Paardrijles en verzorging

Inleiding

Ik wil mijn spreekbeurt doen over paardrijles en verzorging omdat heel veel mensen denken dat het een makkie is maar er komt heel veel bij kijken.

Over deze punten ga ik het hebben:

  1. borstels/poetsen/opzadelen
  2. op/af stijgen
  3. de les
  4. houding op het paard.
  5. en na mijn spreekbeurt heb ik er vragen over

Borstels/poetsen/opzadelen

Er zijn verschillende borstels. De belangrijkste borstels zijn

  • De rosborstel
  • De zachte/harde borstel
  • De manen kam
  • En de hoeven uitkrabber

Waarom moet je nou eigenlijk je paard borstelen voor het rijden?

Om de losse haren en zandkorrels er uit te halen want als je een zadel er zo maar oplegt zonder gepoetst te hebben kunnen er wondjes ontstaan.

De rosborstel haalt niet alleen de haren en troep weg maar geeft ook direct huidmassage aan het paard. Eerst ga je met de rosborstel rondjes maken. Je begint bij de oren en dan ga je langzaam naar de kont toe. Vergeet niet de buik te borstelen want daar zit ook vaak troep. Als je met de rosborstel klaar bent ga je de harde borstel gebruiken en daarna de zachte borstel. Daarna kun je het zadel pakken. Je legt eerst het dekje over de rug heen en daarna het zadel. Zorg dat de singel goed vast zit. De singel is een soort riem onder de buik door die voorkomt dat het zadel gaat glijden. Het hoofdstel doe je daarna om. Het bit laat je langzaam in de mond van het paard glijden. Het bit is er om je paard te sturen. Een mond van een paard is erg gevoelig dus je moet nooit hard gaan trekken aan de teugels. De teugel zit aan het bit vast en dat heb jij in je handen.

Op/afstijgen

Als je klaar bent met opzadelen neem je je paard mee naar de bak. De bak heeft allemaal letters.Aan de buitenkant zijn dat K, E, H,C, M, B,F ,A en aan de binnen kant zijn dat D ,X , G. Bij x moet je opstijgen. Je maakt eerst je stijgbeugels op maat en dan stijg je op. Je moet altijd links opstijgen en ook afstijgen.

De les

Eerst ga je in de les stappen, zodat het paard aan je went. Daarna ga je in draf en rijden in de hoefslag. De hoefslag dat is een rondje rijden aan de zijkanten van de bak. Je kunt figuren rijden als je in draf bent zoals volte, hand veranderen, gebroken lijn en afwenden. Volte is een half rondje. Hand veranderen is als je rondjes rijdt met de klok mee dan steek je schuin over en rij dan tegen de klok in. Gebroken lijn is van F naar het midden en dan weer naar de hoefslag. Afwenden is van A tot C of andersom. Dit gebeurt natuurlijk pas als je beter kunt rijden dus als je de eerste les krijgt doe je dit niet allemaal. Met mooi weer kun je ook een buitenrit maken. Als je dat doet moet je altijd na het rijden de hoeven uitkrabben omdat er steentjes in gekomen kunnen zijn en als je dat niet verwijdert gaat je paard kreupel lopen

Houding op het paard

Het lijkt allemaal zo gemakkelijk. Je gaat op het paard zitten je zegt stap en het paard gaat lopen. Dat dacht je. Zo is het helemaal niet. Als je op een paard zit moet je zorgen dat je rechtop zit, je hakken naar beneden, handen rechtop, tenen naar binnen en dan ga je met je hak naast de singel duwen en ja hoor, je stapt. Je moet ontspannen zitten want ga je er stijf opzitten dan heeft het paard geen ruimte om te bewegen. Zo lang je je hakken naar beneden houdt en je je benen aan sluit kun jij niet vallen, dus laat je gewoon ontspannen en dan heeft je paard de ruimte om te stappen. Pas al je gewend bent aan het paard en je denkt dat je het kunt, kun je gaan draven maar dat is helemaal niet zo makkelijk. Je hakken moeten naar beneden blijven en je moet ontspannen blijven.

Vragen

  • Welke borstels heb ik genoemd?
  • Waarom moet je borstelen?
  • Waar moet je op en afstijgen?
  • Waarom moet je na het rijden hoeven uitkrabben?

 

 

One Response to “Paardrijles en verzorging”

  1. cooooool maar ik zie bijna niks en ik weet zelf ook heel veel van paarden want ik heb er 23 thuis staan ik rij zelf maar dan heel anders dan jullie want wij rijden zonder hoofdstel wij rijden met een halser en rijden vaak zonder zadel