Toetanchamon

Inleiding

Wat is een farao? Een farao is eigenlijk een Egyptische koning, van heel lang geleden. Voor de Egyptenaren was de farao een soort god. Toetanchamon heeft zeker 9 tot 10 jaar als farao geregeerd. Dit is een heel korte tijd voor een farao.

 • Toetanchamon werd in ca1350 v chr geboren in Thebe
 • Op 9 jarige leeftijd werd hij uitgeroepen tot farao, hij volgde zijn waarschijnlijke vader Echnaton op.
 • Toetanchamon trouwde met zijn zuster Achensenhamon en had waarschijnlijk 2 doodgeboren kinderen.
 • Op ca. 19-jarige leeftijd is hij vermoord door zijn opa Eje, omdat die zelf farao wilde zijn.
 • In 1922 is zijn graftombe ontdekt door 2 archeologen.
 • Toetanchamon is zo beroemd geworden omdat zijn dodenmasker nog helemaal intact is gebleven. Het is het enige bekende intacte dodenmasker.
Dodenmasker van Toetanchamon

Toetanchamon als farao

Toen Toetanchamon tot farao werd uitgeroepen werd al meteen begonnen met de bouw van zijn rotsgraf. Dit gebeurde door een grote rotspartij uit te hakken in het “Dal der Koningen”, nabij Luxor. Hierna begon men met het inrichten van de grafkamer en het aanbrengen van heilige teksten op de muren. In de tijd dat hij farao was, is er eigenlijk weinig gebeurd, maar hij veranderde wel de godsdienst weer zoals het geweest was in de tijd van voor zijn vader. Toen de vader van Toetanchamon farao werd, werd er door hem een nieuwe godsdienst ingevoerd. Hij stuurde de oude priesters van de Egyptische goden weg en vertelde de Egyptenaren dat er maar 1 god vereerd mocht worden, namelijk de god Aton de zonnegod. Hij vertrok zelfs uit de oude koningsstad Thebe en bouwde een helemaal nieuwe stad, Ahet-Aton, aan de overkant van de Nijl.

Toetanchamon’s vader stierf toen hij ongeveer 37 jaar oud was. Toetanchamon werd zijn opvolger. Hij veranderde de godsdienst zoals deze was voor de tijd van zijn vader. De Egyptenaren mochten weer meerdere goden vereren. De Egyptenaren waren namelijk erg bang geweest van de nieuwe godsdienst met 1 god. Ze waren bang dat de andere goden boos zouden worden. Rond zijn 19de jaar stierf Toetanchamon. Ze denken dat hij is vermoord, omdat achter zijn linkeroor grote wonden zaten.

Doordat Toetanchamon zo jong vermoord is, was zijn graftombe nog niet klaar.

Daarom werd hij in een klein graf begraven, oorspronkelijk bestemd voor een ander lid van de koninklijke familie. Dit kleine graf, dat opvalt door zijn weinige versieringen, was slechts aan enkelen bekend. Ook niet aan de oude Egyptenaren, getuige het graf van een latere farao, dat pal naast het graf van Toetanchamon werd gemaakt. De grafbouwers gooiden bij de bouw hiervan puin boven op de ingang van Toetanchamon’s graf. Zodoende werd ongewild een goede bescherming geboden tegen mogelijke grafrovers. Tot aan het begin van deze eeuw…

De ontdekking van de graftombe

In 1922 ontdekte de archeoloog Howard Carter de graftombe en het bijzondere was dat dit graf nog helemaal intact was. De meeste andere graven van farao’s zijn of beschadigd of geroofd. Het meest belangrijke van het vinden van dit graf was dat het dodenmasker van deze tot dan onbekende farao nog helemaal intact was. Het is dan ook het meest afgebeelde dodenmasker ter wereld.

