Kanker

Inhoud

  • Inleiding
  • Wat is kanker?
  • Soorten kanker
  • In het kinderziekenhuis
  • Wat kan je doen tegen kanker?
  • Afsluiting
  • Bronvermelding

Inleiding

Ik houd mijn werkstuk over kanker, omdat het mij een moeilijk maar interessant onderwerp leek. Iedereen zegt dat het een dodelijke ziekte is. Ik wilde heel graag weten waarom dit zo is. De laatste en de belangrijkste reden voor dit werkstuk is dat een vriendin van mij er dood aan gegaan is. Ik hoop dat je het een leerzaam werkstuk vind. Ik zelf heb door het maken van dit werkstuk veel geleerd over de ziekte van mijn vriendin Kirsten Dinkla.

Wat is kanker?

Kanker is een hele erge ziekte, waar aan je dood kunt gaan. Je lichaam bestaat uit hele kleine cellen. Het zijn net kleine steentjes van een huis. Eén klein steentje is maar een heel klein deel van een huis.Maar een hele groep steentjes vormt samen wel een stevig huis. Zo is het ook met je lichaam. Eén cel is niet genoeg om je hele lichaam gezond te houden. Je hebt daar een groep voor nodig. De cellen kun je alleen bekijken met een microscoop. Er zijn heel veel lichaamsdelen gemaakt van cellen bijvoorbeeld: botten, huid, darmen, longen en hersenen. Een cel is een levend deeltje in je lichaam die in de meeste gevallen je lichaam gezond houdt.

 

In Nederland zijn groepen mensen die voor een aantal dingen zorgen. Bijvoorbeeld er is een groepje die zorgt dat er goeie wegen zijn.Een ander groepje zorgt ervoor dat het water schoon gemaakt wordt zodat wij er van kunnen drinken. Zo delen cellen zich zelf ook in groepjes. Het ene groepje cellen zorgt ervoor dat de hersenen goed werken. Een ander groepje cellen heeft weer een andere taak. En die groepjes cellen hebben ook regels. Net zoals Nederland regels heeft.

Er gaan ook cellen dood. In al die groepjes moeten dan ook nieuwe cellen worden gemaakt. Cellen worden niet geboren. Cellen delen zich zelf. Het gaat zo. Het belangrijkste stukje van een cel heet de kern. De kern is op dit plaatje roze. De kern deelt zich in twee precies dezelfde stukjes. Daarna gaan die twee kernen heel langzaam uit elkaar in dezelfde cel. De cel wordt daardoor groter. De kernen gaan steeds meer hun eigen kant op. Net zo lang tot dat ze helemaal alleen verder kunnen. Van één cel zijn er nu twee cellen. De nieuwe cellen moeten leren van de ouwe cellen wat de regels zijn in dat groepje. Net zoals een baby moet leren van zijn ouders. Soms wil een nieuwe cel niet luisteren naar een oude cel. Deze nieuwe cel deelt zich zelf ook weer. Dan groeien er steeds meer nieuwe cellen bij die niet luisteren naar de oude cellen. Die vormen dan samen een groepje. Ze houden zich dan niet aan de regels van dat groepje en horen in het groepje niet thuis. Zo een groepje cellen noemen we een tumor. Een tumor hoeft niet altijd slecht voor je te zijn. Sommige tumoren zijn rustig en proberen zichzelf aan de regels van dat groepje te houden. We noemen zulke soorten tumoren “goedaardige tumoren”. Dan is er nog één ander soort tumor. Die groepjes tumoren trekken zich nergens iets van aan. Soms groeien ze zo erg dat ze dwars door een groepje cellen heen gaan die goed zijn voor je lichaam. De goede en de slechte cellen gaan met elkaar vechten. Als de slechte tumoren verliezen dan kan dit gebeuren. De tumoren komen in de bloedbaan terecht. Een bloedbaan kan je vergelijken met een transportweg in je lichaam. De vrachtwagens die op de transportweg in je lijf rijden vervoeren bloed. Daar komen de tumoren dan ook in terecht. Uiteindelijk komen ze ergens in je lichaam uit. Op die plek gaat de tumor zich weer groter en ook sterker maken. Als er niets aan zo’n groepje slechte cellen gedaan wordt, zullen de tumoren weer van alles kapot maken. Dit is een kwaadaardige tumor wat kanker wordt genoemd.

Dit is een plaatje van de wegenkaart in je lichaam. Dit zijn de belangrijkste bloedbanen. Die heten slagaderen of met een moeilijk woord Aorta’s.

Soorten kanker

Er zijn veel kankersoorten. Ik zal er een paar opnoemen: borstkanker, longkanker, huidkanker. Ik ga het in dit hoofdstuk hebben over bloedkanker.

