Home   Unicef

Unicef

default-thumbnail

Hoofdstuk 1: Geschiedenis van Unicef

Unicef is de Kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties (VN). De Verenigde Naties zijn een verbond van (bijna) alle landen van de wereld. Deze landen hebben elkaar beloofd samen te werken aan vrede en veiligheid.

Unicef is in 1946 opgericht om hulp te bieden aan slachtoffertjes van de Tweede Wereldoorlog. In 1950 was dat niet meer nodig. Toen begon Unicef ook kinderen buiten Europa te steunen. Unicef is nu de grootste ontwikkelingsorganisatie voor kinderen ter wereld.

Go to fullsize image

Unicef heeft ook geholpen met de totstandkoming van het Verdrag voor de Rechten van het Kind. Dit verdrag is sinds 1989 door bijna alle landen ter wereld ondertekend. Deze landen beloven zich eraan te houden. Unicef houdt dit in de gaten en spreekt regeringen erop aan als ze dat niet doen.

Unicef helpt miljoenen kinderen in 158 landen over de hele wereld. Unicef geeft noodhulp, maar zorgt ook voor blijvende verbeteringen voor kinderen zoals voldoende eten, schoon water, hulp bij ziekte en goed onderwijs. Om dit te bereiken werkt Unicef samen met andere hulporganisaties, regeringen en de bevolking, al bijna 60 jaar lang.

Hoofdstuk 2: Kinderen eerst

Voor Unicef komen kinderen op de eerste plaats. Want kinderen hebben de toekomst. Kinderen hebben daarom speciale rechten: Kinderrechten. En die gelden voor elk kind over de hele wereld.

Want bijna alle landen hebben het Verdrag voor de Rechten van het Kind ondertekend. Daarmee beloven ze dat kinderrechten in hun land worden gerespecteerd. Maar vaak gaat dat niet goed. Dan komt Unicef voor deze kinderen op en helpt.

Hoofdstuk 3: Rampen in verschillende landen

4 oktober – De orkaan met de naam Jeanne heeft voor grote problemen gezorgd in het Caribische gebied. Alleen al in Haïti lijden minstens 150.000 kinderen onder de gevolgen van het natuurgeweld. Deze kinderen hebben bijvoorbeeld hun huis, school en soms zelfs hun ouders verloren. Dit was een erge gebeurtenis want ze verliezen zelfs hun ouders. Deze rampen gebeuren vaker er zijn ook veel (bos)branden en orkanen en stormen en ga zo maar door.

De gijzeling in Beslan (Rusland) was ook schokkend voor de kinderen ze kunnen nu weer naar school door Unicef want Unicef heeft er Psychologen heen gestuurd.

Hoofdstuk 4: VN en de Unhcr

Click to view image detailsDe Unhcr bestaat nu intotaal 54 jaar. Deze vereniging is opgericht in 1950 maar toen dachten ze nog dat deze vluchtelingen organisatie maar 3 jaar hoefden te bestaan en dit is dus nu al 54 jaar! Ze zorgen voor de vluchtelingen uit verschillende landen waar oorlogen zijn geweest. Deze vluchtelingen zijn meestal uit: Irak , Iran ,Afrika en andere arme landen.

Het teken van de VN

VN is een verzamelwoord voor verschillende organisaties zoals Unicef de Unhcr en de club Kids United en ga zo maar door. De VN komt jaarlijks bijeen in New York (Hoofdstad van Amerika).

Er zijn speciale regels opgesteld waar kinderen recht op hebben.

