Traplift

Wat is een traplift?

Een traplift is een handig hulpmiddel voor mensen die de trap niet meer goed op en af kunnen komen. Trapliften worden vooral gebruikt door oudere mensen die minder kracht in hun spieren hebben, of snel heel moe worden zodra ze de trap oplopen. Ook jongere mensen of kinderen hebben soms een traplift nodig, meestal door een ziekte. Een traplift is een stoel met een motor, die op een rail aan de zijkant op een trap gemonteerd wordt. Deze stoel kan vervolgens naar boven en naar beneden over de rail bewegen.

Iemand die een traplift gebruikt kan op deze manier toch weer makkelijk zonder moeite naar boven en weer naar beneden komen. Dat is niet alleen fijn voor degene die de traplift gebruikt, maar vaak ook voor familie en vrienden. Zij maken zich namelijk vaak zorgen dat hun familielid of vriend van de trap valt. De kans op een val wordt met een traplift veel kleiner. Ook behoudt iemand met een traplift zijn of haar vrijheid en zelfstandigheid. Dat is iets wat de meeste mensen heel erg belangrijk vinden. Men hoeft niet te verhuizen of er hoeft geen grote dure verbouwing plaats te vinden.

Welke soorten trapliften bestaan er?

Er bestaan heel veel soorten trapliften. Standaard bestaat een traplift uit een stoel met een rail die aan de bestaande trap gemonteerd wordt, maar er bestaan ook trapliften met een platform waar iemand met een rolstoel op kan rijden. Er zijn ook speciale trapliften voor kinderen, of mensen die heel zwaar, of blind/slechtziend zijn. Wist je dat er zelfs trapliften speciaal voor honden zijn?

Een traplift kan zowel binnen als buiten geplaatst worden. Er bestaan speciale waterdichte trapliften die goed tegen de regen en kou kunnen. Een traplift wordt meestal speciaal op maat gemaakt, zodat deze precies op de trap past. Elk huis en elke trap is namelijk wel iets anders. Het maakt niet uit of de trap recht is, of één of meer bochten heeft. Er is bijna altijd wel een traplift te plaatsen. De trap moet wel minimaal 70 centimeter breed zijn om een traplift te kunnen plaatsen en de hoek mag niet steiler zijn dan ongeveer 72 graden (dat is al behoorlijk steil omhoog!).

Hoeveel kost een traplift?

Een traplift is voor veel ouderen of mensen/kinderen met een ziekte of handicap de perfecte oplossing om zonder problemen thuis te kunnen blijven wonen. Mensen willen namelijk meestal liever niet verhuizen en zijn heel gehecht aan de plek waar ze nu wonen. Jammer genoeg is een nieuwe traplift meestal wel duur en kost deze vele duizenden euro’s. Dat een bedrag dat veel mensen niet kunnen betalen. De gemeente waar iemand woont kan en wil vaak wel helpen, maar dan betalen mensen nog steeds elke maand geld voor hun traplift. Vaak vindt de gemeente bovendien dat verhuizen meestal goedkoper is dan het kopen van een traplift en moeten mensen daardoor toch verhuizen of genoegen nemen met een andere oplossing, terwijl ze dit eigenlijk liever niet willen.

Tweedehands traplift

Een goede oplossing om niet te hoeven verhuizen en tegelijkertijd veel geld te besparen is het kopen van een tweedehands traplift. Er zijn bedrijven die gebruikte trapliften helemaal nakijken en ze weer als nieuw maken. Een tweedehands traplift is tot wel de helft goedkoper dan een nieuwe traplift. Steeds meer mensen kiezen hiervoor. Het grote voordeel van een tweedehands traplift is de lagere prijs, maar ook dat deze goed voor het milieu is. Er hoeven geen dure grondstoffen voor de productie van een nieuwe traplift gebruikt te worden. Sommige mensen kopen een traplift op Marktplaats, maar merken dan dat deze niet goed past op hun eigen trap. Daardoor is het aan te raden om een goede gebruikte traplift te kopen bij een gespecialiseerd bedrijf. Zo weet je ook zeker dat deze goed is en voldoet aan alle veiligheidseisen.

Veiligheid van een traplift

Trapliften moeten voldoen aan veel regels. Zo weet iemand die een traplift gebruikt zeker dat deze veilig is:

  • Bij belemmering of storing moet de stoel automatisch stoppen.
  • De traplift moet met een knop of sleutel uitgezet kunnen worden
  • De stoel moet een extra batterij hebben, zodat de traplift ook zonder stroom kan bewegen
  • Er mag geen kleding of iets anders tussen de rail en de stoel komen
  • Voeten mogen niet klem kunnen komen te zitten
  • Er moet een veiligheidsgordel op de stoel beschikbaar zijn

Naast de bovenstaande regels worden bij trapliften vaak ook afspraken gemaakt voor jaarlijks onderhoud. Op deze manier blijft de traplift het altijd goed doen. Als er toch een storing ontstaat, dan komt er snel een monteur langs om het probleem te verhelpen.

 

Comments are closed.