Bijna jarig?
klik hier!Home   Heksen

Heksen


1 Inleiding

Ik doe mijn werkstuk over heksen omdat ik het een leuk en interessant onderwerp vind en ik wil er graag meer over weten, want ik weet er niet zo veel over en ik hoop dat jullie ervan genieten.

2 Heksen in sprookjes

Als iemand het woord heks zegt denk je meteen aan een lelijk oud vrouwtje met een kromme neus met een puist erop, ze heeft een zwarte kat of kraai in huis en is toverdrank met paddenpoten en gestampte brandnetels aan het brouwen. In sprookjes ziet een heks er meestal wel zo uit, maar zoals de mensen vroeger dachten niet. Zie volgend hoofdstuk. Heksen in de meeste sprookjes zijn zwarte heksen, dat zijn slechte heksen, zoals in Sneeuwwitje en de zeven dwergen en in Doornroosje. Er zijn ook witte heksen, dat zijn de goede heksen, maar die komen meestal niet voor in sprookjes, omdat heksen het spannend maken omdat ze kunnen toveren.

3 De kenmerken van een heks

Ze dachten dat er duidelijke bewijzen waren als iemand een heks was. Zo had een heks geen nagels aan haar vingers of juist het tegenovergestelde dat ze een soort klauwen had mee lange nagels enz. en droeg daarom altijd handschoenen, zelfs in de zomer. (in beide gevallen) Ook is een heks zo kaal als een ei en draagt ze een pruik dat net echt haar lijkt. In die tijd (1400/1600) waren pruiken heel ruw aan de onderkant (nu nog steeds maar niet zo erg) en kreeg men pruikuitslag. Dan krijg je allemaal builtjes en pukkels op je huid. Ook kan je heksen herkennen aan het zogenaamde duivelsteken, dat kon een moedervlek zijn maar ook een puist, wrat of litteken, ze hebben dus geen kromme neus zoals in sprookjes. Het kan zelfs een prachtige vrouw zijn. Meestal is een heks een vrouw maar het kan ook een man zijn, (maar dat komt meestal niet voor) beter bekent als tovenaar.

4 De duivel

Er werd gezegd dat een heks macht had gekregen van de Duivel. De duivel verscheen alleen als een zwart geklede man of als een man met een kop van een bok en drakenvleugels op zijn rug. Zie plaatje. De Duivel verscheen alleen in het openbaar voor de heksen als er een heksensabbat was. Een heksensabbat is een nachtelijke bijeenkomst met de Duivel. Er werd muziek gemaakt op kattenvellen en er werd bloed gedronken. Er werd ook gezegd dat men zich geheel insmeerde met toverzalf om te kunnen vliegen en dan een rondje om de openplek of kerkhof vloog op hun bezem of bok. (daar werd ook op gevlogen)

5 Bewijzen

Als je wou bewijzen dat je geen heks was kon je je laten wegen op de heksenwaag. Een bekende waag staat in Oudewater. (www.heksenwaag.nl).Als je te licht was of niets woog was je een heks, omdat ze dachten dat een heks niks woog omdat ze konden vliegen, en werd je op de brandstapel gegooid, maar dat is daardoor niet gebeurd. Ook had je nog de waterproef, dan werd je linkerduim aan je rechterteen gebonden en je rechterduim aan je linkerteen gebonden en werd je in het water gegooid.bleef je drijven was je een heks, omdat die bijna niks wogen, en zonk ze naar de bodem was ze onschuldig maar dan was ze helaas al verdronken. Verder was er nog de zogenaamde vuurproef, dan werden er doeken vol met olie in je neus en oren gestopt en in brand gestoken. Als je niet bekende dat je en heks was werden er heten kolen onder je voeten en oksels gestopt. De vuurproef is een tortuur of anders gezegd dat de rechters de verdachte dwongen om te zeggen dat ze een heks waren.

