is natuurlijk de supportersvereniging. Het aloude ‘voetbal van en voor het volk’ zit nog steeds in de cultuur gebakken. Ze juichen mee met alle successen, maar wanneer de resultaten tegenvallen zullen ze niet schromen om verhaal te gaan halen bij het bestuur van Feyenoord. Ze hebben een eigen naam; Het legioen. Ze staan erom bekend dat ze behoorlijk reislustig zijn, maar daarnaast ook erg fanatiek. Bij thuiswedstrijden komt het Legioen met gemiddeld 40.000 man opdagen om hun Feyenoord aan te moedigen. Het clublied geeft de onderlinge verhoudingen goed aan. Hand in Hand, kameraden. Hand in hand, voor Feyenoord 1. Geen woorden, maar daden. Het was van oudsher het motto van Feyenoord en dat is één van de aspecten die tijdens de ontwikkeling van Feyenoord nooit veranderd is.

 

Bronnen

 

Comments are closed.