Bowlen

Inleiding

Ik doe een spreekbeurt over bowlen, omdat het een leuke sport is. Ik zit zelf op bowlen en wil over mijn sport vertellen.

Inhoud

 • Geschiedenis
 • Materiaal
 • De bowlingbal
 • Bowlen
 • Bal vasthouden en gooien.
 • Puntentelling
 • Iedereen kan het spelen
 • Recreatie bowlen
 • Vragen

Geschiedenis

Bowlen bestaat sinds 1875. Het is in de verenigde staten bedacht. Er is toen een bowling organisatie op gericht, de Nationale Bowling Association. Dat waren 27 clubs uit Manhattan. Er zijn toen spelregels bedacht, zoals de omvang van de bal,het verwijderen van de kegels en de afstand van de kegel en de foutlijn. Er is toen ook bedacht dat een beurt uit twee worpen mocht bestaan, de hoogte van de kegels werd vastgesteld en de maximale score was 200

Materiaal

Als je wilt gaan bowlen dan heb je een aantal spullen nodig. Je hebt natuurlijk een baan nodig met 10 kegels. De baan is gemaakt van hout of kunststof en wordt iedere dag voorzien van een laagje olie. Je hebt een scorebord nodig. Je hebt speciale schoenen nodig, dat zijn schoenen met een leren gladde zool, je kunt ze lenen. Je hebt een bal nodig, die kun je ook lenen, maar de gaten zijn meestal te groot. Ik heb een eigen bal gekregen, die is speciaal voor mij op maat gemaakt, zodat mijn vingers er goed in passen. De gaten zijn erin geboord door een ballenboorder. Hij weegt 4,5 kilo. Je hebt een tas nodig voor de bal, en een doek om de bal in te doen. Je mag gewone kleding aan, als het maar niet te strak zit.

De Bowlingbal

Belangrijk bij de bal zijn de buitenkant, de kern, het gewicht en de gaten. Het gewicht ligt tussen de 2,7 en 7,2 kilo. De lichtste ballen worden door kinderen gebruikt. Volwassenen gebruiken meestal ballen tussen de 5,4 en 7,2 kilo. De diameter moet tussen de 21,6 en 21,8 cm liggen. Vroeger werden de ballen van hout gemaakt en later van geperst rubber. Om de bal niet te zwaar te maken werd er een lichtere vulling in aan gebracht. Er worden ook gaten in geboord daarom is aan die kant de schil iets dikker, zodat het gewicht gecompenseerd werd. Moderne bowlingballen zijn gemaakt van polyester.

Bowlen

Ik zit zelf op deze sport bij Claus Party World. Ik train 1 keer in de week op zaterdag een uur. Er is dan ook een trainer. We doen eerst een warming-up om geen blessures te krijgen en dan gaan we bowlen. Ik word dan ingedeeld en krijg een baan toe gewezen. Ik krijg van de trainer steeds aanwijzingen, zoals de bal op een bepaalde manier gooien. We moeten ook oefeningen doen, zoals een balansoefeningen ( je mag niet heen en weer wiebelen als je gooit) en bewegingsoefeningen.Elke training wordt na afloop geëvalueerd. Op maandag doen we wedstrijden dat duurt 1 uur en 15 minuten.

Bal vasthouden en gooien

Je moet de bal vast houden door je duim, middelvinger en ringvinger in de drie gaten te plaatsen. Je moet net doen of je iemand een hand geeft. Een bowler probeert altijd met een aanloop de bal te gooien. Je hebt dan minder spierkracht nodig om de bal snelheid te geven. De vier stappen aanloop wordt het meeste gebruikt. Je moet in het midden van de baan staan en de bal naar voren brengen bij de eerste stap. Maak met de bal een zwaaibeweging en voordat de bal weer voor is , dan kan je nog drie passen doen. Kijk goed naar de kegels en je kan de bal als hij weer voor is los laten. Een geoefende speler kan de bal met veel effect gooien. Je mag met je voeten niet over de fout lijn komen, want anders tellen de punten niet. De bal komt automatisch terug, zodat je met de tweede worp even moet wachten. De machine kan dan ook even de kegels weer goed zetten.

Puntentelling

Vroeger moest je de score zelf opschrijven, tegenwoordig doet de computer dat voor je. Als je zelf moet schrijven dan moet je wel weten hoe de telling gaat. Een spel bestaat uit 10 beurten (frames). In elke beurt mag je proberen de tien kegels (pins) om te gooien. In iedere beurt mag je twee keer gooien. Alle kegels in een keer om is een strike, je krijgt dan 10 punten + de punten van de volgende twee worpen extra. Als je de kegels met twee worpen om gooit dan heb je een spare, je krijgt dan 10 punten + de punten van 1 worp extra. Voor de rest telt elke omvergeworpen kegel voor 1 punt. De score wordt per beurt door geteld.

Iedereen kan het spelen

Bowlen is een sport die door iedereen beoefend kan worden, jong en oud, man en vrouw. Iedereen kan de bal op zijn of haar manier gooien. Het wordt in veel landen gespeeld, zoals Amerika, Nederland, Duitsland en Zweden. Het komt bij bowlen niet aan op kracht maar op techniek, daarom kunnen vrouwen en mannen tegen elkaar spelen. Bowlen is een sport die concentratie en rust vereist. Je kunt de sport tot op een hoge leeftijd spelen. Wereldwijd spelen er jaarlijks 100 miljoen mensen bowling en in Nederland ongeveer 2 miljoen mensen die 1 keer per jaar bowlen. Ongeveer 40.000 bowlers in Nederland doen mee aan toernooien en spelen iedere week competitie. Ongeveer 22.000 bowlers van hen doen dit als lid van de NBF = Nederlandse Bowling Federatie. Ik speel bij een vereniging van de NBF. Ik ben zelf ook lid van de NBF en ik ben lid van de BVH = Bowling Vereniging Haarlemmermeer.

Recreatie bowlen

Je kan ook recreatief bowlen bijv.tijdens een gezellig avondje uit. Er zijn verschillende soorten recreatie-bowlen.

 • Gewoon bowlen
 • Cosmic bowlen

Gewoon bowlen kent iedereen wel. Niet iedereen kent cosmic bowlen. Hierbij draaien ze disco-muziek, de ballen geven licht en de disco-lampen staan aan.

Vragen

 1. Hoe zwaar is een bal ongeveer? 2,7 en 7,2 kilo
 2. Waar werd vroeger een bal van gemaakt? Hout later rubber
 3. Waarom doen we eerst een warming-up bij trainen? Blessures voorkomen.
 4. Uit hoeveel beurten bestaat een spel? 10 beurten
 

6 Responses to “Bowlen”

 1. samantha

  hoi de spreek beurt was top ik heb er een 10 voor ben trots…

 2. williamahander

  wow khad een dag van te voren alles in men hoofd geprent kheb een 9,5