Je eerste spreekbeurt geven op school

Zit jij in groep 3 of 4 en moet je binnenkort je eerste spreekbeurt geven voor de rest van de klas? Het kan best spannend voor je zijn; je bent niet de enige die deze spanning ervaart. Veel andere kinderen uit je klas zullen hetzelfde gevoel ervaren. Door je goed voor te bereiden op de spreekbeurt is de kans groot, dat je juf of meester trots op je zal zijn! Een spreekbeurt geven begint met het bedenken van een goed onderwerp. Werk vervolgens je tekst uit op papier of in de vorm van een Powerpoint-presentatie. Vaak heeft je juf of meester je meer verteld over de wijze waarop je de spreekbeurt kunt voorbereiden.

Er zijn tal van verschillende onderwerpen waarover je een spreekbeurt kunt geven. Neem een fysiek voorwerp mee in je schooltas, waarover je de rest van de klas vertelt. Denk bijvoorbeeld aan schelpen die je op vakantie gevonden hebt, je knuffel of bijvoorbeeld een attribuut die hoort bij de sport die je beoefent. Kies voor een onderwerp die je zelf interessant vindt!

Online informatie opzoeken over je onderwerp

Wanneer je een geschikt onderwerp gevonden hebt voor de spreekbeurt, is het zaak om informatie op te zoeken. Vroeger ging men naar de bibliotheek om boeken te zoeken, waarin meer te lezen viel over het onderwerp. Dat kan nog steeds! Tegenwoordig kiezen veel kinderen echter voor het gebruik van het internet. Online valt ontzettend veel te lezen, je vindt er plaatjes en kunt er video’s bekijken over hetgeen wat het onderwerp van jouw spreekbeurt is. Vraag je ouders of ze je kunnen helpen bij deze eerste spreekbeurt. Samen bereiden jullie de spreek zo goed voor, dat je er helemaal niet meer zo gespannen voor bent. Dat is een fijn gevoel!

Oefen de spreekbeurt thuis alvast een paar keer

Heb je alle informatie over het onderwerp van je spreekbeurt samengevoegd in een document of bijvoorbeeld een presentatie? Tijd om de spreekbeurt te oefenen! Dit kun je op verschillende manieren doen. Ga bijvoorbeeld voor de spiegel in de badkamer of je slaapkamer staan en lees de tekst een aantal keer hardop voor. Wanneer je de spreekbeurt goed geoefend hebt, kun je de spreekbeurt aan je broer, zus of je ouders laten horen. Hebben ze nog tips voor je, waarmee je jezelf nog beter voorbereidt? Wat vonden ze de leukste punten uit de spreekbeurt en wat zou nog beter kunnen? Door je spreekbeurt over je knuffel te geven, is het de eerste keer wellicht minder spannend voor de klas!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *