Bijna jarig?
klik hier!Home   Heksen

Heksen


1 Inleiding

Ik doe mijn werkstuk over heksen omdat ik het een leuk en interessant onderwerp vind en ik wil er graag meer over weten, want ik weet er niet zo veel over en ik hoop dat jullie ervan genieten.

2 Heksen in sprookjes

Als iemand het woord heks zegt denk je meteen aan een lelijk oud vrouwtje met een kromme neus met een puist erop, ze heeft een zwarte kat of kraai in huis en is toverdrank met paddenpoten en gestampte brandnetels aan het brouwen. In sprookjes ziet een heks er meestal wel zo uit, maar zoals de mensen vroeger dachten niet. Zie volgend hoofdstuk. Heksen in de meeste sprookjes zijn zwarte heksen, dat zijn slechte heksen, zoals in Sneeuwwitje en de zeven dwergen en in Doornroosje. Er zijn ook witte heksen, dat zijn de goede heksen, maar die komen meestal niet voor in sprookjes, omdat heksen het spannend maken omdat ze kunnen toveren.

3 De kenmerken van een heks

Ze dachten dat er duidelijke bewijzen waren als iemand een heks was. Zo had een heks geen nagels aan haar vingers of juist het tegenovergestelde dat ze een soort klauwen had mee lange nagels enz. en droeg daarom altijd handschoenen, zelfs in de zomer. (in beide gevallen) Ook is een heks zo kaal als een ei en draagt ze een pruik dat net echt haar lijkt. In die tijd (1400/1600) waren pruiken heel ruw aan de onderkant (nu nog steeds maar niet zo erg) en kreeg men pruikuitslag. Dan krijg je allemaal builtjes en pukkels op je huid. Ook kan je heksen herkennen aan het zogenaamde duivelsteken, dat kon een moedervlek zijn maar ook een puist, wrat of litteken, ze hebben dus geen kromme neus zoals in sprookjes. Het kan zelfs een prachtige vrouw zijn. Meestal is een heks een vrouw maar het kan ook een man zijn, (maar dat komt meestal niet voor) beter bekent als tovenaar.

4 De duivel

Er werd gezegd dat een heks macht had gekregen van de Duivel. De duivel verscheen alleen als een zwart geklede man of als een man met een kop van een bok en drakenvleugels op zijn rug. Zie plaatje. De Duivel verscheen alleen in het openbaar voor de heksen als er een heksensabbat was. Een heksensabbat is een nachtelijke bijeenkomst met de Duivel. Er werd muziek gemaakt op kattenvellen en er werd bloed gedronken. Er werd ook gezegd dat men zich geheel insmeerde met toverzalf om te kunnen vliegen en dan een rondje om de openplek of kerkhof vloog op hun bezem of bok. (daar werd ook op gevlogen)

5 Bewijzen

Als je wou bewijzen dat je geen heks was kon je je laten wegen op de heksenwaag. Een bekende waag staat in Oudewater. (www.heksenwaag.nl).Als je te licht was of niets woog was je een heks, omdat ze dachten dat een heks niks woog omdat ze konden vliegen, en werd je op de brandstapel gegooid, maar dat is daardoor niet gebeurd. Ook had je nog de waterproef, dan werd je linkerduim aan je rechterteen gebonden en je rechterduim aan je linkerteen gebonden en werd je in het water gegooid.bleef je drijven was je een heks, omdat die bijna niks wogen, en zonk ze naar de bodem was ze onschuldig maar dan was ze helaas al verdronken. Verder was er nog de zogenaamde vuurproef, dan werden er doeken vol met olie in je neus en oren gestopt en in brand gestoken. Als je niet bekende dat je en heks was werden er heten kolen onder je voeten en oksels gestopt. De vuurproef is een tortuur of anders gezegd dat de rechters de verdachte dwongen om te zeggen dat ze een heks waren.

