Kinderboekenweek

Hoofdstuk 1. Wat is de kinderboekenweek en waarom.

De kinderboekenweek duurt 10 dagen en het is altijd in de maand oktober. Het word gevierd met allemaal activiteiten die met kinderboeken te maken hebben, bijvoorbeeld:

  • er rijdt een trein door het land en die is beschilderd met kinderboeken
  • conducteurs in treinen die delen gouden boekjes uit, dat zijn boekjes met een harde gouden kaft
  • het klokhuis maakt een speciaal programma over Paul Biegel omdat hij dit jaar het kinderboekenweek boek schrijft.

Als iemand dat misschien wil zien, het wordt donderdag om half 7 uitgezonden. Ook gaan er veel schrijvers naar scholen toe en kunnen kinderen een vraag of zo aan de schrijvers vragen.
De kinderboekenweek wordt gehouden zodat er door kinderen meer aandacht wordt besteed aan lezen. In veel bibliotheken word de kinderboekenweek uitbundig gevierd, ook boekwinkels en scholen vieren mee.
Op sommige scholen worden speciale voorleeswedstrijden gehouden. Het thema is ook elk jaar weer anders. Dit jaar is het bijvoorbeeld muziek en vorig jaar was het diep in het bos.

Hoofdstuk 2. Geschiedenis.

De kinderboekenweek is sinds 1954 elk jaar aan de gang. Het beste boek van dat jaar was Lawines razen en het is geschreven door An Rutgers van der Loeff, die toen ze 80 was, in 1990 is overleden.

Het eerste kinderboekenweek geschenk was in 1955, dat is nu boekje dat je bij elk kinderboek krijgt wat je koopt in een kinderboekenwinkel maar toen was dat een tekening van een lezende clown van Piet Worm. Het eerste thema was pas in 1962 en dat was Keesje Kruimel.

Hoofdstuk 3. Jury en prijzen.

Er zijn 5 soorten prijzen griffels, penselen, vlag en wimpel een prijs van de kinderjury of 1 van de jonge jury. De gouden griffel is de prijs voor het best geschreven boek dat jaar. De zilveren griffel is de prijs voor het opeen na best geschreven boek. Dan heb je ook de gouden en de zilveren penseel die zijn voor het best geïllustreerde boek en het opeen na best geïllustreerde boek. De boeken die geen prijs hebben gewonnen maar toch heel goed worden bekroond met de “vlag en wimpel”.

In de kinderjury zitten kinderen van 6 tot 12. En in de jonge jury zitten kinderen van 13 tot 16.
De gouden griffel werd als eerste gegeven in 1971 aan de boeken “De mare van de witte toren” van Alet Schouten, en “Het malle ding van bobbistiek” van Leonie Kooiker, want de eerste vijf jaar werden er twee gouden griffels gegeven. Omdat de kinderboekenweek dit jaar 50 jaar bestaat is er een griffel der griffels.

dit zijn de 6 boeken die kans maken op de griffel der griffels.

  • 2 boeken van Paul Biegel “het sleutelkruid” en “de kleine kapitein”.
  • 1 boek van Thea Beckmann “kruistocht in spijkerbroek”.
  • 1 boek van Guus Kuijer “krassen in het tafelblad”.
  • 1 boek van Els Pelgrom “kleine Sofie en lange wapper”.
  • En 1 boek van Tonke Dragt “de brief voor de koning”.

Deze laatste heeft uiteindelijk gewonnen.

Hoofdstuk 4. het kinderboekenbal.

Ieder jaar is er ook een boekenweek voor volwassene in maart. Het is traditie dat de Boekenweek wordt geopend met een bal in de Stadsschouwburg van Amsterdam.
Op dit bal zijn altijd veel belangrijke schrijvers en andere beroemde mensen
aanwezig. Omdat dit jaar de Kinderboekenweek 50 jaar bestaat zal er voor één keer ook een echt Kinderboekenbal gehouden worden. Dit zal zijn op dinsdagavond 5 oktober, op de plek waar normaal gesproken het gewone boekenbal plaatsvindt: de Stadsschouwburg. Hier zullen veel bekende kinderboekenschrijvers van de partij zijn. En natuurlijk wordt er verslag gedaan op televisie, bijvoorbeeld door het Jeugdjournaal en Het school tv weekjournaal.

 

2 Responses to “Kinderboekenweek”

  1. kinderboekenweek is leuk altijd lezen wij kinderboeken in de klas en dan mogen we luilezen heel leuk