Het Weer

 

1. Wolken

weer

Als je vaak naar buiten kijkt zie je soms wolken. Aan dan vraag jij je soms wel eens af wat er allemaal in een wolk zit. Nou ik zal eens uitleggen hoe een wolk in elkaar zit. Een wolk bestaat uit hele kleine waterdruppeltjes of ijskristallen. Dat noemen we waterwolken en ijswolken. Veel gemengde wolken komen ook vaak voor. Dat is ijs en water door elkaar.

Je hebt heel veel verschillen wolken. Een bekende is de mist wolk . Mist zweeft heel dicht op de aarde, wolken hoeven dus niet zo hoog te zijn. Mist is een wolk met druppeltjes. Soms zie je de druppeltjes heel erg goed, maar meestal zijn het allemaal heel kleine druppeltjes. Zo klein dat je ze alleen maar ziet met een microscoop. Als je vroeg naar school gaat plakken veel druppeltjes aan je kleren, wenkbrauwen en je haar. Een wolk die in de hemel zweeft is ook van waterdruppeltjes gemaakt. Verder heb je nog cirrus wolken deze zijn witachtig flarden met een blauwe achtergrond. Omdat deze wolken zo hoog zijn bestaan ze niet als regen maar al ijskristallen. Als de boeren die wolken zien halen ze meestal snel het hooi naar binnen. Ook heb je cumulus wolken deze lijken op hele grote watten. De bovenkant lijkt wel een beetje op een bloemkool de onderkant is vlak. Als je op deze wolken licht schijnt dan zijn ze heel erg mooi want dan gaan ze blinken. En het laatste heb je stratus wolken. Deze kunnen zich op iedere hoogte vormen en maken elkaar breder.

2. Het weerbericht en de K.N.M.I

weerkaart

Als het journaal is geweest kom daarna altijd het weerbericht. Het weerbericht komt niet alleen op de tv maar ook op de radio en in de krant. Dit is voor bepaalde mensen erg belangrijk bijvoorbeeld als je gaat winkelen, fietsen of je gaat een dagje naar het strand. Als je naar het strand gaat dan moet het wel lekker weer zijn natuurlijk. Het weerbericht is ook erg belangrijk voor de akkerbouw en de landbouw.

Het K.N.M.I. zorgt ervoor dat wij weten hoe het weer morgen en andere word. Ze zijn de hele tijd bezig met het meten van de wind en nog veel meer. Bij het K.N.M.I heeft iedereen een eigen taak. Weet je wat het K.N.M.I betekent? Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut. Meteorologisch is een oud Grieks woord het betekend: de leer van de verschijnselen die in de lucht voor komen. Je hebt ook weer verschillende soorten verschijnselen zoals: regen, sneeuw, hagel, onweer en storm

Dit is een weerkaart van de avond

3. Verschillende soorten klimaten

Op de aarde heb je veel verschillende klimaten. Op de Noordpool en de Zuidpool is het heel erg koud maar in Afrika is het weer heel erg warm deze verschillen komen door de evenaar. De evenaar is een warme straal die midden over de aarde loopt. Als je heel dicht bij de evenaar woont dan is het daar een warm klimaat. Wij wonen in een koud klimaat. Maar gelukkig niet zo koud als de Noordpool of je Zuidpool. Het is daar heel kou omdat ze heel ver van de evenaar liggen.

Over de hele aarde heb je verschillende soorten klimaten maar door die klimaten heb je ook wel dat overal verschillende soorten die leven. De ijsbeer en de kangoeroe leven niet bij ons in het wild. Dat komt door ons klimaat. Bij de ijsbeer is het koud maar bij de kangoeroe is het juist warm. Je kunt niet alleen bij dieren merken dat er verschillende klimaten zijn maar ook bij de planten en fruit. Een paprika groeit bij ons niet maar wel weer in een kas en in Afrika. In een kas is het meestal heel warm dat komt omdat het daar helemaal dicht is en daarom groeit daar ook veel meer dan gewoon bij ons op het land.