(foto: Cojan van Toor) Voor meer info: www.heksenwaag.nl

6 De Heksenhamer

De Heksenhamer is een boek dat geschreven is door de 2 monniken Heinrich Kramer en Jacop Sprenger in 1486. De oorspronkelijke naam van het boek is: Malleus maleficarum. Het is een boek tegen heksen en het eerste gedrukte boek over demonologie, dat is de wetenschap die zich bezig houd met het opsporen van het werk van de duivel. In de heksenhamer stond precies in wat heksen waren, en hoe je ze kon herkennen, ook schreven ze wat heksen deden, bijv:

 • ٠ ze stuurden hagel, regen en onweer
 • ٠ ze maakten mensen en dieren onvruchtbaar
 • ٠ ze gaven kinderen die ze ontvoerden aan de duivel of maakten ze dood
 • ٠ ze gooiden kinderen die bij hun ouders vandaan liepen ongezien in het water
 • ٠ ze maakten bereden paarden schichtig/aan het schrikken
 • ٠ ze kunnen zich door de lucht van de ene naar de andere plaats bewegen
 • ٠ ze kunnen rechters betoveren zodat die hun niet bestraffen
 • ٠ ze kunnen zichzelf laten zwijgen tijdens martelingen
 • ٠ ze kunnen hand en hart van degene die hen gevangen wil laten nemen laten beven
 • ٠ ze maken openbaar wat voor anderen verborgen is
 • ٠ ze voorspellen, met hulp van de duivel, de toekomst
 • ٠ ze kunnen dingen zien die verderop gebeuren
 • ٠ ze kunnen iemand verliefd doen worden
 • ٠ ze kunnen miskramen veroorzaken
 • ٠ ze geven hun eigen kinderen ook aan de duivel
 • ٠ ze kunnen naar wens bepaalde mensen en dieren door de bliksem doden
 • ٠ ze kunnen mensen en dieren kwaad doen zonder ze aan te raken. Ook stond er in hoe je ze kon vangen en bestraffen.

7 De heksenjacht

Dit vreselijke boek maakte een vreselijke indruk. Overal in de West-Europese landen werd het boek wel miljoenen keren gedrukt, want nu had men een goede handleiding om de heksen eens flink aan te pakken. Overal werden rechtbanken opgericht, ook door de kerk. Niet alleen de Rooms-katholieken maar ook de protestanten deden eraan mee. De heksenjacht was begonnen, ook in Nederland. De rechters hadden het er maar druk mee want men kon zonder bewijs iemand beschuldigen van hekserij, de schuldige moest zelf maar zien te bewijzen of ze schuldig waren.

Ze geloofden de meest dwaze verhalen, niemand was veilig. De vervolgers ( de rechters) lieten zich ook gaan door hebzucht daarom waren vaak rijke oude vrouwen het slachtoffer, het geld werd bij hun achter gelaten. Maar later waren ook jonge en arme vrouwen het slachtoffer en later ook kinderen. Overal in Europa branden de brandstapels (zie plaatje), tussen 1400 en 1600 hebben honderdduizenden mensen het leven verloren.

8 Het geloof in heksen

Maar waarom geloofden de mensen nou in heksen? Nou dat komt omdat er in die tijd, de middeleeuwen, vele rampen gebeurden, mislukte oogsten, de pest, een grote armoede en plunderende soldaten en roversbenden maakten de stad onveilig, kortom het was gewoon een en al een ramp!!!

Er was maar een verklaring voor deze rampen, de duivel moest er achter zitten. hij was slim genoeg om zich niet te laten zien dus maakte hij gebruik van vrouwen, omdat die volgens een beroemde pater uit Italië een gretig dier, een praatzieke tong, een roddelaarster, aanstichter van haat en een bekoorlijke pest waren. Sommige dachten dat ze niet deugden en minder slim waren als de man, het was dus een makkelijke prooi voor de duivel.

Heksen waren Christenen die een verbond hadden gesloten met de duivel. Ze moesten voor de duivel verschijnen en hun geloof in god en de maagd Maria opgeven. Ze moesten een eed van trouw aan de duivel afleggen, dan moesten ze een zalf met beenderen van pasgedoopte kinderen maken. In ruil daarvoor kregen ze de macht om te toveren. Toch waren er een heleboel tegenstanders die tegen het doden van onschuldige mensen waren. Men vroeg zich af of heksen werkelijk wel zo gevaarlijk waren, als ze zoveel macht van de duivel hadden gekregen, waarom waren ze dan niet rijk en machtig? De gevangen genomen heksen waren bijna altijd arm. Mensen waren bang dat heksen konden toveren, maar als dat zo is… waren toverende ze zich niet uit de gevangenis?

9 Literatuurlijst

 • 1. internet
 • 2. informatie heksen nr. 550
 • 3. sesam encyclopedie
 

  25 Reacties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Interieurstyliste
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Ouder worden
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Zomer
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen