Suriname

Voorwoord

Ik houd mijn werkstuk over het land Suriname. Ik heb het onderwerp gekozen omdat mijn oom uit Suriname komt en ik het daarom ook een heel interessant land vind waar ik graag meer over zou willen weten. Verder heb ik het ook gekozen omdat mijn vader en tante er zijn geweest en ik wil nou eigenlijk wel weten hoe het daar is wat ze daar eten, wat voor kleding ze dragen, enz. Verder hoop ik dat jullie het werkstuk net zo leuk vinden als ik.

Inhoudsopgave

 • Voorwoord
 • Inleiding
 • Hoofdstuk 1. Geschiedenis
 • Hoofdstuk 2. De vlag en het wapen
 • Hoofdstuk 3. Paramaribo
 • Hoofdstuk 4. Tropisch regenwoud
 • Hoofdstuk. 5 Het klimaat
 • Hoofdstuk 6. De cultuur
 • Hoofdstuk 7. Surinaamse spelletjes
 • Hoofdstuk 8. Interview met een Surinamer
 • Bibliografie
 • Nawoord

Inleiding

In mijn werkstuk ga ik iets vertellen over de geschiedenis en daar begin ik ook mee. Daarna zal ik iets vertellen over de vlag en het wapen. Ik vertel daar wat de kleuren of symbolen betekenen. Daarna iets over Paramaribo omdat dat de hoofdstad is. In dit hoofdstuk zal ik iets vertellen over hoe ze daar leven en hoe het er uit ziet. Dan iets over het Tropisch Regenwoud omdat dat in voor een deel in Suriname ligt en ik het toch wel een belangrijk stuk vind. Ik vertel in dat hoofdstuk wie er leven en dat het wordt bedreigd. Daarna iets over het klimaat en daarin vertel ik gewoon wat voor weer het meestal is. Dan komt de cultuur en daarin vertel ik wie er wonen enz. Daarna vertel ik iets over de spelletjes in Suriname en in dat hoofdstuk vertel ik hoe de spelletjes waarover ik vertel gaan. Dan komt er een Interview met een Surinamer en dan stel ik hem een paar vragen die hij dan beantwoordt.

Geschiedenis

Heel lang geleden woonden er in Suriname alleen maar Indianen. Vijfhonderd jaar geleden kwamen er ook blanken wonen en pikten het land in. De indianen gingen toen naar het tropisch regenwoud. Daar zorgden de vrouwen voor het huishouden en de mannen gingen jagen voor het eten.

Suriname is ook een hele tijd Nederland geweest en hebben wij de Surinamers gebruikt om op de plantages te werken dat waren dus slaven. Maar in 1975 wilde Suriname zelfstandig worden. Niet iedereen wilde dat want veel mensen in Suriname wilden nog niet voor zichzelf zorgen en ze dachten dat het hen ook niet zou lukken want Suriname is niet zo’n rijk land als Nederland. Daarom gingen veel Surinamers naar Nederland maar het weer was heel anders dan in Nederland en daar konden veel Surinamers niet aan wennen. Sommigen Surinamers gingen daarom weer terug maar de meesten bleven toch in Nederland. Ook al is het nu al best lang geleden toch zijn er nog dingen die Suriname een beetje veranderd heeft in Nederland. Op de markt verkopen ze nu bijvoorbeeld Surinaamse vruchten en veel meisjes proberen hun haren net zo te vlechten als meisjes in Suriname.

De vlag en het wapen

De vlag

De vlag van Suriname is groen, wit en rood met een gele ster. Groen staat voor de vruchtbaarheid in Suriname. Wit staat voor gerechtigheid en vrijheid. Rood staat voor de vooruitgang en strijd voor een beter bestaan in Suriname. En de ster Staat voor de hoop op een mooie toekomst

Het wapen

De woorden onder het wapen van Suriname betekenen gerechtigheid, vrede en trouw. Er staan ook twee indianen op dat komt omdat de indianen de eerste bewoners van Suriname waren.

Paramaribo

Paramaribo is de hoofdstad van Suriname. In Paramaribo wonen de meeste mensen van heel Suriname dat komt doordat er veel mensen in Paramaribo willen werken. De armste mensen in Suriname wonen in krottenwijken. In Paramaribo vind je huizen op houten palen maar soms vind je er ook huizen van steen en beton.

  

Dit is Paramaribo. Wist je dat Suriname ook wel 4 keer zo groot is als Nederland maar dat er veel minder mensen wonen?

Tropisch regenwoud

Het Tropisch Regenwoud ligt in Brazilië, Peru, Congo, Indonesië, Colombia en in Suriname. In Suriname ligt het Tropisch Regenwoud in het binnenland. In het Tropisch Regenwoud leven mensen in verschillende stammen een voorbeeld zijn de indianen en leven ook heel veel dieren en planten. Het Tropisch Regenwoud is beschermd omdat er veel te veel bomen gekapt worden want mensen willen wegen in het Tropisch Regenwoud gaan aanleggen of ze hebben het nodig voor hout. Dat is heel slecht voor het Tropisch Regenwoud en alles wat er in of om heen staat.

Het klimaat

Suriname ligt in de tropen, het kan hier dus heel warm zijn. In Suriname is het ongeveer 23 t/m 32 graden. Het koudst is het ’s morgens om een uur of zes dan is het meestal rond 23 graden. Het warmst is het ongeveer om twaalf tot twee uur ’s middags, dan kan het wel 32 graden zijn! Daarna koelt het weer af en dan is het ongeveer 26 graden. Maar gelukkig is er in Suriname veel wind die voor afkoeling zorgt en daardoor lijkt het niet zo warm als het werkelijk is.

