Kreta

Inleiding

GreeceCrete.pngKreta is een eiland wat bij Griekenland hoort en het ligt in de Middellandse Zee. Het eiland is 250 km lang en op zijn breedst 60 km. Het is het grootste Griekse eiland. In de zomer is de temperatuur boven de 30 graden en in de winter is het ongeveer 18 graden. Een beroemde Griekse god is ZEUS.

Kreta

Je komt met het vliegtuig aan op het vliegveld van Heraklion, dat is de hoofdstad. Er zijn hoge bergen op Kreta. De hoogste berg is ongeveer 2500 meter. Op Kreta komen veel toeristen die graag lol willen maken dus gaan ze naar de kroeg of naar hele grote stranden. Ik ben ook naar zo’n strand geweest, dat heet STAR- BEACH. De meeste Grieken weten dat toeristen veel geld hebben, dus daarom maken ze alles veel duurder dan het is. De mensen op Kreta zijn vaak arme boeren en vissers, daarom proberen deze mensen aan de toeristen te verdienen. Als de toeristen weer naar huis zijn dan gaan de inwoners in november olijven plukken. Er zijn miljoenen olijfbomen op Kreta. Ook groeien er sinaasappels, citroenen en druiven op Kreta. Ik heb een JEEP-SAFARI in de bergen gemaakt, dat is heel spannend. Je gaat door de wildernis over onverharde wegen. We gingen in de bergen barbecuen en we moesten zelf het hout sprokkelen. De berggeiten liepen om ons heen. Ook gingen we Griekse koude koffie drinken, dit moesten we ook zelf maken, die koffie vond ik smerig. Soms moesten we stoppen, want dan stond er een berggeit op de weg of er lag een hele dikke kei. Je moet wel altijd water bij je hebben omdat het er zo warm is en haast geen schaduw. Wij vulden onze flessen met schoon, koud water uit de bergen. Je moet heel goed kunnen sturen in zo’n jeep, want vlak naast de weg lag het ravijn. Alle zand en stof konden we later in de Middellandse Zee weer van ons af spoelen. Onze gids heette Gijs en onze cameraman heette Dimitri. Straks laat ik jullie wel zien wat Dimitri gefilmd heeft. Een nicht van mij was daar ook en die heet PETRA en in het Grieks betekent dit ROTS. De meeste mensen rijden op Kreta op een scooter, ik heb ook op een scooter gereden. Op STAR BEACH heb ik ook nog op een jetski gezeten, dat was echt heel mooi, ook kon je daar bungee-jumpen, heel veel mensen deden dat.

Ook ben ik nog naar een LEPRA-EILAND geweest, waar vroeger mensen met lepra woonden. Tot 1957 werden mensen met lepra naar dit eiland gebracht, want vroeger dachten ze dat lepra besmettelijk was. Nu kunnen de toeristen hier rondkijken hoe de mensen hier vroeger geleefd hebben. Hier heb ik wel foto’s van. Hierna mochten we van de boot springen en duiken, en we zagen heel veel vissen, ik heb een inktvisje gezien. Later gingen we op dezelfde boot barbecuen.

Dit was mijn spreekbeurt over het mooie Griekse eiland KRETA.

Vragen

  • 1. Wie weet er nog een Griekse god, die ik niet genoemd heb? antw.: Hercules.
  • 2. Wat maken ze van olijven? antw. olijfolie.
  • 3. In welke zee ligt Kreta? antw. De Middellandse Zee.
  • 4. Hoe heet het grote strand wat ik genoemd heb? antw. STAR BEACH.
  • 5. Waar leven de mensen tegenwoordig van op Kreta? antw. van het toerisme.
  • 6. Hoe warm is het in de winter ongeveer op Kreta? antw. ongeveer 18 graden.
 

3 Responses to “Kreta”