4. Wind en wat is een tornado?

Er zijn veel soorten weer verschijnselen. Wind is daar één van. Het woord wind wordt altijd in het weerbericht genoemd. Veel mensen moeten weten hoe hard het gaat waaien. Bijvoorbeeld als je gaat fietsen of zeilen, maar ook voor de scheepvaart is de windkracht het belangrijk.

Orkaan kan wel 2 voetbal velden groot zijn. Gelukkig komen ze bij ons niet zo vaak voor maar wel in Midden-Amerika of Zuidoost-Azië. Dat komt omdat die landen op de evenaar liggen en dan kan dat wel vaak voorkomen.Je hebt verschillende windsnelheden, een orkaan kan de hoogste windsnelheid bereiken wel 118 km per uur halen. Orkaan kracht is meestal windkracht 12 of hoger. Ook bij storm kan er hoge windsnelheden worden bereikt, deze richten dan veel schade aan. Zoals dakpannen die van de daken afwaaien, bomen breken en vallen om en nog veel meer. Een orkaan vernietigt eigenlijk alles zo ongeveer. Een

het weer

En nu ga ik het eens hebben over tornado’s. Je hebt vast wel eens van een tornado gehoord. En ze ook wel eens op televisie gezien. Een tornado is een draaiende draaikolk die in de lucht zweeft met een lage onweersbui. Een tornado ontstaat door warme lucht die door de lucht zweeft, daar door krijg je dat een ronde windstraal gaat zweven en dat noemen we een tornado. Alles wat op de grond staat kan mee gesleurd worden. Sommige mensen zijn juist blij als ze een tornado hebben gevonden om ze eens goed te kunnen bekijken. Maar gelukkig rijden ze meestal wel snel weg als er één dichtbij komt.

5. Onweer

Onweer kan het hele jaar voor komen in ons land, maar meestal in de zomers. Als het over dag in de zomers heel heet is dan kan het ’s nachts gaan onweren. Maar hoe ontstaat onweer nou? Onweer ontstaat door een vonkje dat overspringt naar een ander wolk dus ze botsen tegen elkaar op. Dat vonkje noemen we de bliksem. Na de bliksem komt meestal een knal, die noemen we donderslagen. Als je de bliksem ziet en je gaat tellen wanneer je pas een donderslag hoort kun je berekenen hoe ver het onweer bij je vandaan is. als je drie telt dan is het onweer een kilometer van je vandaan.

Zo ’n bliksemslag kan wel eens een hele hoge temperatuur bereiken. Soms kan die de temperatuur van duizend graden halen. IJzer of koper gaat door zo ’n bliksemslag smelten. Onweer kan dus eigenlijk best gevaarlijk zijn. Als je zelf geraakt wordt door zijn bliksemslag kan de daar wel dood aan gaan.

6. Sneeuw, regen en hagel

Er zijn verschillende soorten neerslagen bijvoorbeeld sneeuw, regen of hagel. Met neerslag bedoelen we alles wat naar beneden op de grond valt. Regen, sneeuw en hagel ontstaat door verdamping. Door die verdamping gaan hele kleine druppeltjes omhoog. Het water van die verdamping komt uit de zee of oceaan, maar er komt ook verdamping van de bladeren af. Regen is eerst in de wolken allemaal stukjes ijs. Zo’n wolk wordt zo groot en zwaar dat het vanzelf gaat regenen. De regen valt eerst als stukjes ij naar beneden. Maar omdat het ijs door verschillende luchtlagen heen gaat smelten de ijsstukjes in waterdruppeltjes. Die waterdruppeltjes bereiken dan de aarde. De stukjes ijs die uit de wolken komen smelten niet altijd zoals in de winter wanneer de temperatuur op de aarde onder het vriespunt komt. Die stukjes veranderen dan in sneeuw. Ze smelten in de luchtlagen niet helemaal tot waterdruppeltjes

Het vriest wel eens in de winter. Maar de kou heeft de luchtlagen nog niet helemaal bereikt. Dan valt er hagel. Soms bevriezen de regendruppels niet, maar ze krijgen wel een temperatuur onder nul. Dan zijn ze onderkoeld. De onderkoelde druppeltjes bevriezen als ze ergens tegen aan botsen. Dit verschijnsel noemen ze ijzel. IJzel is heel erg gevaarlijk voor het verkeer, want het wegdek wordt dan heel glad. En daardoor kunnen er veel ongelukken gebeuren. Hagelstenen kunnen zo groot zijn als een honkbal, maar gelukkig gebeurt dat niet zo vaak. Hagelstenen zijn meestal net zo groot als een erwt.

