SC Heerenveen

SC Heerenveen is een Nederlandse Betaald Voetbal Organisatie uit het Friese Heerenveen, die in 1920 werd opgericht. Destijds droeg de club de naam Athleta, wat al snel (in het seizoen 1921-1922) veranderd werd naar Spartaan. Ook deze naam hield niet lang stand, want in het begin van het seizoen 1922-1923 werd de naam veranderd naar v.v. Heerenveen. Het was geen keuze van het bestuur van het huidige SC Heerenveen om naar deze naam over te stappen. De naam werd door de Nederlandse Voetbal Bond aan de voetbalclub gegeven. De precieze reden hiervoor is nooit bekend geworden.

Historie van SC Heerenveen

De Friese voetbalclub was ten tijde van de Duitse bezetting een van de meest succesvolle voetbalclubs. Zo wist de club maar liefst zes keer op rij de Noordelijke titel te winnen, die in totaal zelfs negen keer gewonnen werd. De belangrijkste man bij het behalen van deze successen was Abe Lenstra, waar het huidige stadion tot op de dag van vandaag naar vernoemd is. Het lukte SC Heerenveen nooit om de landelijke landstitel te winnen.

Aan het begin van de jaren ’50 werd het succes van SC Heerenveen minder, met als dieptepunt de degradatie naar de Tweede Divisie. Pas in 1960 lukte het de club om weer terug te keren naar de Eerste Divisie. Niet veel later degradeerde de club opnieuw, waarna veel supporters in 1967 besloten een inzamelingsactie op te zetten. Met de steun van de supporters lukte het SC Heerenveen om in 1970 het kampioenschap van de Tweede Divisie te behalen en te promoveren naar de Eerste Divisie. Zeven jaar na het behalen van dit kampioenschap ging het financieel opnieuw minder met v.v. Heerenveen, waarna men besloot de om het betaalde en amateurvoetbal in Heerenveen te splitsen. Hieruit ontstond in 1977 het huidige SC Heerenveen.

Met de komst van de Friese zakenman Riemer van der Velde lukt het Heerenveen om de professionalisering in te zetten. Onder coach Foppe de Haan slaagde de Friese club er in het seizoen 1992-1993 in om via de nacompetitie naar de Eredivisie te promoveren. Twee jaar eerder was dat ook al gelukt onder leiding van Fritz Korbach, maar een seizoen later degradeerde de club weer.

Vanaf de promotie onder coach Foppe de Haan begon SC Heerenveen betere prestaties neer te zetten. Zo kwalificeerde de club zich meerdere keren voor Europees voetbal en werden grote talenten als Ruud van Nistelrooy en Klaas Jan Huntelaar bij de club gehaald door een goed scoutingsbeleid. Op 22 juli 2003 kondigde Foppe de Haan aan te zullen stoppen als coach van de Friese club. Hij was hiermee de langst zittende trainer uit het Nederlandse profvoetbal. Hij werd opgevolgd door Gert Jan Verbeek.

Het hoogtepunt uit de geschiedenis van SC Heerenveen was het behalen van bekerwinst in 2009. Na twee verloren bekerfinales tegen Ajax in 1993 en Roda JC in 1997, lukt het de ploeg uit Heerenveen om in 2009 na penalty’s af te rekenen met FC Twente.

Het Abe Lenstra stadion

SC Heerenveen speelt zijn thuiswedstrijden in het Abe Lenstra stadion, wat vernoemd is naar de succesvolle voetballer Abe Lenstra en onderdeel is van Sportstad Heerenveen. Voor de bouw van het Abe Lenstra stadion speelde SC Heerenveen zijn wedstrijden op Sportpark Noord. De bouw van het huidige stadion werd op 14 maart 1994 gestart, toen toenmalig voorzitter Riemer van der Velde de eerste steen mocht leggen. Tijdens een vriendschappelijke wedstrijd tegen PSV op 20 augustus 1994 werd het stadion in gebruik genomen. De aftrap tijdens deze wedstrijd werd door prins Willem-Alexander verzorgd.

Na de opening van het stadion in 1994 werd het Abe Lenstra stadion meerdere keren verbouwd om de capaciteit te kunnen vergroten. Bij de opening had het stadion een capaciteit van 14.500 zitplaatsen, wat in 2002 werd verhoogd naar 26.400 zitplaatsen. Er liggen momenteel al plannen om het stadion nog verder uit te breiden, waarbij de capaciteit uiteindelijk naar 44.000 zitplaatsen moet groeien.

Door de jaren heen is het stadion voor verschillende toernooien gebruikt. Zo werden onder meer wedstrijden tijdens het Europees Kampioenschap voor landenteams onder de 21 jaar in het stadion gespeeld.

Supportersvereniging van SC Heerenveen

Naast twee supportersverenigingen voor de jeugdige supporters van de Friese voetbalclub, Junior Heroes en Feanatics, kent SC Heerenveen twee supportersverenigingen voor volwassenen. Deze supportersverenigingen dragen de naam FeanFan en Nieuw Noord. FeanFan werd in 1981 opgericht en richt zich voornamelijk op het organiseren van busreizen naar de uitwedstrijden van de Friese club. Ook organiseert deze supportersverenigingen verschillende bingoavonden, klaverjasavonden en de verkiezing “Speler van het jaar” voor supporters.

Supportersvereniging Nieuw Noord houdt zich voornamelijk bezig met de sfeer in het stadion en is aanzienlijk jonger dan FeanFan. Deze vereniging werd in 2001 opgericht en zorgt bij thuiswedstrijden voor spandoeken, zwaaivlaggen, banieren en andere sfeer verhogende middelen. De leden van deze vereniging hebben een eigen vak in het stadion, de Noordtribune van het Abe Lenstra stadion. Net als FeanFan organiseert ook Nieuw Noord busreizen naar uitwedstrijden. Om deel te kunnen nemen aan deze busreizen dien je lid te zijn van de supportersvereniging.

Rivaliteit met andere clubs

Hoewel SC Heerenveen van iedere club uit de Eredivisie wil winnen, zijn er een aantal clubs waarbij de rivaliteit groot is. Het voornaamste voorbeeld hiervan is SC Cambuur, een club uit Leeuwarden. Beide clubs willen deze Friese derby winnen, om zich tijdelijk de beste club uit Friesland te mogen noemen. Helaas voor SC Heerenveen speelde SC Cambuur de afgelopen jaren voornamelijk in de Eerste Divisie, waardoor er weinig Friese derby’s plaatsvonden.

Supporters van SC Heerenveen noemen SC Cambuur vaak DKV, wat staat voor “dertig kilometer verderop”. Zo hoeven zij de naam van de andere Friese club niet te noemen als de clubs tegen elkaar spelen.

Naast SC Cambuur is ook FC Groningen een geduchte concurrent van de Friese voetbalclub. In de “Derby van het Noorden” strijden beide voetbalclubs voor de titel “Beste club van het Noorden”. Zowel in het Abe Lenstra stadion van SC Heerenveen, als in de Euroborg van FC Groningen zorgt deze wedstrijd vaak voor een extra bijzondere sfeer.

Bronnen

https://www.sc-heerenveen.nl/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Sc_Heerenveen

 

Comments are closed.