De Noordzee

 

De Noordzee

Vies of Schoon?

De Noordzee is de zee die naast Nederland ligt. Hij loopt helemaal van Nederland tot Engeland en Noorwegen.Als je een duik neemt in de Noordzee, lijkt die best smerig. Het water is bruinig. Toch is de Noordzee eigenlijk heel schoon, zeker als je hem vergelijkt met de Middellandse Zee. In de Noordzee is veel leven zoals zoogdiertjes,vissen en planten.

Zout

Jullie weten waarschijnlijk al dat het water in de zeeƫn en oceanen zout is . Maar weten jullie ook waarom dat zo is? Dat zout is afkomstig van de stenen om de bodem van de zee. Hoe meer water er door de zon verdampt hoe zouter de zee wordt. De zee die het zoutst is, is de Dode zee. Die zee is zo zout dat er niks kan leven in die zee. Je kunt er zelf op blijven drijven zonder te zwemmen.

Eb en vloed

Als je vaker op het strand komt, heb je vast wel gemerkt dat de zee soms wilder is en hogere golven heeft dan normaal. Dat heeft te maken met de getijden. Elkedag komt het zee water omhoog : dat heet VLOED en dan daalt het weer en dat heet EB.
Tussen Eb en Vloed zit ongeveer 6 uur. Bij Eb moet je uitkijken als je de zee ingaat je kan namelijk zo worden mee gezogen worden door de sterke stromen.

Vissen

Er leven wel een paar 100 soorten vissen in de Noordzee. Grote, dikke, kleine en dunne vissen .. je ziet ze allemaal . Wisten jullie trouwens dat er soms een grote reuzen haai in de Noordzee terecht komt. Die is dan vast verdwaald. Maar daar hoef je niet bang voor de zijn. Hij eet alleen maar visjes en planten .

Visserij

In de Noordzee word heel veel gevist. Iedereen jaar vangen vissers miljarden vissen. Het vervelende van sommige visnetten is dat er ook wel eens dolfijnen of bruinvissen erin vast komen te zitten. De dieren stikken dan doordat ze niet naar boven kunnen om adem te halen.

Greenpeace

Noordzee

Greenpeace is een organisatie is probeert het milieu te redden. Bijvoorbeeld als er een Olievrachtschip zijn olie verliest komt greenpeace te hulp. Ze voeren actie over de hele wereld. Zo willen ze dat vissers met diervriendelijke netten vissen en dat er geen afval en giftige stoffen in de zee worden gedumpt. Greenpeace betekend dus ook GROENE VREDE

Planten

Er groeien ook planten in de zee . Onder water en langs de kust vind je veel wieren en algen. Dit zijn planten zonder wortels. Ze zuigen zich vast aan rotsen, stenen,palen en drijfhout. Nu snappen jullie ook waarom aangespoelde planken uit de zee vaak groen zijn.

Zoogdieren

In de Noordzee zwemmen ook zoogdieren. Je zult het misschien niet geloven maar er zwemmen zelfs orka`s , dolfijnen, walvissen en haaien in de Noordzee. Je ziet ze alleen niet lang de Nederlandse kust.

Verkeerde afslag

De Noordzee

Een paar jaar geleden strandden een paar potvissen op Ameland. De dieren hadden een verkeerde afslag genomen en zo kwamen ze in de Noordzee terecht. Die is alleen veel te ondiep voor die grote jagers. Voor ze het wisten lagen ze aangespoeld op het strand. En probeer daar maar eens af te komen als je net zo zwaar bent als 25 auto`s bij elkaar.
spreekbeurt

 

7 Responses to “De Noordzee”

 1. l.o.v.e. 123

  suerleuk onderwerp,
  hou er mijn werkstuk en mijn spreekbeurt over

 2. Ik doe mijn spreekbeurt ook over de Noordzee want, het is een leuk onderwerp

 3. Horse

  leuk ik denk dat ik mijn spreekbeurt er over ga doen…šŸ˜œšŸ˜œšŸ˜œšŸŽšŸŽšŸŽšŸŽšŸŽ

 4. Maria Visscher

  ik ga mijn spreekbeurt over de Noordzee houden!