Mosterd

Inhoud

  • 1. Geschiedenis van Mosterd
  • 2. De bereiding van Mosterd
  • 3. Mosterd in Nederland
  • 4. De smaak van Mosterd
  • 5. Mosterd-rage
  • 6. Soorten Mosterd

1. De geschiedenis van Mosterd

Mosterd bestaat al heel lang. Drieduizend jaar geleden aten mensen voor het eerst mosterd. Al snel gingen ze overal ter wereld mosterdplanten verbouwen. Eerst in China, India en Afrika. Later ook in Griekenland en Italie. Een mosterdplant zit helemaal vol met kleine gele bloemetjes. Vooral in Canada en Denemarken staan de velden er vol mee.

2. De bereiding van Mosterd

Het begint allemaal bij het zaaien van de mosterd. Na het bloeien in de zomer, worden ze in het najaar geoogst. Mosterd kan eigenlijk overal wel worden gekweekt. De mosterdzaadjes worden droog gemalen tot een fijn of een grof poeder. Dat ligt aan het type mosterd. Het poeder wordt met water, azijn, en smaakstoffen tot een pasta vermengd. Een andere manier is om de zaadjes direct samen met water, azijn en smaakstoffen te malen. De pasta die dan is gemaakt laten de mensen rijpen.

3. Mosterd in Nederland

In Nederland wordt niet zo veel mosterd verbouwd. De Nederlandse boeren houden niet zo van mosterdplanten. Want ze vinden het nét onkruid. Als er eenmaal mosterdzaad in de bodem zit, kan je verder niks meer met de grond doen. De mosterdplanten groeien heel snel. De wortels van de gele mosterdplant is binnen 2 maanden al 80 centimeter lang.

4. De smaak van Mosterd

Er zijn allerlei verschillende soorten mosterd. Vaak ziet de mosterd er hetzelfde uit, maar de smaak is anders. De ene mosterd is ook veel scherper dan de andere. Dat komt door het verschil tussen geel en bruin mosterdzaad. Het bruine zaad is het pittigst. En de gele zaadjes minder. Maar dat wil niet zeggen dat gele mosterd niet pittig is. Zoals bijvoorbeeld Franse mosterd. Hij wordt wel van bruine mosterdzaadjes gemaakt, omdat dat in Frankrijk wettelijk verplicht is. Omdat bruine mosterd er niet zo smakelijk uitziet, laten de Franse mosterdmakers de zaadjes eerst in water weken. Totdat ze opzwellen en de bruine vliesjes barsten. Daarna worden de zaadjes zonder bruin vliesje gemalen.

5. Mosterd-rage

In de negentiende eeuw was er een soort mosterd-rage. In Frankrijk bedachten ze toen allerlei soorten mosterd. Zo bedachten ze ook speciale mengsels voor kinderen en volwassenen. In totaal zijn er toen 84 mosterdmengsels bedacht.

6. Soorten mosterd Soorten mosterd van De Woerdt

Je hebt allerlei soorten zoals:

Franse Mosterd, Engelse Mosterd, Beierse Mosterd, Groninger Mosterd, Zwolse Mosterd, Zutphense Mosterd, Doesburgse Mosterd. En nog veel meer soorten…

7. Mosterd en Taal

Dit zijn een paar spreekwoorden die met mosterd te maken hebben.

  • Hij weet waar Abraham de mosterd haalt. -> Betekent: Hij weet hoe de zaken in elkaar steken.
  • Ergens mosterd van gegeten hebben. -> Betekent: Iets te duur betaald hebben.
  • Op zwart zaad zitten. -> Betekent: Dat je geen geld meer hebt.
 

One Response to “Mosterd”