Koning Juliana

Inleiding

Koningin Juliana werd geboren op 30 april 1909 in Den Haag.

Haar volledige naam is: Koningin Juliana Louise Marie Wilhelmina van Oranje-Nassau. Ze is een dochter Prins van Hendrik van Mecklenburg en Koningin Wilhelmina.

Juliana was de enige dochter van Wilhelmina en Hendrik en na een aantal miskwramen van Wilhelmina waren ze bang dat er geen troonopvolger zou komen. Voor Nederland was Juliana dus ook een hele opluchting en overal werd feest gevierd.

Jeugd van Koningin Juliana

Haar hele jeugd en opvoeding stond in het teken van haar toekomstige taak, het koningschap. In haar kindertijd voelde ze zich vaak ook erg eenzaam. Ook haar school bracht haar bijna niet in contact met leeftijdsgenoten. Er was een klein klasje in het paleis met 3 zorgvuldig uitgekozen meisjes die zelfs met vakanties mee gingen. Haar studententijd bracht ze van 1927 tot 1930 door in Leiden en Katwijk. Dat betekende dat zij voor het eerst ongedwongen over straat en op stap kon gaan met vriendinnen.

Belangrijke jaartallen

In 8 september 1936 verlooft Juliana zich met prins Bernhard. Ze leerde prins Bernard kennen tijdens een wintersportvakantie en op 7 januari 1937 trouwen ze in het paleis Soestdijk.

Op 31 januari 1938 werd Beatrix geboren. Op 5 augustus 1939 haar zusje Irene.

Juliana was in de oorlogsjaren in Canada met Beatrix en Irene maar voordat ze daar waren, zijn ze nog even in Engeland geweest. Prins Bernhard en Wilhelmina bleven daar in Londen. Het waren voor haar de eerste jaren dat ze zelfstandig ergens heen ging. Bernard kwam maar één of twee keer per jaar over. Tijdens de oorlogsjaren werd de derde dochter geboren, Margriet op 19 januari 1943. Vlak na het einde van de tweede wereld oorlog kwamen ze terug van Canada naar Engeland en met het hele gezin gingen ze dan weer terug naar Nederland.

In 1947 werd Marijke haar vierde dochter geboren op 18 februari. Marijke veranderde later haar naam in Christina. Ze was met een oogafwijking gedeeltelijk blind dit kwam omdat koningin Juliana tijdens haar zwangerschap besmet raakte met rode hond.

Op 6 september 1948 volgde Juliana haar moeder op maar eigenlijk had ze er helemaal geen zin in en had ze liever een oudere broer gehad die dan het koningschap zou overnemen. Ze had al wel wat ervaring omdat ze in 1947 & 1948 haar moeder tijdelijk had vervangen omdat zij ziek was. In de 1e jaren van het koningschap had ze een aarzelende en bescheiden houding maar later veranderde dat op een gegeven moment kreeg ze er plezier in. Nadat ze dus de troon had overgenomen bleek dat ze een hele andere stijl had dan haar moeder. Ze was een hele lieve en sociale koningin door haar werd de afstand tussen het volk en het koningshuis veel kleiner.

In februari 1953 vond de grote watersnoodramp in Zeeland en op de Zuid-Hollandse eilanden plaats. Juliana was er heel snel bij met haar laarzen aan kwam ze naar de mensen toe om ze te troosten en ze weer moed in te spreken, deze actie werd erg gewaardeerd door het volk.

Op 30 april 1980 stopte Juliana met het regeren van het land. Ze was toen 71 jaar. Nadat ze daarmee stopte veranderde ze van koningin Juliana weer naar Prinses Juliana.

In de jaren erna zette ze zich nog steeds voor verschillende sociale doelen. Ze werd onder andere voorzitter van de stichting Nederlandse Kinderhulpplan en de Nationale Commissie van Gehandicapten. Ze bleef een hele actieve Prinses en ze vond dit zelf heel erg leuk om te doen.

Na 1995 was ze steeds minder in het openbaar te zien omdat haar gezondheid af begon te nemen en ze ook last kreeg van geheugenverlies. Na 2001 was ze helemaal niet meer te zien in het openbaar, de laatste keer dat je haar zag in het openbaar was bij het huwelijk van een van haar kleinkinderen.

Overlijden

Nadat ze te horen kreeg dathaar gezondheid verder af nam en ze een paar weken in bed heeft gelegen is ze op zaterdag ochtend 20 maart 2004 om tien voor 6 gestorven op 94-jarige leeftijd. Ze is gestorven door een longontsteking tijdens haar slaap. Haar man en kinderen waren erbij aanwezig. Behalve prinses Christina die was net onderweg naar het paleis in Soestdijk.

Kort naar het overlijden werd koningin Juliana gebalsemd. Balsem is een stof die ze over het lichaam smeren dat het niet zo snel vergaat. Dit had ze zelf besloten. Haar moeder bijvoorbeeld wilden niet gebalsemd worden omdat zij naar de heer wou zoals ze was.

Op 30 maart is ze bijgezet in de Koninklijke grafkelder van de Nieuwe Kerk in Delft waar ook haarfamilieleden staan. De kist van Juliana werd gebracht in de paarse koets waar ook prins claus (de man van haar dochter Beatrix) in is begraven met een uitvaartstoet die begon bij Paleis Noordeinde naar De Nieuwe kerk in Delft. Zelf wilde ze graag dat de stoet in witte stijl zou zijn waarvoor eigenlijk de witte koets van haar moeder gebruikt zou worden maar die was niet meer in goede staat om te rijden dus werd de paarse koets wit versierd. Achter de stoet reden koetsen met familieleden.

 

3 Responses to “Koning Juliana”

  1. mahasine msar

    wauw mooie spreekbeurt. deze site heeft me echt goed geholpen met leren!!

  2. Lotte

    Ik heb heel veel informatie bij jullie gehaald!☻
    Dank je wel spreekbeurten. info!☻

  3. Lotte

    Ik heb een 9 voor mijn werkstuk!
    Dank je wel!☻

    Groeten van Lotte