Bloedkanker wordt met een moeilijk woord acute lymfatische leukemie genoemd. Je kan ook gewoon leukemie zeggen. Je bloed bestaat uit vloeistof en in die vloeistof zitten bloedcellen. Bloedcellen zijn net als de hersencellen groepjes met eigen taken. Er zijn rode en witte bloedlichaampjes. Bloedlichaampjes zijn hetzelfde als bloedcellen. Die bloedlichaampjes kun je alleen onder microscoop zien.

Rode bloedlichaampjes zorgen er voor dat je zuurstof in je lichaam krijgt. Ze zorgen er ook voor dat je bloed een rode kleur krijgt. De witte bloedlichaampjes zijn ook heel belangrijk. Ze zorgen er voor dat je minder snel ziek wordt.

Bacteriën zijn kleine deeltjes die je ziek kunnen maken. Als bacteriën van buiten proberen je lichaam in te komen dan zorgen de witte bloedlichaampjes er voor dat de bacteriën opgeruimd worden: ze worden in de prullenbak gegooid.

Eerst eten de witte bloedlichaampjes de bacteriën op, zodat ze je niet meer ziek kunnen maken. Als de witte bloedlichaampjes bezig zijn om de bacteriën op te eten voel je dat van binnen in je lichaam. Je voelt je niet zo lekker en je hebt hoge koorts.

Als de witte bloedlichaampjes de bacteriën helemaal hebben opgegeten ben je weer beter.

Hier zie je dat de witte bloedlichaampjes de bacteriën op eet.

Er zijn niet alleen rode en witte bloedlichaampjes, maar ook bloedplaatjes. Die bloedlichaampjes zorgen er voor dat je bloed goed stolt. Je bloed is vloeibaar en het stollen zorgt er voor dat je bloed dikker wordt.

Als je gevallen bent en je bloed stolt niet goed, dan gaat die wond op je knie niet snel dicht. Ik heb al verteld dat alle cellen dood gaan en dat er ook weer cellen bij moet worden gemaakt. Die cellen worden gemaakt in je beenmerg.

Dit is het beenmerg bij leukemie

Net zoals de andere cellen kunnen ook een aantal bloedcellen slecht voor je zijn. Het kan dus gebeuren dat er geen goeie bloedcellen in het beenmerg worden gemaakt. Die bloedcellen zijn dus niet goed en doen hun taken ook niet goed. Als er dan te veel van die bloedcellen worden gemaakt, dan gaan ze de goede bloedcellen een beetje pesten. De slechte bloedcellen zorgen ervoor dat de witte bloedcellen hun taak niet meer zo goed kunnen doen.

Als dat gebeurt kunnen er aantal dingen gebeuren. Je wordt ziek, je kan pijn in je botten krijgen, je krijgt meer ontstekingen, je wordt sneller moe en je krijgt ook sneller blauwe plekken. Je witte bloedlichaampjes zijn dus heel belangrijk voor je lichaam. Leukemie is dus een ziekte die van één slechte bloedlichaampje een helen boel slechte bloedlichaampjes maakt. Het is geen tumor, maar het zijn wel cellen die zich niet aan de afspraak van dat groepje houden. Ze horen in dat groepje dan ook niet thuis en pesten alleen maar de andere cellen in je bloed die goed voor je zijn. Daarom wordt leukemie ook wel bloedkanker genoemd.

In het kinderziekenhuis

Het kinderziekenhuis heeft net als een gewoon ziekenhuis verschillende afdelingen. Maar een kinderziekenhuis lijkt niet op een ziekenhuis voor volwassenen. Er zijn grote en kleine kamer in het kinderziekenhuis. In de grote kamers liggen meestal drie of vier kinderen met kanker. In de kleine kamers ligt meestal één kind.Dat kind ligt alleen in een kamer, omdat hij extra in de gaten moet worden gehouden.

Er zijn heel veel ramen in de kamers. De helft van de muren zijn ramen. Zo kunnen de kinderen nog een beetje zien wat er buiten gebeurt. Je kan dan ook zo naar binnen kijken als de gordijnen open zijn. De muren zijn geschilderd in vrolijke kleuren met schilderijtjes aan de muur hangen. De kamers waar de kinderen liggen worden boxen genoemd.
Hier zie een box waar één kind ligt.

