Lenen

Zakgeld

Een paar weken geleden ben ik met mijn moeder voor het eerst naar de bank geweest. Hier heb ik een rekening geopend, omdat ik veel van mijn zakgeld niet gebruikte. Mijn moeder vond het niet zo’n goed idee om dit geld thuis te laten liggen en stelde daarom voor het naar de bank te brengen. Omdat het nu op de bank staat krijg ik nog meer geld, want ik krijg rente over mijn spaargeld. De uitleg van de medewerker van de bank was erg interessant en daarom heb ik een spreekbeurt over zakgeld gemaakt.

geld-bewegende-animatie-0047

Geld

Als wij iets willen kopen, moeten we daar geld voor betalen. Omdat we in Nederland wonen, betalen we met de euro. Dit is niet in elk land het geval, zo betaal je bijvoorbeeld in Amerika met dollars. Dit lijkt wel op de euro, maar de biljetten hebben andere kleuren en plaatjes. Ook zijn de munten anders dan bij ons. Dit verschil in betaalmiddel is er in de meeste landen. Al heel lang geleden zijn er verschillende betaalmiddelen ontstaan.

Ruilhandel

Honderden jaren geleden hadden we nog geen briefgeld en munten. In plaats daarvan werd er geruild met spullen. Dit werd ruilhandel genoemd. Hierbij werden er bijvoorbeeld mooie schelpen voor een brood geruild. Zo konden mensen toch aan hun spullen komen. Soms kwam er ruzie over de waarde van bepaalde spullen. Dit kon soms zelfs leiden tot een oorlog. Gelukkig kwamen steeds meer handelaren met het idee om spullen te ruilen – en dus kopen – voor goud of zilver. Het goud of zilver werd gewogen, waardoor er een precieze waarde aan gekoppeld kon worden.

Goud en zilver

Door de jaren heen ontdekte vele handelaren dat het niet handig was om iedere keer de klompjes goud te moeten wegen. Hierdoor werd een nieuw beroep in het leven geroepen: de goudsmid. De goudsmid zorgde ervoor dat ieder klompje goud hetzelfde gewicht kreeg. Dat werd gedaan door het in muntvormen te smelten. Handel kon hierdoor gemakkelijker worden gedaan. Al merkten sommige handelaren, zeker als ze ver moesten reizen, dat veel munten erg zwaar konden zijn. Daardoor werd er door de goudsmid een biljet ontworpen. Zo gaf bijvoorbeeld een vijfeurobiljet aan dat dat dezelfde waarde zou hebben als vijf losse euro’s. Al hadden we vroeger in Nederland florijnen en daarna de gulden en nog geen euro’s. De euro kwam pas in 2002 in heel Europa.

Valuta

lenenDe verschillende soorten briefjes en munten die werden gemaakt heten valuta. Doordat ieder land zijn eigen munten en biljetten had gemaakt, zijn er tot de dag van vandaag vele soorten valuta in de wereld. Dit kan soms lastig zijn als je op vakantie gaat naar een land waar je een andere valuta hebt. Gelukkig kan je dan wel je geld omruilen naar de valuta van het land. Zelf vind ik de biljetten van Amerika, de dollar, heel erg mooi. Die kun je zien op het plaatje hiernaast.

Spaargeld

Iedere week krijg ik van mijn ouders zakgeld. Hiervan mag ik kopen wat ik wil. Zelf wilde ik een jaar geleden een nieuw spel kopen voor mijn PlayStation, maar had toen niet genoeg geld. Mijn moeder zei toen dat ik hiervoor moest sparen en wilde mij geen geld lenen. In plaats van mijn zakgeld uit te geven aan spullen die ik niet perse nodig had, stopte ik het in mijn spaarpot. Na enkele weken sparen kon ik toen toch het spel kopen. Tegenwoordig spaar ik dus veel meer geld, waardoor het handiger is het op een bankrekening te storten.

geld-bewegende-animatie-0105

(Spaar)rekening

Als je veel geld in je spaarpot hebt zitten is het handiger om dit naar de bank te brengen. Je kunt dan een persoonlijke rekening openen zodat je precies weet hoeveel geld je hebt. Vaak krijg je een bankpas waarmee je bij winkels kunt pinnen voor je spullen. De grootste voordelen van een rekening bij de bank zijn:

  • Je krijgt rente. Dat is een vergoeding in procenten van het spaargeld wat er op je rekening staat. Na een jaar krijg je dit als een extraatje op je rekening.
  • Je geld is veilig. Als er wordt ingebroken kan iemand je spaarpot meenemen, als je geld op de bank staat is dat niet mogelijk.
  • Een pinpas is een stuk lichter dan munten. Daarnaast kun je een pinpas overal gemakkelijk mee naartoe nemen.

Handige weetjes

  • Je ouders kunnen je zakgeld ook direct op je spaarrekening storten, in plaats van contant te geven.
  • Vaak krijg je een leuk cadeau als je een rekening opent bij de bank.
  • Als iemand je pinpas steelt, moet deze eerst de pincode weten om er geld van af te halen. Dit is dus super veilig.
  • Je mag soms je eigen pincode aanmaken, zodat je hem goed kunt onthouden.
  • Via een app kun je zien hoeveel zakgeld je al hebt gespaard, zo kun je zien of je al genoeg hebt voor wat je wilt kopen.
 

Comments are closed.