Schaatsen

Geschiedenis

1000 jaar geleden of eerder begon men te “schaatsen” . Toen hadden ze nog geen ijzer uit gevonden dus deden ze dat met botten van geslachte of dode dieren. Die maakten ze een beetje scherp, bonden ze met touwen onder hun voeten vast en zo kwamen ze al een beetje vooruit. Toen er ijzer uit werd gevonden waren er al vrij snel ijzeren schaatsen in plaats van schaatsen van botten. Nederland is het enige land waar zoveel mensen schaatsen. Ook in Noorwegen schaatsen veel mensen maar lang niet zoveel als in Nederland. Er ligt daar meestal te veel sneeuw op het ijs. Nederland heeft ook de schaats uitgevonden.

Soorten schaatsen

De kleinste kinderen van een leeftijd van 2 tot 5 jaar schaatsen op schaatsen met dubbele ijzers. Dat is heel handig want dan heb je veel meer evenwicht en val je minder snel. De wat oudere kinderen van 5 tot 8 schaatsen op de Friese doorloper. Dat is een houten schaats met één ijzer, dat is wel even wennen maar het gaat veel sneller. Als je goed kunt schaatsen op de Friese doorloper kun je ook op lage noren. Dat is een leren schoen en één ijzer. Nu kun je harder afzetten want deed je dat met de Friese doorloper dan kwam het hout aan het ijs. Kun je de techniek op de lage noren goed, dan kun je ook op hoge noren, alleen moet je meer evenwicht houden. Het handige aan hoge noren is dat je in de bochten en met het afzetten het ijs niet kunt raken. Kun je goed je evenwicht houden op de hoge noren dan kun je op de klapschaats. Het voordeel van de klapschaats is dat je meer spieren gebruikt en dat als je moe wordt kan de punt niet in het ijs. Dit zal de schaatsleraar zeggen.

Schaatsen als het vriest.

De meeste mensen schaatsen alleen als het vriest. Dan hebben ze meestal geen klapschaatsen maar kunstschaatsen, hockeyschaatsen en soms lage noren met een plastic schoen. Deze schaatsen zijn veel handiger want het is veel steviger.

Schaatsen in de zomer.

Als je wilt schaatsen in de zomer gaat dat lastig. Daarom kun je beter gaan skeeleren. Om te skeeleren heb je skeelers nodig. Je kunt dan het ijzer van je schaats er afhalen en er wieltjes onder zetten. Maar als je dan valt is de schoen vaak erg beschadigd en daarom hebben veel mensen die skeeleren daar aparte schoenen voor.

Verschillende soorten wedstrijden op de ijsbaan

 • Sprinten dat is heel snel schaatsen op een korte afstand van 500 en 1000 meter. Als je daar niet zo goed in bent kun je ook de lange afstand schaatsen van 5000 en 10 000 meter.
 • Allround is dat je goed kunt sprinten en dat je ook goed de lange afstand kunt schaatsen.
 • Als je liever op een kleinere baan schaatst kan dat ook. Dat heet shorttrack. Je gaat dan zo hard dat je in de bocht bijna omvalt, daarom heeft iedereen altijd zijn hand op het ijs zodat je niet omvalt.
 • Ook kun je kunstschaatsen: dat is dansen op ijs.
 • IJshockey is hetzelfde als hockey alleen op het ijs en met hockeyschaatsen aan.
 • Als je een marathon schaatst, moet je wel 100 rondjes snel kunnen rijden.

Topsport

Topsport is als de sport je beroep is. Zoals Gianne Romme, Jochem Uytdehaage, Gerard van Velde Rintje Ritsma, Tonny de Jong, Marja Vis, Marianne Timmer, Renate Groenewold. Deze topsporters zijn heel vaak op televisie geweest.

Vragen

 • 1 Waar schaatste men op voordat er ijzer uit was gevonden? Antwoord: botten van dieren.
 • 2 Noem 3 verschillende soorten schaatsen? Antwoord: Dubbele ijzers, Friese doorloper, lage noren, hoge noren, klapschaats
 • 3 Noem 3 verschillende wedstrijden? Antwoord: sprinten, lange afstand, allround, shorttrack, kunstschaatsen en hockey schaatsen.
 • 4 Hoe kun je schaatsen in de zomer? Antwoord: skeeleren
 • 5 Noem 3 topsporters? Antwoord: Gianne Romme, Jochem Uytdehaage, Gerard van Velde Rintje Ritsma, Tonny de Jong, Marja Vis, Marianne Timmer en Renate Groenewold.
 

4 Responses to “Schaatsen”

 1. bodie podie

  wat jullie hebben geschreven is niet waar. Schaatsen is 5000 jaar oud. En er zijn niet langere afstanden bij sprinten

  • emily ashton

   als je goed in de tekst leest is het juist

 2. nedeland heeft niet de schaats uitgevonden de eerste schaatsen zijn in Scandinavië groot Brittannië noorwegen duitsland en nederland gevonden

 3. Wat denk jij wel. In de zomer skeleeren is super makkelijk maar op ijs is dat moeilijk