Olympische Spelen

Ik hou mijn spreekbeurt over de Olympische Spelen omdat ik altijd naar de Olympische Spelen kijk op tv. Zelf vind ik de winterspelen het leukste, omdat ik de sporten zoals : skien, snowboarden, schaatsen, bobslee, curling en nog veel meer erg leuk vind. Het was ook makkelijk om mijn spreekbeurt over de Olympische Spelen te houden omdat er heel erg veel informatie over is te vinden op internet en in de bibliotheek.

Olympische Spelen in de winter en in de zomer

De Olympische Spelen zijn het belangrijkste sportfestijn van de wereld. Bijna drieduizend jaar geleden waren de Olympische Spelen ook al hartstikke populair. Bij de Olympische spelen komen de sterkste sportmensen bij elkaar. Je hebt de Winter en de Zomerspelen.

  • De Zomerspelen zijn het belangrijkst, die duren 2 weken lang.
  • Op het programma van de Zomerspelen staan minstens 15 sporten:

Atletiek, basketbal boksen boogschieten, schoonspringen gewichtheffen handbal, hockey judo kanoen paardrijden roeien, schermen schieten vijfkamp, voetbal, volleybal, waterpolo, wielrennen, worstelen, zeilen en zwemmen. Deze sporten bestaan weer uit verschillende dingen bijvoorbeeld bij atletiek, dat bestaat uit: hardlopen, hoogspringen en speerwerpen. Alles bij elkaar zijn er 237 onderdelen.

Naast de zomerspelen zijn er ook de winterspelen sinds 1924. Deze duren meestal zo’ n 10 dagen. In de winterspelen gaat het vooral om het schaatsen, skiën en bobsleeën.

Olympisch dorp

Zo’n honderd jaar geleden sliepen de Olympische deelnemers in een hotel. Of gewoon bij mensen in huis. Dat kon ook makkelijk. Het waren er niet zo veel mensen. Maar al snel werden de Olympische Spelen steeds groter. In Parijs (1924) was er voor het eerst een Olympisch dorp. Alleen voor de mannen. De vrouwen sliepen in hotels. In 1932 in Los Angeles was er voor het eerst een gemengd dorp. Er was wel een hek. Het stond tussen het vrouwen- en het mannengedeelte. Het was een paar meter hoog.

Tegenwoordig slaapt iedereen door elkaar. En is het Olympisch dorp heel groot. Aan alles is gedacht: restaurants, kerken, ruimtes met computerspelletjes, politiebureaus, bioscopen, winkels en disco’s.

Zeus

De Grieken geloofden zo’n 3000 jaar geleden in goden. Ze hadden er een heleboel. De ene god zorgde dat de zon scheen. Een andere dat de wind waaide. En weer een andere dat er genoeg lekkere wijn was. Goden konden volgens de Grieken alles. Ze konden zelfs in dieren veranderen! De baas van al die goden was Zeus. Zeus was dus ontzettend machtig. Daarom wilden alle Grieken dat hij hun aardig vond. Ze wilden niet dat zeus kwaad werd. Er werden daarom vaak feesten ter ere van Zeus gegeven. Die feesten duurden een paar dagen. Elke dag werden er dieren geofferd aan Zeus. Soms wel 100 ossen tegelijk! En er werd veel gezongen en gedanst. Niks bijzonders. Tot er op een keer een hardloopwedstrijd werd gehouden. Dat was het begin van de Olympische Spelen.

Winnaar

Medailles hadden ze niet in de Griekse oudheid. Het ging meer om de eer. Als prijs kreeg de winnaar een krans van olijftakken. Maar het waren geen gewone takken. De takken werden met een gouden mes van een heilige boom afgesneden. Soms kregen de winnaars ook nog andere prijzen. Nu krijgen de winnaars medailles in het goud, zilver of brons.

Naakt

In de Griekse oudheid waren alle atleten naakt. Zo konden ze goed in de gaten houden of er geen vrouwen meededen. Dat was namelijk verboden. Getrouwde vrouwen mochten niet eens kijken. Als ze in de gaten hadden dat er een vrouw was kon je de doodstraf krijgen. Een keer had een moeder zich als trainer verkleed. Ze wou haar zoon heel graag zien boksen. Toen de zoon won, sprong de vrouw juichend over een hek. Daarbij scheurde ze haar kleren en kon iedereen zien dat ze een vrouw was! En vanaf die dag moesten ook alle trainers in hun blootje lopen.

