Kindermishandeling

Kindermishandeling komt helaas veel voor in Nederland. Zo worden er ieder jaar ruim 50.000 kinderen mishandeld. Hoe deze kinderen mishandeld worden, verschilt per kind. Er zijn namelijk verschillende soorten kindermishandeling. In deze spreekbeurt kom je meer te weten over wat kindermishandeling is, welke soorten kindermishandeling er zijn, redenen waarom kinderen mishandeld worden en de gevolgen van kindermishandeling. Tot slot kom je ook te weten hoe je kindermishandeling kan herkennen en hoe je kindermishandeling kan voorkomen.

Wat is kindermishandeling?

Een kind wordt mishandeld als volwassenen, vaak de ouder of ouders van het kind, het kind expres of niet expres psychisch of lichamelijk pijn doen, verwaarlozen, kwetsen of negeren. Als je een keer een tik van je ouders hebt gehad omdat je aan het klieren was, is dit niet meteen kindermishandeling. Als er sprake is van kindermishandeling, word je als kind namelijk zonder reden of heel vaak geslagen, geschopt, uitgescholden of verwaarloosd. Dit is wat anders dan een tikje krijgen omdat je niet luistert of aan het klieren bent.

Welke soorten kindermishandeling zijn er?

Veel mensen denken dat kindermishandeling het slaan of schoppen van een kind is, oftewel het lichamelijk pijn doen van het kind. Wat veel mensen niet weten, is dat er meerdere soorten kindermishandeling zijn die allemaal onder kindermishandeling vallen. Dit zijn de soorten kindermishandeling:

 • 1. Lichamelijke mishandeling: lichamelijke mishandeling is de bekendste vorm van kindermishandeling, omdat je hier de gevolgen meteen van kan zien (in blauwe plekken en schaafwonden bijvoorbeeld). Onder lichamelijke mishandeling valt slaan, schoppen, het toebrengen van snijwonden, brandwonden of schaafwonden of zelfs het breken van botten.
 • 2. Psychische mishandeling: onder psychische mishandeling valt het vernederen, kleineren, pesten, bang maken, negeren of het stellen van onredelijk hoge eisen aan kinderen.
 • 3. Psychische verwaarlozing: onder psychische verwaarlozing valt het negeren van kinderen, het kind niet voldoende aandacht geven en het ontbreken van respect, veiligheid, liefde en warmte.
 • 4. Seksueel misbruik: onder seksueel misbruik valt het aanraken van het kind op plekken waar het kind dat niet wil. Daarnaast kunnen volwassenen seks hebben met kinderen, dit valt ook onder seksueel misbruik.
 • 5. Lichamelijke verwaarlozing: onder lichamelijke verwaarlozing valt het niet goed verzorgen van kinderen. Bijvoorbeeld door een kind geen eten te geven, geen goede kleding te geven, niet goed te laten slapen of geen medicijnen te geven als dit nodig is.

Waarom worden kinderen mishandeld?

Kinderen kunnen mishandeld worden om verschillende redenen. Zo kan een kind opgroeien in een gezin met problemen, zoals geldproblemen of huwelijksproblemen. De stress die door deze problemen veroorzaakt wordt, kan ervoor zorgen dat ouders hun kind gaan mishandelen. Daarnaast kan een kind mishandeld worden omdat het kind ongewenst is en de ouders eigenlijk geen kinderen wilden hebben. Ook kan een kind mishandeld worden omdat de ouders eigenlijk niet weten hoe ze het kind op moeten voeden. Omdat ze niet weten hoe ze regels moeten maken, gaan ouders dan sneller over tot het slaan of schoppen van een kind. Tot slot kunnen ook psychische problemen bij de ouder of ouders of problemen met drank of drugs ervoor zorgen dat een kind mishandeld wordt.

Wat zijn de gevolgen van kindermishandeling?

