Tibet

Waarom hou ik mijn spreekbeurt hierover!?

Ik hou mijn spreekbeurt erover omdat ik het een heel interessant onderwerp vind en omdat het geloof en de landen in Azië hier niet zo bekend zijn.

Er is al heel lang ruzie over Tibet. De Chinezen vinden dat Tibet bij China hoort en de Tibetanen vinden dat Tibet onafhankelijk is. In 1950 vielen de Chinezen Tibet binnen en sindsdien zijn ze de baas.

Geld maakt Chinezen gelukkig

De Chinese en Tibetaanse cultuur gaan heel moeilijk samen. De Chinezen willen vooral veel geld verdienen, maar de Tibetanen zijn daar niet zo in geïnteresseerd. Zij willen zich vooral bezighouden met het Boeddhisme. Sinds de Chinese overheersing is het verboden om afbeeldingen van de Dalai Lama in huis te hebben. De Chinezen proberen de Tibetanen op alle manieren onder de duim te krijgen. Dat doen ze onder anderen door zoveel mogelijk Chinezen over te halen naar Tibet te komen. Maar voor dat ik verder ga zal ik eerst nog wat over de Dalai Lama vertellen

Dalai Lama

In elk huis in Tibet kom je foto’s van de Dalai Lama tegen. Hij is voor de Tibetanen de belangrijkste man van het land. Hij is vooral de belangrijkste boeddhist van het land. Eigenlijk is de Dalai Lama, ook wel ‘god-koning’ genoemd, de baas in Tibet
Iedereen kan een Dalai Lama worden en je hoeft er niks voor te doen! Maar toch is er maar één iemand Dalai Lama. Hoe kan dat?

De Tibetanen geloven dat als een Dalai Lama dood gaat, zijn ziel overstapt in het lichaam van een jong kind. (dat heet reïncarnatie) Dat kind wordt de nieuwe Dalai Lama.

Maar hoe weten de Tibetanen welk kind dat is? Een paar monniken nemen de taak op zich om de nieuwe Dalai Lama te vinden. Bij het overlijden van de oude Dalai Lama krijgen ze een paar aanwijzingen. Daarmee gaan ze op pad en zoeken ze net zolang totdat ze de nieuwe Dalai Lama gevonden hebben. Nou nu weten jullie iets meer van de Dalai Lama

Weetje

Volgens de Tibetanen is de Dalai Lama dus onsterfelijk. Wanneer hij doodgaat, verhuist zijn ziel naar een ander lichaam, naar dat van een kind. Zo blijft de ziel van de Dalai Lama altijd bestaan.

Werken of bidden

Voordat Tibet door China werd ingepikt, bezat het land meer dan 6.000 kloosters. Het grootste klooster was Drepung, even buiten Lhasa. Daar woonden meer dan 10.000 monniken. Na de Chinese inval werd het enorme klooster met de grond gelijk gemaakt, net als 6.000 andere kloosters. De Chinezen vonden dat de Tibetanen veel te veel tijd besteedden aan bidden en niet genoeg werkten om Tibet rijk en welvarend te maken. Tibetanen vinden bidden nu eenmaal belangrijker dan veel geld verdienen.

Tibetanen op de vlucht

Elk jaar vluchten er duizenden Tibetanen hun land uit, weg van de Chinezen. De meesten gaan naar de Dalai Lama, in India. De tocht van Tibet naar India is erg lang en heel zwaar. De meeste Tibetanen vluchten per voet want een auto of geld voor een vliegtuig-ticket hebben ze meestal niet. In de winter is er de minste kans om gepakt te worden. Veel vluchtelingen lopen dan zonder winterkleding door de kou over gevaarlijke bergpassen. Meestal hebben zij geen tenten of slaapzakken. De tocht duurt weken.

Weetje

De Tibetanen geloven in ‘de verschrikkelijke sneeuwman’. Niemand heeft hem ooit gezien, maar ze hebben zijn gehuil in de bergen gehoord. Het verhaal gaat dat het monster wel 2 meter lang is en een grote bruine vacht heeft. Er zijn zelfs mensen die zeggen dat ze zijn voetafdruk hebben gezien.

Dharamsala

Eenmaal aangekomen in India worden de gevluchte Tibetanen opgevangen in een vluchtelingenkamp van de Dalai Lama. Het dorp waarin het kamp ligt heet Dharamsala.

Onder de vluchtelingen zijn veel kinderen. Veel ouders in Tibet geven hun kinderen mee aan mensen die naar India gaan. Dat is misschien moeilijk te begrijpen, maar voor veel Tibetanen is de toekomst zo uitzichtloos, dat het helpen vluchten van hun kind nog de enige hoop is op een betere toekomst.

Weetje

Onderweg hangen de Tibetanen gebedvaandels op. Dat zijn vlaggen met gebeden en wensen erop. De Tibetanen geloven dat door het wapperen in de wind de gebeden meegenomen worden naar de goden in de lucht.

Kinderdorp

In Dharamsala is een speciaal Tibetaans Kinderdorp. Daar wonen 1.500 kinderen waarvan de ouders nog in Tibet wonen. In het Kinderdorp gaan de kinderen naar school, sporten ze en leren ze eeuwenoude Tibetaanse tradities. Daarnaast krijgen ze eten en medische verzorging. Wanneer de schoolopleiding is voltooid, keren veel kinderen terug naar hun families in Tibet om ondanks de Chinese overheersing de Tibetaanse cultuur voort te zetten. Ze hopen dat Tibet ooit weer onafhankelijk wordt en dat de Dalai Lama weer terugkeert.

 

Comments are closed.