De school energiezuiniger maken

Inleiding

Er wordt tegenwoordig veel over het milieu gepraat. De manier waarop de mens met bijvoorbeeld met energie, voedsel en water omgaan is niet altijd goed. Het klimaat kan erdoor veranderen, en dat kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid van alle mensen en dieren op de wereld. Daarom gaat deze spreekbeurt over duurzaamheid. Dat betekent zuiniger omgaan met het milieu.

Een voorbeeld van duurzaamheid is hoe de school energiezuiniger zou kunnen worden. Het energiezuiniger maken van gebouwen kan door minder stroom of minder gas te gebruiken. Gas wordt voornamelijk gebruikt voor de verwarming van de school, stroom voornamelijk voor verlichting.

Stroom: lampen vervangen door LED-verlichting

Elektriciteit wordt in veel gevallen gemaakt met behulp van brandstoffen zoals kolen, bruinkool, olie en gas. Dit zijn fossiele brandstoffen die in de aarde zitten en op kunnen gaan in de toekomst. Bij het maken van elektriciteit komt CO² vrij. Dit is een gas in de lucht dat zorgt voor klimaatverandering.

In een gebouw wordt voornamelijk elektriciteit gebruikt voor verlichting. De school zou lampen kunnen vervangen door LED. Dat is een nieuw soort lamp die veel minder elektriciteit verbruikt. De school hoeft hier niet eens een ander bedrijf voor in te schakelen. Ze kunnen gewoon online ledpanelen bestellen en die laten installeren door de conciërge.

Wat kunnen we zelf doen om minder stroom te verbruiken?

De school zou minder elektriciteit gebruiken als we de lampen uitdoen als er niemand in de klas is. Bijvoorbeeld tijdens de pauze, de gymles of als de school uit is. Ook muziekinstallaties of bijvoorbeeld digitale schoolborden kunnen best nog wat stroom gebruiken als ze niet gebruikt worden maar wel aanstaan. Dit wordt ook wel sluimerverbruik of sluipverbruik genoemd. Je kunt het meten door een verbruiksmeter te installeren tussen het stopcontact en het apparaat. Als er ook veel stroom verbruikt wordt als je iets niet gebruikt, moet je het echt helemaal uitzetten of de stekker uit het stopcontact halen.

Warmte: de school isoleren

Om de school te verwarmen wordt meestal gas gebruikt. Ook gas is een fossiele brandstof die uit de aarde gehaald moet worden en op kan gaan. En als dit wordt verbrand, komt er ook CO² vrij.

Veel gebouwen stoken in een grote installatie gas om water te verwarmen. Dat warme water wordt dan via leidingen naar de verwarmingen in de klaslokalen gepompt. Die verwarmingen worden ook wel radiatoren genoemd. Hoe warm het water moet zijn om het binnen lekker warm te maken hangt af van de temperatuur binnen en buiten. Als het buiten heel koud is wordt het binnen ook koud als de verwarmingen niet warm zijn.

Maar hoe snel het binnen koud wordt als het buiten koud is hangt af van de isolatie van de school. Als er goede isolatie is, duurt het langer voordat het binnen ook koud wordt. De isolatie kun je vergelijken met een jas die je aanhebt. Alles aan de buitenkant van een gebouw moet goed geïsoleerd zijn om de kou buiten te houden, net zoals je in de winter een dikke jas draagt. Je kunt het dak van de school isoleren, maar ook de vloer en de muren. Ook de ramen zijn erg belangrijk, omdat de kou hier erg doorheen dringt. Daarom zou de school dubbel glas moeten hebben. Dat zijn eigenlijk twee ramen met wat lucht ertussen. Die lucht ertussen zorgt ervoor dat de kou niet binnenkomt.

Wat kunnen we zelf doen om minder gas te verbruiken?

Er zijn ook dingen die we zelf kunnen doen om minder gas te verbruiken voor de warmte. Bijvoorbeeld de verwarming uitdoen als de schooldag is afgelopen, en niet een deur naar buiten open laten staan zodat de koude lucht binnen komt. Ook moet je niet de verwarming aan doen en dan tegelijkertijd het raam open voor wat frisse lucht. Ieder jaar is er ook een Warme Truiendag. Dit is een dag waarop we niet de verwarming aanzetten maar een extra dikke trui aantrekken om warm te blijven.

Zonnepanelen installeren

De meeste scholen moeten energie zoals gas en stroom kopen van een energieleverancier. Jaarlijks moeten ze meten hoeveel energie ze hebben verbruikt, en dat moeten ze dan betalen. Het zou veel duurzamer zijn als de school zonnepanelen zou laten installeren. Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit, en dan kunnen daarvan de lampen branden. Dit wordt ook wel duurzame energie genoemd, omdat deze energie nooit op zal gaan.

 

Vragen voor de klas

Wonen jullie in een energiezuinig huis? Zijn er nog dingen uit je huis die ook zouden kunnen helpen de school duurzamer te maken?

Wat zouden we zelf nog meer kunnen doen om de school minder energie te laten gebruiken?

 

 

Comments are closed.