Geen Olympische Spelen

Meer dan duizend jaar werden in Griekenland de Olympische Spelen gehouden. Maar aan alles komt een eind. Dus ook aan de Spelen ter ere van Zeus. In 393 na Christus verbood de Romeinse Keizer Theodosius I de Spelen. Hij was toen de baas in Griekenland. Theodosius geloofde niet in Zeus en de andere goden. Die bestonden helemaal niet, volgens hem. Hij geloofde in God en Jezus. Spelen ter ere van Zeus vond hij maar niets. Dus daar zijn ze mee gestopt. Eeuwen later zijn de Olympische Spelen nog steeds niet vergeten. Sommige mensen proberen net zo’n sportfeest te organiseren. Maar een succes werd het niet.

Ook in Griekenland zelf probeerde men de Olympische Spelen weer in te voeren. In 1859 organiseerde de rijke graanhandelaar Zappas in Athene de eerste ‘Zappas Olympische Spelen’. Maar veel sporters kwamen er niet en Zappas stopte er mee. Toch worden er nu al weer meer dan honderd jaar Olympische Spelen gehouden. Dat komt door één man: baron Pierre de Coubertin. Hij kwam uit Frankrijk en leefde van 1863 tot 1937. Pierre had maar één doel: nieuwe Olympische Spelen. Met deelnemers uit de hele wereld. Dat kwam doordat Pierre de Coubertin de Olympische Spelen helemaal te gek vond.

  • Hij was helemaal gek op verhalen van de oude Spelen.
  • Hij vond dat er veel te weinig gesport werd.
  • Hij wilde dat jongeren uit verschillende landen elkaar beter leerden kennen.
olympische spelen spreekbeurt

In 1894 organiseerde Pierre de Coubertin het eerste Olympische Congres. En al twee jaar later werden de eerste moderne Olympische Spelen gehouden. Het was in Griekenland. Bijna alle tijd die De Coubertin had, besteedde hij aan de Spelen. En ook bijna al zijn geld. Na zijn dood kreeg zijn vrouw bijna niets. Terwijl ze best wat had kunnen gebruiken. Ze werd namelijk 102. Na bijna 1500 jaar waren er eindelijk weer Olympische Spelen! En dat in hun eigen land. Iedereen verwachtte er veel van. Maar erg druk werd het niet. Er deden 285 sporters mee. Uit dertien landen. De sporten die op het programma stonden, waren: atletiek, gewichtheffen, schermen, wielrennen, worstelen, schieten, tennis, turnen en zwemmen. Net als in de Griekse oudheid mochten vrouwen niet meedoen. Maar kijken mochten ze dit keer wel.

De grote held van de Olympische Spelen was de Griek Spyridon Louis. Hij won tot grote vreugde van de Grieken de marathon. Dat is een hele lange hardloop wedstrijd. Voor de veertig kilometer van het plaatsje Marathon naar Athene had hij 2 uur, 58 minuten en 50 seconden nodig. Pas in 1924 werden er voor het eerst aparte Winterspelen gehouden, in Chamonix in Frankrijk. Deelnemers wilden ook kunnen skiën, schaatsen en bobsleeën. En dat ging nogal moeilijk in Athene, Londen of Parijs. Te warm en geen hoge bergen. Toch werd er in Antwerpen in 1920 al aan ijshockey gedaan. Dat was voor die tijd heel bijzonder.

Nu: De moderne Olympische Spelen zijn om de vier jaar. De zomer spelen duren 14 dagen en de winter spelen 10 dagen. Op het programma voor de zomer spelen moeten minstens 15 sporten staan. Je moet eerst jezelf kwalifiseren voor je mee mag doen aan de olympische spelen. De groep die uiteindelijk mee mag doen word uitgekozen door het olympisch comite. Het Nederland comite is opgericht in 1912, het N.O.C. er is ook een internationaal comite. Het I.O.C. Je moet tot de beste 15 van die ene sport horen als je mee wil doen. De spelen word beëindingd met het doven van het olympisch vuur.

