Varkensboerderijen

Inhoud

  • Hygiëne
  • Bedrijven
  • Belangrijke gegevens
  • Verwerking
  • Bronvermelding
  • Mening

Hygiëne

Om dierenziekten buiten het bedrijf te houden is hygiëne heel belangrijk. Om de varkens gezond te houden nemen varkenshouders tegenwoordig strenge maatregelen. Zo mag je een boerderij alleen maar in met beschermde kleding die ze op het bedrijf hebben. Voordat je de stal in mag, moet je ook eerst goed douchen.

Ook de varkensboeren zelf moeten schoon zijn. De boeren maken alle lege hokken eerst schoon voordat er nieuwe varkens inkomen. Veel varkenshouders wassen de varkens met groene zeep en water. Dit doen ze vlak voordat de zeugen (Vrouwtjes-varkens) biggetjes krijgen. Krijgen varkenshouders vreemde varkens in hun bedrijf, dan gaan deze varkens meestal in aparte ruimtes. Zo wennen de dieren rustig aan het bedrijf.

Bedrijven

Er zijn verschillende varkensboerderijen in Nederland en buitenland. Laten we het nu even over varkensboederijen in Winterswijk hebben! Een bekende varkensboerderij is bijvoorbeeld ’t Helder van Dick & Berdy Sloetjes. Dat is een biologische varkensboerderij. Dat houd in dat de varkens lekker buiten kunnen rondscharrelen. Dat is ook fijner voor de varkens. Hoe zou jij het vinden om in kleine hokjes binnen te zitten? Niet leuk! Gelukkig dachten Dick & Berdy daar ook zo over en hebben ze de varkens lekker buiten laten rondlopen!

Belangrijke gegevens

  • Leeftijd: Een varken word gemiddeld 10 jaar. Sommige varkens gaan eerder naar de slachterij.
  • Meeste varkens: De meeste varkens leven in China. Daar heb je wel 78 verschillende soorten varkens!
  • Familie van: De varkens zijn familie van de wilde zwijnen. Vroeger waren er alleen nog maar wilde zwijnen! Toen waren er nog geen varkens.
  • Spreekwoorden waar?: Nee. De meeste spreekwoorden zoals: Zo vies als een varken zijn helemaal niet waar! Varkens zijn zelfs hele schone beesten! Ze rollen in de modder en daar gaan de bacteriën inzitten die iedereen op zijn huid heeft. Dan droogt de modder op en valt van de huid af. Met de bacteriën erin! Dan is hij weer helemaal schoon.

Verwerking

Zowat alles van een varken word verwerkt! Worstjes en ham enz. zijn het vlees van het varken. De haren worden gebruikt voor een kwast. De botten worden verwerkt tot lijm. Het vel wordt gebruikt om handtasjes te maken en gerookte varkenssoorten komen in de dierenwinkel te liggen voor de hond!

Bronvermelding

 

One Response to “Varkensboerderijen”

  1. wat een legendarische spreekbeurt groetjes aron te pakke