Als Toetanchamon geen dodenmasker gehad zou hebben, zou hij nooit zo beroemd zijn geworden. Het dodenmasker heeft een hele tijd over de wereld gereisd van museum naar museum. Uiteindelijk is het dodenmasker naar het museum in Caïro gegaan. Het heeft 10 jaar geduurd voordat alle voorwerpen uit de graftombe naar het museum te Caïro waren gebracht. De mummie van Toetanchamon is na een uitgebreid onderzoek weer terug in het graf geplaatst.

De vloek van de farao

Op het zegel van het graf stond de tekst: “Wie de slaap van Farao verstoort, zal worden aangeraakt door de vleugels van de dood” Men schenkt er geen aandacht aan en door het graf binnen te gaan, haalden de archeologen zich, naar later blijkt, de woede van de Farao op zijn hals.

 • Op 5 april 1923 overlijdt Lord Carnavon plotseling
 • Als hij sterft valt op hetzelfde moment in heel Caïro het licht uit, dat ook vanzelf weer aangaat.
 • op het moment van sterven van Carnavon sterft ook zijn hond op zijn kasteel in Engeland
 • Een paar weken later sterft ook kolonel Audrey Herbert, de jongste broer van Lord Carnavon. en na hem de verpleegster die de hem heeft verzorgd.
 • De privé-secretaris van Howard Carter en enige zoon van Lord Westbury, overlijdt plotseling, drie maanden later gevolgd door zijn vader.
 • Professor Lafleur, die studie maakt van de voorwerpen uit het graf, overlijdt ook plotseling.
 • Vervolgens sterft Arthur Mace, een medewerker van Carter, als hij nauwelijks een voet in het graf heeft gezet
 • De Egyptische autoriteiten maken zich zorgen en sturen een waarnemer naar de plaats van de opgraving, ook die sterft plotseling.
 • In totaal overlijden in een paar jaar tijd 17 geleerden, stuk voor stuk in de bloei van hun leven en onverwacht.

Zou dit de Vloek van Toetanchamon zijn?


Zo heeft Toetanchamon er waarschijnlijk uitgezien.

 

22 Responses to “Toetanchamon”

 1. leuk ik ga me spreekbeurt over toetanchamon doen

  • Els van Overbeek

   Als je dat opschrijft is het niet ‘ME spreekbeurt’ maar ‘m’n of mijn spreekbeurt’. Dat is correct Nederlands. Me is een verbastering van m’n in spreektaal. Is je spreekbeurt overigens goed verlopen en vonden ze het interessant? Ik ben een afbeelding van hem aan het borduren.
   Vriendelijke groeten, Els van Overbeek

  • Diana

   Hoi!
   Ja echt een leuk onderwerp ik doe het voor mijn werkstuk! Hopelijk krijg je een goed cijfer!!!!

   Met vriendelijke groet, Diana

  • ECHT DANKJE voor die inforatie echt dankje ik wist er echt niks van :)

 2. Ayla

  Super.. Dankje voor de info.. khad het hard nodig..

 3. De vloek van Toetanchamon is niet echt! Er bleken veel schimmels in dat plek te zijn! Ook had 1 van die mensen een suikerziekte, hij werd in die laatste dagen veel gestressd en dat bleek de aanval kunnen zijn!

 4. Heel erg bedankt,
  all wist ik veel over Toencamon, het is heel vriendelijk voor deze info

  Het is gemakkelijker het te leren in het engels though :)

 5. WOW fuking goede info thanksssss
  ik had het echt nodig

 6. anoniempje

  ik heb even gekeken, mooie en goede informatie, maar betrouwbaar weet ik niet. ik doe mijn spreekbeurt ook over toetanchamon ik heb meerdere sites bezocht, maar er zijn al heel veel archeologen geweest en die zijn niet dood gegaan dus…
  en ik ben ook niet echt van zulke sites, want iemand kan zo onbetrouwbare info er op zetten

 7. anomiem

  Onderzoekers weten niet zeker of Toet is vermoord door z’n opa. er zijn ook 2 andere mogelijkheden..

 8. @anoniempje

  echt super leuk onderwerp.
  HAD EEN 9,6 VOOR MIJN WERKSTUK!!!!