Kindermishandeling heeft heel veel gevolgen voor het kind. Zo denkt een kind vaak dat het zijn of haar eigen schuld is dat de ouders hem of haar mishandelen. Hierdoor krijgt het kind een laag zelfbeeld en vindt het kind zichzelf waardeloos, dom, stom of niet de moeite waard. Daarnaast hebben veel kinderen die vroeger mishandeld zijn of nu mishandeld worden, geen vertrouwen meer in volwassenen. Ook kan het zo zijn dat kinderen hun ouders ondanks de mishandeling altijd willen beschermen en trouw blijven aan hun ouders. Daarom vertellen kinderen niet aan andere kinderen dat ze mishandeld worden: omdat ze hun ouders hebben beloofd dit geheim te bewaren. Tot slot kunnen kinderen allerlei lichamelijke of geestelijke problemen krijgen door kindermishandeling.

Hoe kan ik kindermishandeling herkennen?

stopzinloosgeweldAls je twijfelt of een kind mishandelt wordt, kun je kijken of je de volgende signalen bij dit kind ziet om te controleren of het kind echt mishandeld wordt:

 1. Het kind is agressief.
 2. Het kind trekt zich terug of is erg op zichzelf.
 3. Het kind is bang voor sommige volwassenen.
 4. Het kind geeft vreemde redenen op voor blauwe plekken of andere verwondingen.
 5. Het kind komt vaak niet naar school.
 6. Het kind moet vaak naar de dokter of naar het ziekenhuis.

Als je denkt dat iemand mishandeld wordt, moet je dit eerst met dit kind zelf bespreken. Vervolgens kun je beslissen of je samen met het kind naar een volwassene gaat met het probleem. Zo kun je jouw leraar of lerares vertellen over de mishandeling. Wil het kind niet naar een volwassene, dan kun je bij het meldpunt voor kindermishandeling vertellen dat het kind mishandeld wordt. Wil je meer informatie over kindermishandeling dan kan je kijken op de site van het klokhuis.

 

26 Responses to “Kindermishandeling”

 1. Jasmijn

  Hoi dit is een goede site om je spreek-
  beurt of werkstuk onderwerp te vinden.
  Gr.
  Jasmijn

 2. ik ben best enthousiast over mijn onderwerp maar mijn leraar zegt wat heftig en daar ben ik best trots op dat hij het een goed idee vindt

 3. het is een hele itressante websitej je kan veel uit ondewerpen vinden

 4. leatitia

  Dit is een hèle goeie site Voor een spreukbeurt I Love this site

 5. echt een super handige spreekbeurt! ik heb hier heel veel informatie vandaan gehaalt.
  TIP: misschien kan je ook wat vertellen over organisaties tegen kindermishandeling zoals bureau jeugdzorg en een veilig thuis

 6. Ik ben een mindmap aan het maken, en ik denk dat ik hier ook veel info zal vinden.

 7. Heeyyy allemaal,

  Kindermishandeling vind ik zelf een heel interessant onderwerp.
  Ik raad het je aan om je spreekbeurt of werkstuk er over te gaan doen!!

  Groetjes Lydia :)

 8. hallo site

  super handig deze site je kan een werkstuk of spreekbeurt helemaal kopiëren

  • #yolowaterpolo

   Ik vind het een erg goede site, je kunt veel informatie vinden en het staat ook in kindertaal. Ik gebruik de site vaak en het is erg handig.

 9. Ik hoop dat deze site mij gaat helpen!
  ik vind kindermishandeling een heel interessant onderwerp en ik ben benieuwd of ik een goed cijfer ga halen!!

 10. dit is een hele goede site hier door heb ik een onderwerp gevonden.
  ik doe het over kindermishandeling
  omdat het me raakt.

  groetjes: manon

 11. Ik heb een goeie presentatie hier op gemaakt!!! Alleen ik ben er ZO zenuwachtig voor. Kan iemand mij helpen?

 12. ik vind het een goeie site!
  ik wist eerst geen onderwerp, maar nu wel!!

 13. xanthe

  ik vind het een interessante site en het heeft goed geholpen een 9!!!