Olifanten (Kai Mook)

Algemeen

Eerst een woordje vooraf over de olifanten in het algemeen. Olifanten zijn de grootste en zwaarste zoogdieren op het land. Ze kunnen meer dan 5000 kg wegen en kunnen 70 jaar oud worden. Olifanten leven in kuddes en ze zijn buitengewoon sterk. Ze kunnen bv. met hun slurf een hele boom optillen.

De slurf van olifanten

De slurf is het belangrijkste lichaamsdeel. Ze kunnen er niet alleen mee ruiken en ademen, ze kunnen er ook mee voedsel oppakken ,water opzuigen ,strelen en vechten. Bij het zwemmen gebruiken de olifanten hun slurf als snorkel. De slurf bestaat uit 2 kanalen met daarrond 100000 verschillende spieren. Wanneer een baby-olifant ongeveer 4 maanden oud is begint hij zijn slurf te gebruiken. In het begin hangt de slurf gewoon naar beneden. De olifant gebruikt de slurf om gevaren in de lucht waar te nemen. Olifanten zouden zonder hun slurf niets kunnen doen.

Voedsel van olifanten

Olifanten eten appels, wortels, grote broden, bananen en korrels. Een volwassen olifant eet elke dag meer dan 150 kg voedsel.

Slagtanden

De slagtanden van een olifant zijn van ivoor, dat is heel kostbaar! In de natuur worden veel olifanten gedood omdat de slagtanden veel geld waard zijn. Deze beeldjes zijn gemaakt van ivoor, hiervoor doodt de mens dit prachtig dier.

Benamingen voor olifanten

De vader noemt men een stier, de moeder een koe en de baby-olifant een kalf.

Levenscyclus

De vrouwelijke olifant is 22 maanden zwanger. Ze brengt 1kalf tegelijk ter wereld. De jonge olifanten drinken 3 jaar lang moedermelk. Ze blijven de eerste 10 jaar dicht bij de moeder. Jonge mannetjes verlaten de kudde na 13 à 15 jaar. De vrouwelijke olifanten blijven bij de kudde.

Leven in een kudde

Vrouwelijke olifanten leven in familiegroepen die we kuddes noemen. Een kudde bestaat uit enkele volwassen vrouwen die familie zijn van elkaar. De kudde wordt geleid door het oudste vrouwtje. Zij wordt de matriarch genoemd.

Soorten

Er bestaan 2 soorten olifanten: Afrikaanse en Aziatische. Het duidelijkste verschil zit in de grootte van de oren. De oren van een Afrikaanse olifant zijn veel groter. In ons land werd de eerste Aziatische olifant geboren in de zoo van Antwerpen: KAI-MOOK.

Kai-mook de olifant

282_gpg7re25gnKai-mook werd geboren op 17 mei 2009. Kai mook is het Thais woord voor “parel” . Zij woog 80 kg bij de geboorte. Haar papa heet Alexander. Hij is groot en sterk en weegt 5500kg. Haar moeder heet Phyo Phyo. De papa van Kai-Mook heeft een heel interessante job. Zijn werk is de andere vrouwtjes in de dierentuinen te bevruchten. Mooi werk hé. Hier zie je het geboortekaartje van Kai-Mook. Er werd hiervoor een wedstrijd georganiseerd waar Anna uit Pulderbos de wedstrijd gewonnen heeft.

De geboorte kreeg uitgebreide media-aandacht. Een door de zoo speciaal opgezette website om de geboorte te volgen telde meer dan 1 miljoen bezoekers. In 4 dagen tijd lokte Kai-Mook 60000 bezoekers naar de zoo van Antwerpen. Kai-Mook werd door de toenmalige burgemeester van Antwerpen Patrick Jansens ingeschreven in het bevolkingsregister van de stad.

De babyborrel

De babyborrel werd op 14 juni 2009 georganiseerd in Antwerpen. Er waren wel 10000 mensen. Ze zongen het Kai-Mooklied en de burgemeester tapte speciaal K-bier.
Cadeau Melvin van Ketnet kwam ook met een cadeau’tje: een mooie grote blauwe bal. Kai-Mook snuffelde alleen maar en vond het wat eng. Maar toen kwam zus Mai Tagu eraan: KNAL! De bal was kapot. Ach ja, dat doen zussen nu eenmaal. Het k-groeiplan Er werd een spaarrekening geopend bij de geboorte van kai-mook. Dit noemt men het k-groeiplan. Iedereen die een cadeau’tje wou geven kon geld op de rekening storten. Nu denk je vast dat kai-mook het rijkste olifantje van de hele wereld is. Maar dat is niet zo. Het geld wordt gebruikt voor de olifanten in zuid-India want de olifanten in India hebben het heel moeilijk omdat het leefgebied van de olifant er steeds kleiner wordt. De olifanten vreten de gewassen van de boeren op, waardoor de boeren op de olifanten jagen. Het aantal Aziatische olifanten neemt snel af. Honderd jaar geleden waren ze nog met 200000 en nu zijn ze nog met 44000. Het k-groeiplan helpt om het leefgebied van de olifant te herstellen. Er worden wandelpaden aangelegd waardoor olifanten van het ene gebied naar het andere kunnen trekken zonder over de landbouwgrond te passeren. Dit noemt men corridors.

Slot

Na 1 maand ongeveer woog Kai-Mook al 120 kg. Hier zie je Kai-Mook met mama. Kai-Mook groeit dus al heel snel en ziet er best schattig uit. Maar wist je dat haar drolletjes op 1 dag tot 100 kg kunnen wegen?

Hier zie je kai-mook als zij 6 maanden oud was. Toen woog zij 460 kg en als zij 9 maanden oud was woog zij 532 kg. Al snel werd er weer een feest gehouden omdat zij 1 jaar werd.
Nu is zij ongeveer 4 à 5 jaar.

Verhuizing

Kai-Mook werd op 18 juni 2012 overgeplaatst naar de dierentuin van Planckendael. Kai-Mook en haar familie nemen hun intrek in de luxueuze olifantentempel in Mechelen. Het is een gebied van 12000 m². Binnen is er een grote zandstal en een binnenzwembad. Ook buiten kunnen de olifanten in het zwembad. Het gebied is groot genoeg voor 15 olifanten. May-Tagu (de zus), Phyo Phyo (de moeder), Yu Yu Yin (de tante) en Dumbo (de matriarch) gaan mee naar Planckendael. Verder zal er nog 1 stier aangekocht worden: Chang. Zodat er rap kleintjes kunnen komen. Alhoewel Kai-Mook nog een beetje gaat moeten wachten voor dat ze moeder kan worden want een vrouwtje is pas klaar om moeder te worden vanaf 12 à 13 jaar. Daar kijken we vast al naar uit.

 

One Response to “Olifanten (Kai Mook)”

  1. mariska

    ik heb een fijne spreekbeurt gehad