De kinderen hoeven niet altijd in de boxen te blijven. Je ziet soms driewielers of skelters over de gangen rijden. Er zijn niet alleen driewielers en skelters maar ook: c.d. speler, televisie, videorecorder en er ligt overal speelgoed. Er werken veel mensen in het kinderziekenhuis. Die mensen heten verpleegkundigen. De verpleegkundigen dragen geen witte kleren, maar hun gewone kleren. De kinderen mogen ook gewoon in hun eigen kleren blijven lopen en spelen. En ze mogen de verpleegkundigen bij hun voornaam noemen. In het ziekenhuis komen soms ook mensen die met de kinderen speurtochten door het hele ziekenhuis gaan doen. Of ze gaan met de kinderen puzzelen en knutselen. In het kinderziekenhuis is ook een school. De meesters en juffrouwen komen best vaak langs. Als de kinderen zich niet slecht voelen, gaan de meester of juffrouw rekenen en taal doen. Ze krijgen net als wij ook huiswerk mee en moeten ook gewoon lezen. Dit moeten de kinderen doen, omdat als weer op hun eigen school zijn, ze ongeveer even veel weten als hun klasgenootjes. Hier zie je kinderen in een poppenhoek van het ziekenhuis spelen

Wat kun je tegen kanker doen?

Je kunt op verschillende manieren proberen van kanker af te komen. Je kan het proberen via medicijnen, via een operatie of via een bestraling.

Medicijnen

Medicijnen zorgen ervoor dat de kankercel niet meer zo snel andere kankercellen kan maken. Zo’n medicijn heet “Cytostatica”. Aan deze medicijnen zitten ook nadelen. Ze zorgen ervoor dat de kankercellen hun werk niet goed meer kunnen doen, maar ook dat de goede cellen, bloedplaatjes en bloedlichaampjes niet meer goed kunnen werken. Als je dan bijvoorbeeld longontsteking krijgt, moeten de goede cellen tegen een groepje slechte cellen vechten. Maar de goede cellen kunnen niet goed meer vechten vanwege de medicijnen, de Cytostatica. Het kan zelfs gebeuren dat je dan niet doodgaat door de kanker, maar door de longontsteking die je erbij gekregen hebt.

Operatie

Een 2e mogelijkheid om je kanker proberen kwijt te raken is door een operatie. Tijdens een operatie snijdt de dokter de tumor weg. Hij moet dan wel goed bij de tumor kunnen komen om het weg te kunnen halen. De dokter moet ruim om de tumor heen snijden. Doet hij dit niet, dan kan er alsnog een kankercel zitten die weer kan groeien tot een nieuwe tumor. Als de dokters er te laat achter komen dat je een tumor hebt, dan kan de tumor zo groot geworden zijn dat hij niet meer weggesneden kan worden.

Bestraling

Je kan het ook proberen via een bestraling. Bij zo’n bestraling lig je op een soort bed. Om het bed heen draait een groot apparaat. Dat apparaat gaat met een soort laserstraal door je huid heen en brandt de tumor kapot. Dat gaat kankercel voor kankercel. De bestraling wordt een paar keer overnieuw gedaan. Alle kankercellen moeten worden weggehaald. De bestraling zelf duurt niet zo heel lang.

Tijdens de bestraling voel of merk je niks. Je begint het pas te voelen na de bestraling. Je merkt dat je minder goed tegen de zon kan, of je haren vallen uit. Maar je kan je ook heel moe en duf voelen. En soms kun je niet goed eten of slapen.

Afsluiting

Ik vond het een heel leerzaam onderwerp. Het klinkt misschien gek, maar ik had er ook plezier in om het te maken. Ik begon veel liever aan mijn werkstuk dan aan mijn huiswerk. En nu ik mijn werkstuk af heb, heb ik ook antwoord op mijn vraag “waarom kanker een dodelijke ziekte is” gekregen. Ik heb mijn informatie en plaatjes uit boeken en van het internet gehaald. Mijn moeder heeft me geholpen met de spellingfouten.

Toen ik begon aan dit werkstuk was Kirsten Dinkla heel erg ziek. Kirsten is niet beter geworden en is aan deze ziekte dood gegaan.

 

44 Responses to “Kanker”

  1. naomi

    super leuk geschreven,
    ik doe zelf ook een werkstuk over kanker en hier heb ik wat aan!

    dankje wel

    • ik heb mijn spreek beurt er over gedaan en ik heb een goed door jou ik ben erg blij dankje

      • Ik heb morgen mijn spreekbeurt over kanker in de klas en ik heb heel veel informatie gevonden over kanker alleen jammer dat er niets opstaat van chemokuur enzo dankjewel voor de leuke en intressante teksten

  2. ahlam

    super goed eindelijk een website over kanker te vinden ik heb egt geen een gevonden en ik moet nog alles over kanker weten want ik heb namelijk een werkstuk daar over ik moet alle informatie vinden en opschrijven :(

    • ik ook. maar ik moet alles dus vertellen in een spreekbeurt.
      hier staat veeel info

  3. supermooi werkstuk. Ik doe een spreekbeurt over kanker.
    dankjewel.
    hier heb ik echt heel veel aan

    • lindsey

      ik heb mijn spreekbeurt ook over kanker mijn opa is eraan gestorven :(
      o~o

  4. ik wil mijn spreekbeurt over kanker houden want mijn directrice is op 25 september 2014 overleden daarom wil ik over kanker houden.