 • Artikel 1 Kinderrechten tellen voor iedereen die jonger is dan 18 jaar.
 • Artikel 2 De kinderrechten zijn er voor alle kinderen.
 • Artikel 3 Wanneer iemand iets beslist, moet altijd eerst gedacht worden of dat wel goed voor het kind is. Als de ouders dat niet kunnen, dan moeten andere volwassenen dat in hun plaats doen. Er moet gekozen worden voor wat het beste is voor het kind.
 • Artikel 4 In alle landen moet het nodige gedaan worden voor de kinderrechten.
 • Artikel 5 De verzorging en de bescherming van het kind gebeuren in de eerste plaats door de ouders en de familie. Volwassenen moeten daarbij rekening houden met de leeftijd van het kind.
 • Artikel 6 Het kind heeft het recht om zo goed mogelijk te leven en op te groeien.
 • Artikel 7 Elk kind heeft bij geboorte recht op een naam. Het heeft het recht om zijn ouders te kennen en door hen verzorgd te worden. Het kind heeft recht in een land te wonen. Als je in Nederland geboren wordt, krijg je een eigen voornaam en de familienaam van je vader of moeder. Je bent dan een Nederlander.
 • Artikel 8 Een kind moet zijn naam, woonplaats en familie kunnen behouden.
 • Artikel 9 Elk kind heeft het recht om met zijn ouders samen te leven. Wanneer de ouders scheiden of niet meer willen samenleven, zal het kind niet langer met zijn twee ouders samen kunnen wonen. Als ouders hun kind niet goed genoeg verzorgen zal het kind bij iemand anders moeten wonen. Kinderen die door hun ouders mishandeld of verwaarloosd worden, zullen van bij hun ouders weggehaald worden. Toch blijft het kind dan het recht hebben te weten waar zijn ouders zijn en mag hij ze nog steeds zien. Voordat er iets wordt beslist, moet in elk geval geluisterd worden naar wat het kind ervan denkt.
 • Artikel 10 Om samen te zijn met zijn ouders, heeft elk kind het recht om een land te verlaten en terug binnen te komen.
 • Artikel 11 Een kind mag niet zonder toestemming van de beide ouders weggebracht worden naar een ander land of vastgehouden worden in het buitenland.
 • Artikel 12 Elk kind heeft het recht om vrij zijn mening te geven. Met die mening moet rekening gehouden worden. Bij een belangrijke beslissing die over het kind gaat, moet de mening van het kind eerst gehoord worden.
 • Artikel 13 Het kind heeft recht op informatie. Het mag dus alles weten wat nodig is om een mening over iets te hebben. Het kind mag zelf kiezen op welke manier hij zijn mening of zij haar mening aan anderen wil geven, bijvoorbeeld: door te spreken, door te schrijven of door kunst. Alleen wanneer het kind door zijn mening te geven iemand anders zijn rechten afneemt, mag het dat niet doen.
 • Artikel 14 Een kind heeft het recht om ideeën te hebben over de mens en de wereld. Het mag in iets geloven en aanvoelen wat goed en kwaad is.Elk kind heeft recht op een godsdienst. De ouders zullen de kinderen hierbij helpen.
 • Artikel 15 Elk kind heeft het recht om met anderen samen te komen of een clubje op te richten. Maar dit mag niet als je het op een manier doet waardoor je iemand anders zijn rechten afneemt.
 • Artikel 16 Niemand mag zich zonder goede reden bemoeien met het leven van een kind. Zo mag niemand zonder toestemming bij het kind alleen thuis komen, zijn brieven lezen of slechte dingen over een kind vertellen.
 • Artikel 17 Door de kranten, de radio, de tv en het internet moet een kind kunnen te weten komen wat belangrijk voor hem is.
 • Volwassenen moeten ervoor zorgen dat kinderen niet naar zaken kijken of luisteren die niet geschikt voor hen zijn. Kinderen moeten kunnen lezen in kinderboeken.
 • Er moeten ook boeken en programma’s op radio en tv zijn voor de kinderen die een andere taal spreken of van een ander land komen.
 • Artikel 18 De ouders helpen het kind op te groeien. Zowel de vader als de moeder doen dit. Als de ouders dit niet kunnen, zullen ze hierbij geholpen worden of zal iemand anders dit in hun plaats doen. Op de uren dat ouders niet voor hun kinderen kunnen zorgen omdat ze werken, moeten de kinderen naar een kinderopvang kunnen.
 • Artikel 19 Niemand mag kinderen slecht behandelen. Er moet voor gezorgd worden dat een kind niet gepest of geslagen wordt, ook niet door de ouders.Een kind moet altijd verzorgd worden als dat nodig is. Kinderen moeten altijd beschermd worden tegen mishandeling.
 • Artikel 20 Een kind dat niet bij zijn eigen ouders kan blijven, moet geplaatst worden bij een ander gezin of in speciaal tehuis bij andere kinderen.Dat kind zit dan beter bij mensen die rekening houden met zijn taal, godsdienst en het land waaruit het komt.

