Kalkaanslag

Inleiding

Ik wil mijn spreekbeurt gaan houden over kalk en kalkaanslag. Eerst ga ik vertellen wat kalk precies is. Daarna waar kalk vandaan komt en waar het voor wordt gebruikt. Als laatste wil ik graag vertellen over kalk in water.

Wat is kalk?

Kalk is een witte stof die in de grond zit. Het bestaat uit twee mineralen calcium en magnesium. Kalk is vaak stevig samengeperst en dus is het best hard. Op sommige plaatsen zit kalk heel diep in de grond, maar soms zit het ook wel hoger. Bij de kust van Engeland kun je zelfs heel goed zien dat er veel kalk in de grond zit.

Waar komt kalk vandaan

Heel vroeger, ongeveer 70 miljoen jaar geleden, bestond Nederland nog niet. Het gebied wat nu Nederland is lag toen op de bodem van een zee. Deze zee heette de Krijtzee. Deze zee was ongeveer zo groot als heel Europa.

Alle schelpen uit die zee zijn op de bodem terechtgekomen. Hierdoor is er na heel veel tijd een dikke laag schelpen ontstaan. Later is de zee langzaam verdwenen . De rivieren die toen ontstonden brachten veel zand en klei mee, die de schelpen bedekten.

Die dikke laag zand en klei drukten de schelpen helemaal in elkaar waardoor deze samengeperst werden. Langzaam is er toen een hele harde aardlaag ontstaan, die we nu kalk of kalksteen noemen. Op sommige plekken is deze kalklaag wel 140 meter dik.

In veel plaatsen in Nederland zit deze aardlaag diep in de grond. Er ligt dan vaak een dikke laag zand of klei over de kalklaag heen. Alleen in Limburg zit deze laag niet zo diep onder de grond. Daar werd tot nog niet zo lang geleden de kalk ook uit de grond gehaald om het te gebruiken als bouwstof. Hierdoor zijn hele gangenstelsels en grotten ontstaan, de mergelgrotten. In Limburg zijn wel 22.000 gangen met een gezamenlijke lengte van 240 kilometer.

Waar wordt kalk voor gebruikt

De kalk uit de mergelgrotten werd vroeger in blokken gebruikt om er huizen van te bouwen. In Limburg kom je nog veel gebouwen tegen die van kalkblokken zijn gemaakt. Omdat kalk makkelijk beschadigt en het langzaam oplost door zure regen, worden er nu eigenlijk geen nieuwe huizen meer mee gebouwd.

Wel wordt kalk in verpulverde vorm gebruikt als grondstof voor bouwmaterialen. In cement zit bijvoorbeeld veel kalk. Cement wordt gebruikt om beton van te maken of stenen mee te metselen.

Ook mensen en dieren hebben kalk nodig. Vooral voor botten en tanden is kalk belangrijk. Daarom stoppen fabrikanten soms ook kalk in ons eten en drinken. Ook aan diervoer wordt vaak kalk toegevoegd.

Tenslotte is kalk goed voor bomen en planten. Daarom wordt er op weilanden of plantages op plekken met niet zo veel kalk in de grond soms met kalk gestrooid.

Wat is kalkaanslag?

Water dat gebruikt wordt voor drinkwater wordt meestal uit de grond gepompt. Doordat er op veel plaatsen veel kalk in de bodem zit, gaat er vaak ook kalk in het water zitten. Als er veel kalk in het water zit heet dit hard water. In hard water zitten namelijk veel kalkdeeltjes die opgelost zijn. Deze deeltjes zijn erg klein en kun je niet met het blote oog zien. Bij het verwarmen van water wordt het wel zichtbaar en krijg je kalkaanslag.

Plaatsen waar kalkaanslag het beste zichtbaar is, is op kranen in de keuken en badkamer. Ook kun je in een waterkoker vaak goed zijn hoe kalkaanslag eruit ziet. Kalkaanslag is vaak heel moeilijk om schoon te maken omdat het bijna niet weg wil.(Amysoft.nl waterontharder)

Kalkaanslag houdt warmte vast waardoor er meer energie nodig is in de CV installatie (centrale verwarming). Ook apparaten zoals dus de waterkoker en de wasmachine gaan eerder stuk en de vaatwasser heeft meer zeep nodig.

 

Comments are closed.