7. Weersatellieten

weersatellieten

Satellieten worden niet alleen gebruikt voor het opvangen van meetgegevens, maar ook voor foto’s te maken van de aarde. Satellieten fotograferen de bewolking van de aarde met infrarood licht. Maar overdag zijn de foto’s in gewone kleuren. Door verschillende wolken te vergelijken zie je hoe de wolken bewegen. De verschillende foto’s met wolken noemen we wolkenpatronen. Door deze patronen kunnen we zien wat voor weer het word. In de tropen en in andere landen zijn de satellieten onmisbaar geworden.

satellieten

Er zijn twee soorten satellieten. De bekendste satelliet draait ongeveer op een hoogte van 900 meter afstand van de aarde. Die satelliet draait om de aarde. De Amerikaanse NOAA zorgt ervoor dat er steeds twee satellieten in omloop zijn. Een zo ’n satelliet lijkt net of die stil hangt. Die satelliet draait eigenlijk tegelijk met de aarde. Hij zweeft altijd op dezelfde plek als de aarde. De WMO heeft ook een eigen gebied. Het is dan de bedoeling dat hun satellieten boven de evenaar hangen, zodat je weet dat de weersatellieten aanwezig zijn.

De Verenigde Staten, Japan en Europa hebben elk hun eigen satelliet. De Europese satelliet noemen we Meteosat en de organisatie daarvan heen Eumetsat.

8. De ozonlaag

de ozonlaag

De ozonlaag bevindt zich in de stratosfeer, het deel van de atmosfeer tussen 10 en 40 kilometer boven het aardoppervlak. Op die hoogte vliegen supersonische vliegtuigen zoals de Concorde. In deze laag is het gas ozon sterk verspreid en ongelijkmatig verdeeld.

8.1 Het gat in de ozonlaag

Hoog boven de aarde is er een onzichtbare laag van het gas ozon. De ozonlaag is heel erg belangrijk, Namelijk voorkomen dat onzichtbare, schadelijke stralen van de zon de aardoppervlakte bereiken.

Wat is nou eigenlijk de ozonlaag. Ozon is een gas dat van nature in de omgeving aanwezig is. Ozon lijkt erg op zuurstof, dat we inademen, maar het ozon gas heeft een sterke geur en is blauwachtig. Ozon wordt gemakkelijk beschadigt door chemische stoffen die in de industrie worden gebruikt. De chemische stoffen breken het ozon af waardoor schadelijke stralen van de zon de aarde bereiken.

8.2 De atmosfeer

De aarde is omgeven door een mengsel van gassen dat we de atmosfeer noemen. De atmosfeer loop door tot ongeveer 700 kilometer boven de aarde en gaat dan over in de ruimte. De lagen van de atmosfeer. Er zijn vier lagen in de atmosfeer. De onderste laag is de troposfeer. Die bevat ongeveer driekwart van alle gassen in de atmosfeer, Naast waterdamp en stof. De wolken ontstaan in deze laag.

De volgende laag is de stratosfeer. Die bestaat uit warme en droge lucht. De ozonlaag bevindt zich in de stratosfeer. Mesosfeer ligt boven de stratosfeer en daarboven ligt de dikste laag, de thermosfeer.


De verschillende lagen in de aardatmosfeer en de objecten die in de lagen voor kunnen komen.
spreekbeurt

 

One Response to “Het Weer”

  1. polle

    jullie geven heel veel duidelijke informatie