Koningsdag

koningsdagKoningsdag is 27 april, de verjaardag van onze Koning Willem Alexander. Hij viert zijn verjaardag groots, in heel Nederland. Koningsdag is een nationale feestdag. Op deze dag krijgt bijna iedereen in het land vrij om dit te kunnen vieren. De verjaardag van onze koning kan op elke dag van de week vallen. Als 27 april een zondag is, dan zal Koningsdag op zaterdag gevierd worden.

Geschiedenis van Koningsdag

De voorloper van Koningsdag is prinsessedag. Op 31 augustus 1885 werd deze voor het eerst gevierd. Op deze dag was prinses Wilhelmina jarig. Ze werd toen 9 jaar. Daarop volgde Koninginnedag in 1890. Dat was na het overlijden van koning Willem III. In deze tijd was Koninginnedag vooral een feest voor kinderen. De datum,31 augustus, was toen namelijk de laatste dag van de schoolvakantie. Pas later groeide deze dag uit tot een nationale feestdag, steeds meer mensen kregen vrij. De datum van Koninginnedag veranderde in 1948. Toen werd de dochter van koningin Wilhelmina koningin. Koningin Juliana vierde deze dag ook weer op haar verjaardag: 30 april. Ook toen haar opvolger Beatrix koningin werd, bleef Koninginnedag op deze datum. Dat wilde koningin Beatrix graag als eerbetoon aan haar moeder. Ook was haar eigen verjaardag geen geschikte dag om buiten feest te vieren, omdat deze in de winter viel. Koningsdag bestaat sinds Koning Willem Alexander onze koning is. Dat is sinds 30 april 2013.

Feest van de Koninklijke familie

Tijdens Koningsdag bezoeken Koning Willem Alexander, zijn gezin en andere leden van de Koninklijke familie een gemeente met een centrumfunctie in de regio. Elk jaar staat er een andere gemeente op het programma. De Koninklijke familie volgt een route door de stad. Op een feestelijke en karakteristieke wijze laten de mensen van de stad en omringende plaatsen zien, wie zij zijn. Dat doen ze door bijvoorbeeld het geven van muzikale optredens, met een parade of door bijdragen van verenigingen of organisaties. De Koninklijke familie viert het feest van de stad mee en zij ontmoeten het publiek langs de route. Dit Koninklijke bezoek wordt live uitgezonden op televisie. Een aantal dagen voorafgaand aan Koningsdag wordt het Koningsdagconcert georganiseerd. Daar gaat de Koninklijke familie naartoe om te luisteren naar muziek, met ieder jaar een andere combinatie van ensembles en artiesten die centraal staat. In 1985 heeft Prins Claus het initiatief genomen voor dit concert. Het vond tot 2014 plaats in Paleis Noordeinde. Sinds het bestaan van Koningsdag wordt dit concert gehouden in de gemeente waar Koningsdag plaatsvindt. Het concert wordt op Koningsdag uitgezonden op televisie.

 

Comments are closed.