  5. bedankt voor alle informatie. hier heb ik echt was aan :)

    • carolien

      ja ben het helemaal met je eens. meteen een stuk verder gekomen !!!!!!!!! heel erg bedankt.

  6. Het spijt me van je vriendin maar leuk gedaan, heb er zelf tranen bij gekregen haha nja veel succes verder

  7. Wat mooi. ik wou er meer over weten. En zou het zelf ook meer willen vertellen op scholen. Dat het erg is en dat je er niet mee moet gaan schelden of spotten.

  8. Selena Braviour

    Veel van mijn familieleden zijn er aan overleden ik heb veel mee gemaakt en ben dus veel van me familie verloren ik ben nog jong 13 jaar (bijna 14). Me tante was 12 toen haar moeder is overleden me tante is nu inmiddels 15 (me tante haar moeder is dus mijn oma). Mijn oma heb ik altijd gezien als me moeder. En me tante is het zusje van me moeder dus me moeder’s moeder is overleden aan borstkanker. Een vriendin van me haar moeder is vorig jaar er aan overleden het was erg moeilijk voor haar zei was ook pas 12 en dan gebeurt het net wanneer je naar de middelbare school gaat. Dus ja heb echt heel erg veel respect voor de mensen die iemand zijn verloren! RIP oma you are always in my heart and nobody forget you we love you xx Selena

  9. Riannske

    Dit is echt goed ik kan er echt wat mee! Ik ga het hier waarschijnlijk over doen, omdat ik 2 jaar geleden (groep 6) gedaan heb over Donateur zijn.

  10. hartstikke leerzaam ik heb er mijn werkstuk er over gedaan, alleen 1 nadeel waar staat de bronvermelding. ik had ook al een beetje ervaring met kanker, de moeder van 1 van mijn BFF’s heeft kanker. ze heeft het al sowieso 4 jaar en is bijna genezen!!!

  11. Marith Holwerda

    Mijn broer is bijna overleden aan leukemie (ik noemde het altijd stommemie xd) maar hij heeft het overleefd, ik ga denk ik mijn spreekbeurt hier over doen.

  12. mijn spreekbeurt gaat ook over kanker ik heb dit onderwerp gekozen omdat, ik vaak films kijk die heftig zijn bijvoorbeeld Akkie of Spangalis………………………

  13. dankjewel hier heb ik veel aan want ik doe me spreekbeurt erover

  14. lapnovala

    dankjewel hier heb ik echt super veel aan

  15. Ik heb morgen mijn spreekbeurt en ik doe het over kanker en ik heb erg veel aan deze site!
    THNX!

  16. Ik ga mijn spreekbeurt er ook over doen echt bedank hier heb ik echt wat aan
    Thanks

  17. ambra mul

    ik wil mijn spreekbeurt over kanker houden want in 2003 is mijn oma overleden en een jaar later op de zelfde dag werd ik geboren dus ik ben een beetje het kindje van me oma en ik heb haar nii eens gekend en dat vind ik jammer want iedereen zegd dat ze een heel mooi persoon is geweest en niemand wat kwaad deed dus daarom wil ik mijn spreekbeurt over kanker houden.

    • dat vind ik echt heel zielig voor je! zo lief dat je, je oma niet eens kent en dat je dat zeg…! sterkte! en succes!!

  18. echt super leuk ik ga mijn spreekbeurt over kanker doen hier heb ik echt wat aan thanks

  19. super goede informatie, ik hou mijn presentatie erover. Ik vind het alleen jammer dat je niet meer kon vertellen over hoe ze het behandelen. maar super fijne informatie!!!!

  20. Heeeeel veeelinfo handig want ik doe me spreekbeurt erover

  21. ik ben toen ik 6 jaar was mijn moeder aan verloren maar ze heeft een mooi leven gehad!

  22. wat een prachtig werkstuk bijna mijn hele familie heeft het gehad dus het leek me handig om er een werkstuk van te maken en jullie hebben me veel geholpen ; – )

  23. dit is goed ik heb er zelf nu ook een werkstuk over hier kan ik wel wat mee ♥ !!

  24. sabrina

    wajooooo je hebt me echt geholpen tnx ♥♥