(foto: Cojan van Toor) Voor meer info: www.heksenwaag.nl

6 De Heksenhamer

De Heksenhamer is een boek dat geschreven is door de 2 monniken Heinrich Kramer en Jacop Sprenger in 1486. De oorspronkelijke naam van het boek is: Malleus maleficarum. Het is een boek tegen heksen en het eerste gedrukte boek over demonologie, dat is de wetenschap die zich bezig houd met het opsporen van het werk van de duivel. In de heksenhamer stond precies in wat heksen waren, en hoe je ze kon herkennen, ook schreven ze wat heksen deden, bijv:

 • ٠ ze stuurden hagel, regen en onweer
 • ٠ ze maakten mensen en dieren onvruchtbaar
 • ٠ ze gaven kinderen die ze ontvoerden aan de duivel of maakten ze dood
 • ٠ ze gooiden kinderen die bij hun ouders vandaan liepen ongezien in het water
 • ٠ ze maakten bereden paarden schichtig/aan het schrikken
 • ٠ ze kunnen zich door de lucht van de ene naar de andere plaats bewegen
 • ٠ ze kunnen rechters betoveren zodat die hun niet bestraffen
 • ٠ ze kunnen zichzelf laten zwijgen tijdens martelingen
 • ٠ ze kunnen hand en hart van degene die hen gevangen wil laten nemen laten beven
 • ٠ ze maken openbaar wat voor anderen verborgen is
 • ٠ ze voorspellen, met hulp van de duivel, de toekomst
 • ٠ ze kunnen dingen zien die verderop gebeuren
 • ٠ ze kunnen iemand verliefd doen worden
 • ٠ ze kunnen miskramen veroorzaken
 • ٠ ze geven hun eigen kinderen ook aan de duivel
 • ٠ ze kunnen naar wens bepaalde mensen en dieren door de bliksem doden
 • ٠ ze kunnen mensen en dieren kwaad doen zonder ze aan te raken. Ook stond er in hoe je ze kon vangen en bestraffen.

7 De heksenjacht

Dit vreselijke boek maakte een vreselijke indruk. Overal in de West-Europese landen werd het boek wel miljoenen keren gedrukt, want nu had men een goede handleiding om de heksen eens flink aan te pakken. Overal werden rechtbanken opgericht, ook door de kerk. Niet alleen de Rooms-katholieken maar ook de protestanten deden eraan mee. De heksenjacht was begonnen, ook in Nederland. De rechters hadden het er maar druk mee want men kon zonder bewijs iemand beschuldigen van hekserij, de schuldige moest zelf maar zien te bewijzen of ze schuldig waren.

Ze geloofden de meest dwaze verhalen, niemand was veilig. De vervolgers ( de rechters) lieten zich ook gaan door hebzucht daarom waren vaak rijke oude vrouwen het slachtoffer, het geld werd bij hun achter gelaten. Maar later waren ook jonge en arme vrouwen het slachtoffer en later ook kinderen. Overal in Europa branden de brandstapels (zie plaatje), tussen 1400 en 1600 hebben honderdduizenden mensen het leven verloren.

8 Het geloof in heksen

Maar waarom geloofden de mensen nou in heksen? Nou dat komt omdat er in die tijd, de middeleeuwen, vele rampen gebeurden, mislukte oogsten, de pest, een grote armoede en plunderende soldaten en roversbenden maakten de stad onveilig, kortom het was gewoon een en al een ramp!!!

Er was maar een verklaring voor deze rampen, de duivel moest er achter zitten. hij was slim genoeg om zich niet te laten zien dus maakte hij gebruik van vrouwen, omdat die volgens een beroemde pater uit Italië een gretig dier, een praatzieke tong, een roddelaarster, aanstichter van haat en een bekoorlijke pest waren. Sommige dachten dat ze niet deugden en minder slim waren als de man, het was dus een makkelijke prooi voor de duivel.

Heksen waren Christenen die een verbond hadden gesloten met de duivel. Ze moesten voor de duivel verschijnen en hun geloof in god en de maagd Maria opgeven. Ze moesten een eed van trouw aan de duivel afleggen, dan moesten ze een zalf met beenderen van pasgedoopte kinderen maken. In ruil daarvoor kregen ze de macht om te toveren. Toch waren er een heleboel tegenstanders die tegen het doden van onschuldige mensen waren. Men vroeg zich af of heksen werkelijk wel zo gevaarlijk waren, als ze zoveel macht van de duivel hadden gekregen, waarom waren ze dan niet rijk en machtig? De gevangen genomen heksen waren bijna altijd arm. Mensen waren bang dat heksen konden toveren, maar als dat zo is… waren toverende ze zich niet uit de gevangenis?

9 Literatuurlijst

 • 1. internet
 • 2. informatie heksen nr. 550
 • 3. sesam encyclopedie
 

25 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen