Spreekbeurt Kerstmis

Kerstmis, ook wel kerst of kerstfeest genoemd, is een eeuwenoud feest. Het is een echt familiefeest, dat meestal in huiselijke kring wordt gevierd. Vooral op eerste kerstdag wordt er uitgebreid gegeten en geven veel mensen elkaar geschenken.

Wat vieren we met Kerstmis?

Kerstmis is van oudsher een belangrijk midwinterfeest. Door christenen wordt dan de geboorte van Jezus Christus gevierd. De naam Kerstmis is afgeleid van Christ-mis, oftewel de mis (viering) van Jezus Christus.

Jezus kwam meer dan 2000 jaar geleden op de wereld in een kleine stal in het plaatsje Bethlehem. Zijn vader Jozef en moeder Maria moesten daarheen voor een volkstelling op bevel van keizer Augustus. Er was geen slaapplaats meer te vinden. Daarom sliepen ze in een stal waar Jezus dus werd geboren. De herders in de omgeving van de stal hoorden dit nieuws als eerste.

Wanneer is het Kerstmis?

Kerstmis wordt in de meeste landen gevierd op 25 en 26 december. Kerstavond, de avond van 24 december, is de avond voor Kerstmis. In Scandinavië, maar ook in Duitsland, wordt kerst vooral op die avond gevierd, meestal in huiselijke kring.

Waarom hebben we 2 kerstdagen?

Aan het begin van onze jaartelling, tijdens de opkomst van het christendom, werden veel tradities van de heidenen omgevormd naar katholieke feestdagen. Oorspronkelijk kende het Christendom dan ook een kerstperiode van 12 dagen, van 25 december tot en met 6 januari. De leiding van de katholieke kerk zorgde ervoor dat op een gegeven moment alle kerstfeesten rond 25 en 26 december werden gevierd. Niet-katholieke kerken, waaronder de Armeense, vieren echter Kerstmis nog altijd op 6 januari.

In 1964 werden beide kerstdagen als officiële vrije dagen benoemd voor alle Nederlanders. Inmiddels is het religieuze karakter van Tweede Kerstdag verdwenen. Veel Nederlanders gaan dan naar familie of winkelen. In Groot-Brittannië is het dan Boxing Day, die dag is een belangrijke dag in de voetbal- en rugby competities. In Amerika kennen ze geen Tweede Kerstdag.

Waarom halen mensen met kerst een kerstboom?

Christenen halen met kerst een kerstboom in huis, omdat de driehoekige vorm van de boom hen doet denken aan de heilige drie eenheid van de vader, de zoon en de heilige geest. In diverse oost Europese landen werd de boom ook wel op de kop gehangen, omdat hij dan op het kruis van Jezus leek.

De geschiedenis van de kerstboom gaat echter veel verder terug. De Germanen vierden al eeuwen daarvoor het midwinterfeest, het feest van het licht. Groenblijvende bomen zoals de spar namen daarbij een speciale plek in. Ze werden versierd en de mensen hingen ook groene takken in huis.

In de 16e eeuw werd het feest van het licht en de geboorte van Jezus Christus gecombineerd. Beide feesten staan namelijk symbool voor een nieuw begin. Vanaf die tijd vieren we vooral nog het kerstfeest, maar de kerstboom is gebleven.

In ons land bestaat de kerstboom sinds de negentiende eeuw. Destijds werd deze traditie overgenomen uit Duitsland.

Waarom geven we cadeaus met Kerstmis?

Ieder land heeft wel zijn eigen tradities voor het geven van cadeaus rond de kerstdagen. In ons land begonnen de boeren halverwege de negentiende eeuw, als dank voor hun diensten, manden met lekkernijen aan hun knechten mee te geven als extraatje voor de kerst. Op deze manier is de traditie van de kerstpakketten ontstaan. Andere landen hebben hun eigen tradities ontwikkeld, voor het geven van cadeaus met de kerst.

Hoewel veel Nederlanders elkaar nog altijd met Sinterklaas cadeaus geven, worden er de laatste jaren ook steeds vaker cadeaus met kerst gegeven. Deze traditie is vanuit de Verenigde Staten komen overwaaien. In het begin sloeg dit niet erg aan. Maar inmiddels is ook hier de Kerstman niet meer weg te denken.

 

Comments are closed.