Ratten en Muizen

Ratten en muizen: even kennis maken

ratten en muizen

Ik doe mijn spreekbeurt over ratten en muizen omdat ik het leuke beestjes vind. Het lijken vieze beesten, maar dat is niet zo, want het zijn zoogdieren. Zoogdieren wassen zich regelmatig. Ratten en muizen zijn niet zindelijk. Ze laten het gewoon lopen. Ze hebben altijd natte poten, omdat ze door hun eigen plas lopen. Het is een manier van communiceren. Door de urinelucht langs de muizenpaden weet elke muis wie waar woont en waar nog woonruimte vrij is. Roofdieren kennen die gewoonte ook. Zij herkennen muizenpaden door het spoor van urine, niet vanwege de geur, maar vanwege de kleur. De urine van muizen weerkaatst ultraviolet licht. Roofvogels kunnen dat goed zien. Mensen niet. Zij gebruiken een ultraviolette lamp bijvoorbeeld om te kijken of een briefje van honderd echt is. Ratten en muizen planten zich snel voort. Zij krijgen tussen de 8 en 18 jonge rittens. De zwangerschap duurt slechts 21 à 23 dagen. Dat is kort vergeleken met de mens. Ze leven best wel kort, maar 2 à 3 jaar. Vaak gaan ze eerder dood. Dat komt omdat ze gepakt worden door roofvogels en roofdieren of omdat ze ziek zijn. Er zijn allerlei soorten muizen bijvoorbeeld de veldmuis, woelmuis, huismuis, bosmuis, boomslaapmuis enz.

Soorten Ratten

Er zijn ook veel soorten ratten bijvoorbeeld, de muskusrat, zwarte rat, bruine rat, naakte rat, enz. Misschien ben je wel eens naar het rattenriool in het Noorder Dierenpark in Emmen geweest. Daarin komt de bruine rat het meest voor. Hij 200 tot 400 gram. De staart is korter dan zijn lichaam. Hij heeft een stompe snuit en kleine oren. Hij leeft het liefst in kelders en riolen. De vacht is bruin. De zwarte rat weegt 70 tot 300 gram. De staart is langer dan het lichaam. Hij heeft een spitse snuit en grote oren. Hij leeft het liefst op een zolder. De vacht is zwart.

Rat of muis als huisdier

soorten ratten

Sommige mensen hebben een tamme muis of rat als huisdier. Ze eten groenvoer, fruit en granen. Als je zo’n dier in huis neemt, moet je het hok iedere 2 à 3 dagen verschonen. het moet ongeveer 20 graden zijn. Elke dag moet je kijken of de dieren gezond zijn en vers groenvoer en water geven. Je moet iedere dag kijken of ze genoeg eten en drinken in de bakjes hebben. Je moet dubbele bakjes hebben om ze goed schoon te kunnen maken. Je moet ze op een vaste tijd los door de kamer laten lopen. Je moet ze dagelijks aaien om hun vacht te verzorgen. Wekelijks moet je de tanden en pootjes controleren. Verder moet je ervoor zorgen dat je het deurtje van de kooi steeds goed dicht doet.

Vragen:

  1. Welke 2 soorten ratten komen het meest voor in het rattenriool?
  2. Hoeveel jongen krijgen ze?
  3. Noem 2 soorten muizen?
  4. Hoe heten jonge ratten en muizen?
  5. Tot welke diersoort behoren ratten en muizen?
spreekbeurt
 

One Response to “Ratten en Muizen”

  1. ik heb paar vragen je hebt wilden muizen kan je die ook tam maken