Dit zijn al 20 dingen maar er zijn nog meer.

Ambassadeurs van Unicef over de hele wereld:

Dit zijn een aantal ambassadeurs die Unicef wereldwijd steunen:

De zangers:

 1. Robbie Williams
 2. Julio Iglesias
 3. Youssouf N’dour

De acteurs:

 1. Nicole Kidman
 2. Roger Moore
 3. Mia Farrow
 4. Susan Sarandon

De sporters:

 1. Johan Olaf Koss
 2. Georgge Weas

Ongeveer 20 beroemdheden hebben zich verbonden aan Unicef om met hun bekendheid het werk van Unicef onder de aandacht te brengen. Dit zijn een aantal ambassadeurs, die Unicef in hun eigen land steunen:

De actrices:

 1. Nicole Kidman voor Australië
 2. Sarah Jessica Parker voor de V.S.

De zangers:

 1. Helmut Lotti voor België
 2. Robbie Williams voor Groot-Brittannië

De sporter:

 1. Pedro Delgado voor Spanje

Ook Nederland heeft een aantal ambassadeurs, dat zijn:

 1. Sipke Jan Bousema
 2. Rintje Ritsma
 3. Trijntje Oosterhuis
 4. Paul van Vliet
 5. Monique van der Ven

Wil je meer informatie over UNICEF?

Vind jij het werk van UNICEF belangrijk? Wil je jouw stem laten horen over Kinderrechten en in actie komen voor UNICEF? Kijk dan op www.unicefenjij.nu .
Op www.unicefenjij.nu kun je informatie vinden over UNICEF en kinderen uit de rest van de wereld. Ook kun je er materiaal voor een spreekbeurt of een werkstuk downloaden en veel filmpjes bekijken over projecten van UNICEF.

 
  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  *  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  Kok
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging

  Dieren
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Giraffen
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Katten
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Orka
  Paard
  Paarden
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Varkens en Wilde Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Wilde Zwijnen en Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Halloween
  Halloween
  Sinterklaas
  Sinterklaas

  Geschiedenis
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Hunebedden
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Knikkeren
  Koningin Juliana
  Mahadma Ghandi
  Martin Luther King
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Olympische Spelen
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Rembrandt van Rijn
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Cyprus
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Indonesië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Marokko
  Monaco
  Nepal
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Personen
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Francine Oomen
  Steve Irwin
  Koningin Juliana
  Mahatma Ghandi
  Martin Luther King

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  Vuur
  Vuur

  Overige
  Afvalverwerking
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Circus Herman Renz
  De Kameleon (boek)
  De Kameleon (boek)
  Drinkwater
  Dromen
  Francine Oomen
  Gevangenis
  Goud
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  Kids tegen geweld
  Kinderboekenweek
  Kleuren
  Labyrint
  Lego
  Lelijke eend(auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Pasadia Bibito Pin
  Piercings
  Racisme
  Scheiden
  Social Media
  Stenen
  Steve Irwin
  Tuinieren
  Varkensboerderij
  Vervoer
  Vliegtuigen(werkstuk)
  Wereldwinkel

  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  Tweede Wereldoorlog
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  Tweede Wereldoorlog
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  Blind en Slechtziend
  De Kindertelefoon
  Dierenbescherming
  Dokters van de Wereld
  Gehandicapte Kinderen
  Het Colombinehuis
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Spoorwegmuseum
  Sterrenwacht
  Stichting Wakker Dier
  Traumahelikopter
  Unicef
  Verzetsmuseum Amsterdam
  Vliegeren
  War Child
  WNF
  Zeehondencreche Pieterburen
  Zonneziekte (EPP)
  Dierenpark Emmen
  Het Leger
  Pesten