Steeds meer sporten bij de Olympische Spelen

In Athene in 1896 stonden 9 sporten op het programma. In Sydney zijn dat er 28. Pas als een sport in een groot aantal landen wordt gedaan, kan hij een Olympische Sport worden. Daarom is bijvoorbeeld korfbal geen Olympische sport.

Het olympisch vuur

In 1928 werd in Amsterdam voor het eerst een Olympisch vuur aangestoken. Het vuur moet de hele Spelen blijven branden. Sinds 1936 wordt het vuur in Olympia in Griekenland aangestoken. Daarna brengen duizenden hardlopers het vuur naar de plaats waar de Spelen worden gehouden. Iedereen loopt een klein stukje. Soms gaat het vuur ook een stuk per vliegtuig. Bijvoorbeeld als er een zee tussen twee landen ligt.

De olympische vlag

Het Olympische vlag bestaat uit vijf ringen. Drie boven (blauw, zwart en rood) en twee onder (geel en groen). De kleuren zijn gekozen omdat in alle landenvlaggen van het wereld één van deze kleuren voorkomt.

De Olympische vlag is ontworpen door Pierre De Coubertin. De vlag werd voor het eerst gebruikt in 1920 in Antwerpen.

  • Blauw is het symbool voor Europa.
  • Zwart is het symbool voor Afrika.
  • Rood is het symbool voor Amerika.
  • Geel is het symbool voor Azië.
  • Groen is het symbool voor Australië.

De meest bekende Nederlandse atleet aller tijden.

Fanny blankers-koen. Eigenlijk Francina Elsje Blankers-Koen. Ze leefde van 26 april 1918 tot 25 januari 2004. fanny was een Nederlands atlete. In 1948 won ze tijdens de Olympische Spelen in Londen 4 gouden medailles. Op 17-jarige leeftijd ging Fanny Blankers-Koen naar de Olympische Spelen in Berlijn in 1936. Daar werd ze vijfde bij het hoogspringen en vijfde bij de 4×100 meter estafette. Door de Tweede Wereldoorlog werden er pas in 1948 weer Olympische Spelen gehouden. Op 29 augustus 1940 trouwde ze met haar trainer Jan Blankers, hij was zelf een hink-stap-sprong-atleet. In augustus 1941 werd zoon Jan geboren en in februari 1946 dochter Fanny. Kort nadat ze voor de eerste keer moeder was geworden verbeterde Fanny Blankers-Koen wereldrecords in 1943. Op de eerste Olympische Spelen na de Tweede Wereldoorlog won Fanny Blankers-Koen goud op de 100 meter, de 200 meter, de 80 meter horden en de 4×100 meter estafette. Volgens sommigen had Fanny Blankers-Koen ook de gouden medaille op het verspringen, het hoogspringen en de vijfkamp kunnen winnen als ze meegedaan had, maar Fanny zelf zei dat ze niet nooit de kracht voor zou hebben gehad.

Ten tijde van de Olympische Spelen in Londen was Fanny Blankers-Koen al 30 jaar oud en moeder van 2 kinderen. In 1952 deed ze nog mee aan de Olympische Spelen in Helsinki, maar door blessures moest ze op de 200 meter opgeven in de halve finales en moest ze ook in finale van de 80 meter horden opgeven. Tot 1955 deed ze nog aan wedstrijdsport. Na haar hardloop carrière was Fanny leider van de Olympische ploeg in 1960, 1964 en 1968. In 2003 werd Fanny Blankers-Koen gekozen tot internationaal atleet van de 20e eeuw door de internationale atletiek bond. De laatste tijd van haar leven woonde Fanny Blankers-Koen in een verpleegtehuis in Hoofddorp. Daar overleed ze op 85-jarige leeftijd.

Dit was mijn spreekbeurt over de Olympische Spelen.

 

12 Responses to “Olympische Spelen”

  1. Jan de brandweer man

    het is echt een leuke websitee ! XD

    • Robert Mos

      Ik vond dit ook een hele plezante website! bedankt voor alle info.

  2. Vette website ik hoop dat veel kinderen hier een goede spreekbeurt vandaan kunnen halen.

  3. De zin: Je moet tot de beste 15 van die ene sport horen als je mee wil doen. dat klopt helemaal niet.

  4. dit is echt een coole site hopelijk komen kinderen hier hun spreekbeurt vandaan halen!