Maar in Suriname kan het ook heel hard regenen maar dan is een regenpak niet zo verstandig want dan heb je het al snel weer heel erg warm. De regen is meestal maar heel kort. De neerslag in Suriname is per jaar ongeveer 2200 millimeter per jaar!

De cultuur

Suriname heeft eigenlijk niet één cultuur maar verschillende. Dat komt doordat er ook Creolen, Javanen, Hindoestanen, Indianen en Chinezen in Suriname wonen. Maar zij hebben allemaal een ander geloof, traditie, gewoontes enz. en daardoor is Suriname een heel verschillend land. Veel mensen vinden dit heel mooi aan Suriname omdat het een mix is van allemaal verschillende landen.

Surinaamse spelletjes

Een Surinaams spel is pingi kasi het werkt zo:

De eerste speler maakt een slappe vuist. Dan knijpt de tweede met duim en wijsvinger in het vel van de eerste en hetzelfde doet de derde en de vierde enz. totdat alle handen in het spel zijn. En daarbij zingen ze ook een liedje:

Pingi Pingi kasi
Mi pot mi brede dja
Mi pot mi kasi dja
Alata waka waka waka…

Bij de laatste waka van het liedje laten ze hun vuisten los en roepen tiekel tiekel en dan kietelen ze elkaar. Een ander Surinaams spel is drai batra:

De spelers gaan in een kring zitten en leggen een fles in het midden. Om de beurt draait iemand de fles en als die dan naar jou wijst dan moet je er iets in stoppen bijvoorbeeld een snoepje. Daarna mag degene die er wat in gedaan heeft draaien.

Interview met een Surinamer

Ik houd een interview met Raul Neijhorst. Hij is Surinamer en leeft al 7 jaar in Nederland.

1. Waarom kwam je in Nederland wonen?

Ik kwam naar Nederland toe in 2000 voor mijn studie Technische Natuurkunde aan de TU, te Delft. Dit wilde ik heel graag studeren, maar die studie hadden ze niet in Suriname.

2. Ga je nog wel eens naar Suriname?

Ja, 1 keer per jaar ga ik op vakantie naar Suriname. Mijn ouders en overige familie wonen nog daar. Soms duurt het wat langer voordat ik terug ga, omdat zij zelf ook wel eens komen op vakantie hier.

3. Zou je wel weer in Suriname willen wonen?

jazeker! Ik zie mijn toekomst ook in Suriname. Nederland is een lekker land om in te wonen als je financiële en sociale zekerheid wilt..maar voor de gastvrijheid, het relaxte, het heerlijke weer, enzovoorts, moet je toch in Suriname wezen.

4. Wat vond je het lastigst aan Nederland?

Ik vind eigenlijk niks lastig in Nederland…. maar als ik echt iets moet verzinnen dan zijn het wel de hoeveelheid regels die er wel niet in Nederland zijn. Regels vind ik zelf ook heel belangrijk en die zijn er ook in Suriname, maar hier zijn het er net iets te veel.

Bibliografie

Ik heb mijn informatie uit een boekje dat heet: Kinderen in Suriname. De schrijver daarvan is Annemiek Stoop-Timmermans. Helaas heb ik van haar boek of haar zelf geen plaatje kunnen vinden. Ook heb ik mijn informatie op het internet gezocht en bij mijn tante en oom gevraagd omdat mijn oom uit Suriname komt ( met hem heb ik ook het interview gedaan)

Nawoord

Om te beginnen wil ik zeggen dat ik het heel leuk vond om dit werkstuk te maken omdat ik nu veel meer weet over het land waar mijn oom vandaan komt, en dat is heel erg leuk. Het interview met mijn oom vond ik dan ook het leukst om te doen omdat jullie nu iets weten over hoe het is als je een Surinamer bent en in Nederland woont en ik weet weer iets meer over mijn oom. Wat ik wel lastig vond was dat je op het internet heel vaak boekingen kreeg om naar Suriname toe te gaan terwijl je dan naar informatie zocht maar heel erg vond ik het niet. Ook vind ik het altijd lastig om een Inleiding te maken maar ik zelf vind wel dat het steeds beter gaat. Verder kan ik eigenlijk alleen maar zeggen dat ik het heel leuk vond om dit werkstuk te maken!!

 

18 Responses to “Suriname”

 1. Hoii!
  Ik vind het opzich een goede spreekbeurt, met goede informatie.
  Alleen moet je de volgende keer wat beter letten op spelling-en grammatica fouten. Dat zijn er namelijk best veel, want ik heb er ook een groot aantal moeten veranderen.
  Verder is het een goede spreekbeurt, met goede en interessante informatie.
  Dikke kus,
  Ashlyn

  • sukkel je moet em ook niet overnemen het is de bedoeling dat je er inspriratie van krijgt dus niet zuren

  • beste louisciano,
   mogen we jou interviewen voor een project voor school?
   wil je zo snel mogelijk reageren?
   doeg Rick

 2. sher

  best een goeede spreekbeurt ik kom zelf ook uit suriname en wij spelen soms ook pingi pingi kasie

  • ooooh mag ik je werkstuk dan als je echt een 10 had????

 3. Nellyanne Floor

  Veel informatie voor mijn spreekbeurt!!!!!!!!!!!

 4. Josefien

  het is een leuke spreekbeurt

  leerzaam je zou wel veel aan de leer zijn geweest want dit is geen appeltje eitje
  dit is een behoorlijke klus hoor

  groetje Josefien