Dierenmishandeling

dierenmishandelingDeze spreekbeurt gaat over dierenmishandeling. Dierenmishandeling is het pijn doen of verwonden van dieren. Volgens de wet is het verboden om dieren te mishandelen, maar helaas gebeurt het vaak toch. In deze spreekbeurt kom je meer te weten over dierenmishandeling. Zo kom je in deze spreekbeurt te weten wat dierenmishandeling is, waarom dieren mishandeld worden en wat de bio-industrie is. Tot slot lees je wat je zelf kan doen om ervoor te zorgen dat dierenmishandeling minder gebeurt of helemaal stopt.

Wat is dierenmishandeling?

dierenmishandeling_spreekbeurtDierenmishandeling is het pijn doen, verwaarlozen of verwonden van dieren. Als je een dier niet verzorgt door het dier geen eten of drinken te geven, valt dit onder dierenmishandeling. Als je een dier schopt of slaat om welke reden dan ook, is dit ook dierenmishandeling. Ook het verwonden van dieren om geld te verdienen valt onder dierenmishandeling. Zo worden sommige dieren verwond om make-up te testen, worden dieren vermoord om hun vlees of worden dieren vermoord om hun bont.

Volgens de wet is het verboden om dieren te mishandelen, maar helaas houdt niet iedereen zich aan de wet en worden er dagelijks alsnog vele dieren mishandeld. Het vervelende van dierenmishandeling is dat dieren zichzelf vaak niet kunnen verdedigen. Als je een hond schopt, kan de hond wel janken, maar de hond kan niet terugschoppen of vertellen dat hij mishandeld wordt. Hierdoor zijn dieren erg kwetsbaar.

Waarom worden dieren mishandeld?

Er zijn verschillende redenen voor mensen om dieren te mishandelen. Ten eerste kunnen mensen dieren mishandelen om hier geld aan te verdienen. Zo kunnen dieren gedood worden voor hun vlees, of worden dieren vermoord om hun vacht. Van deze vacht wordt dan weer een bontjas gemaakt, die voor veel geld verkocht wordt.

Een andere reden dat mensen dieren mishandelen, is om mensen te vermaken. Hierbij kun je denken aan de stierengevechten in Spanje, die worden georganiseerd om mensen te vermaken. Ook het gebruiken van dieren om mensen te vermaken op straat, zoals dansende beren, valt onder dierenmishandeling.

dierenmishandeling_proefdierTot slot worden veel dieren mishandeld om ontdekkingen te doen. Producten als medicijnen en make-up worden vaak eerst op dieren getest, om te kijken of deze producten ook veilig zijn voor mensen. Ook dit valt onder dierenmishandeling, want veel producten die getest worden zijn helemaal niet veilig. Hierdoor kunnen dieren verwond worden of zelfs dood gaan. Dieren die worden gebruikt om medicijnen of make-up op te testen, worden proefdieren genoemd. De meeste proefdieren zijn ratten. Tot slot worden dieren gebruikt door wetenschappers om operaties of andere proefjes op te oefenen. Als het dier nog leeft op dit moment, is er ook sprake van dierenmishandeling.

Wat is de bio-industrie?

De bio-industrie is iets wat de afgelopen jaren ontstaan is. Het woord ’bio’ betekent leven en het woord ’industrie’ betekent fabrieken. Dieren die in de bio-industrie leven, leven dus in fabrieken en niet in de vrije natuur. In de fabrieken waar de dieren leven, worden zo veel mogelijk dieren op elkaar gepropt in kleine hokjes. In deze kleine hokjes worden de dieren vetgemest, zodat er lekker veel vlees aan het dier zit om te verkopen in bijvoorbeeld supermarkten. Hierdoor maken de eigenaren van de fabrieken meer winst, maar hebben de dieren een verschrikkelijk leven. Dit komt omdat de dieren geen vrijheid hebben, haast niet kunnen bewegen of lopen, erg zenuwachtig worden in hun hok, pijnlijke pootjes krijgen door de roosters waar de dieren op staan, slechte ogen krijgen omdat het steeds donker is in de fabriek en elkaar zelfs aanvallen, omdat het zo druk is in het kleine hokje waar de dieren leven. Daarom valt ook de bio-industrie onder dierenmishandeling.

Wat kan ik doen tegen dierenmishandeling?

Er zijn verschillende dingen die je kan doen om ervoor te zorgen dat dierenmishandeling minder wordt. Zo kun je ervoor kiezen om alleen nog maar producten te kopen die niet op dieren zijn getest. Door make-up te kopen die niet op dieren is getest, weet je zeker dat je een goed product koopt en hier geen dieren aan overleden zijn. Ook kun je alleen nog maar vlees kopen dat niet in de bio-industrie is gemaakt. In plaats van goedkoop vlees te kopen in de supermarkt, kun je er ook voor kiezen om wat duurder vlees te kopen waarbij de dieren niet in fabrieken hebben gewoond voor ze geslacht werden. Dit duurdere vlees wordt ook wel scharrelvlees genoemd. Tot slot kun je ook lid worden van de Dierenbescherming. Dit is een organisatie die dieren beschermt op allerlei gebieden. De Dierenbescherming heeft ook een afdeling speciaal voor kinderen, namelijk Kids for Animals. Als jonge dierenbeschermer kun je hier lid van worden, om dierenmishandeling tegen te gaan.

 

22 Responses to “Dierenmishandeling”

 1. XxCEKxX

  sommige dingen zijn goede informatie……dank jullie wel :)

  • louise

   ik heb heel veel aan de informatie gehad dankjewel

 2. noortje

  mooie informatie dankjewel ik heb er veel van geleer en ik dou mijn spreekbeurt ook over dierenlot

 3. Dank jullie wel ik wist niks te verzinnen voor mijn spreekbeurt maar nu heb ik het dus over dierenmishandeling hopelijk krijg ik een goed cijfer.. :-) dankjewel !

 4. xkoekiemonsterx

  veel goede informatie die ik kan gebruiken voor mijn verslag. dankje :)

 5. melanie

  ik vind het hele goede informatie ik houd mijn spreekbeurt ook over dierenmishandeling

 6. dank jullie wel ik heb veel geleerd ik hou mijn spreekbeurt over dierenmishandeling

  • lucien

   Ik hou mijn spreekbeurt over haaien ik vind hier veel informatie

 7. super11

  veel aan gehad veel info ik heb 8 uit 8 gehaald op spreekbuert

 8. senna reze

  dank jullie wel ik wist eerst helemaal niks maar nu wel ik hoop dat ik en mooi cijfer krijg

 9. liz schepers

  heel erg bedankt voor al dat mooie info ik kan het heel goed gebruiken bij mijn spreekbeurt en ik weet nu ook er veel meer over dankje (: !

 10. goede informatie. kan ik goed gebruiken voor mijn spreekwoors.

 11. kimberley

  ik ga mijn spreekbeurten er over en heb een 10+ gekregen

 12. lol+lol=hihi

  thé voor de info kan er veel me

  PS: typ op rekenmachine in: 707+707= draai hem om er staat hihi
  PPS: typ op rekenmachine in 7038170 = Oliebol

 13. anoniempje

  genoeg info voor mijn werkstuk, ik hoop dat ik een goed cijfer krijg

 14. Joanne

  goed ik doe er een spreekbeurt over!
  deze website is super ;-)

  groetjes Joanne

 15. Heel veel informatie 👍🏻👍🏻

 16. lucien

  Ik heb mijn spreekbeurt gehouden en had een [10+]