Autoproblemen

Meest voorkomende autoproblemen

Mijn spreekbeurt gaat over de meest voorkomende autoproblemen. Er zijn heel veel Nederlanders die een auto hebben. Soms zelfs wel twee of meer auto’s in een gezin! Daar kan natuurlijk best vaak iets kapot aan gaan. Dat hoor je ook vaak in het nieuws als een auto met pech een file veroorzaakt. Het is dus goed om te weten wat er allemaal vaak mis gaat met een auto.

Inhoud

Ik ga jullie vertellen over een aantal autoproblemen die vaak voorkomen. Auto-Onderdelenshop noemt de typische oorzaken:

  1. Problemen met de accu
  2. Kapotte banden
  3. Slechte vering of schokdempers
  4. Elektrische storingen
  5. Problemen door fouten

1. Problemen met de accu

Probleem

Tijdens het rijden wekt een dynamo stroom op. Dat lijkt wel een beetje op de dynamo van een fiets, maar dan groter. Alleen wordt de stroom niet meteen gebruikt, maar gaat die naar de accu. Dat is de batterij van de auto. Daarvandaan wordt de stroom gebruikt voor het starten van de auto, maar ook voor de radio, verlichting en nog veel meer. Als de accu het niet meer goed doet, kan de auto niet meer starten. Dat gebeurt vaak in de winter, want de accu werkt minder goed als het koud is. Bij heel veel pech gevallen is de accu kapot. Of de dynamo werkt niet meer goed, zodat de accu niet meer wordt bijgeladen.

Oplossing

Meestal kan de auto weer gestart worden als iemand anders zijn auto eraan koppelt met startkabels. Dan kun je de auto naar de garage brengen. Als de auto gestart is, kan hij weer rijden zolang je niet stil gaat staan. Als je dan snel naar de garage gaat, kan de accu of dynamo vervangen worden.

2. Kapotte banden

Probleem

De banden kunnen natuurlijk slijten doordat je er veel mee rijdt. Maar ze kunnen ook kapot gaan als je door glas rijdt, of als er bijvoorbeeld een spijker in zit. Autobanden zijn heel sterk en ze gaan niet zo snel kapot. Maar je kunt het ook niet altijd voorkomen. Soms loopt de band gewoon leeg, dan merk je dat de auto niet meer zo goed rijdt en stuurt. Maar soms krijg je een klapband. Dan hoor je een harde knal en gaat de auto slingeren. Dat kan op de snelweg best gevaarlijk zijn! Als je een lekke band hebt moet je altijd zo snel mogelijk stoppen.

Oplossing

Je hebt vaak een reservewiel bij je, dat is ook verplicht in Nederland. Die kun je er zelf onder zetten als je een krik bij je hebt. Heb je die niet, of weet je niet hoe dat moet? Dan komt de wegenwacht je helpen. Zij zetten het reservewiel erop. Die kun je gebruiken tot je naar de garage kunt om een nieuwe band te kopen.

3. Slechte vering of schokdempers

Probleem

Als je slechte vering hebt, merk je dat als je over hobbels rijdt. Ook kapotte schokdempers zijn heel lastig. Ze vangen schokken niet goed op, waardoor de auto gaat meeschokken. Dat kan zelfs gevaarlijk zijn! Als je ineens over een hobbel rijdt, kan het moeilijk zijn om de auto recht te houden. En het is natuurlijk ook niet zo comfortabel als de vering of de schokdemper kapot is.

Oplossing

Als de vering of schokdemper kapot is, moet die vervangen worden. Dat is best lastig om zelf te doen, vaak laat je dat doen bij de garage. Als je toch geld wil besparen kun je zelf een schokdemper bestellen. Bij Auto-OnderdelenShop kun je een goede schokdemper vinden. Dan neem je die mee naar de garage en daar bouwen ze hem er dan in. Dat scheelt je best veel, want het is duur om een schokdemper of de vering te vervangen.

4. Elektrische storingen

Probleem

Elektrische storingen zijn natuurlijk best breed. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de snelheidsmeter het niet meer goed doet. Of dat de brandstofmeter op 0 blijft staan terwijl je wel benzine hebt. Sommige auto’s hebben een boordcomputer, die kan aangeven wat er aan de hand is. Er zijn automerken die bekend staan dat ze snel elektronische problemen krijgen. Bijvoorbeeld Franse automerken krijgen daar snel last van.

Oplossing

Het hangt af van de storing hoe het opgelost moet worden. Soms kan de garage het oplossen door een computer aan te sluiten op de auto. Die kan dan de boel resetten en dan werkt het weer. Maar soms is er een draadje kapot of zit het los. Of er is een sensor kapot. Vaak kunnen ze het bij de garage wel opsporen en repareren.

5. Problemen door fouten

Probleem

Ongeveer 25% van de keren dat de Wegenwacht geroepen wordt, komt door eigen fouten van autobestuurders. Ze gooien bijvoorbeeld per ongeluk de verkeerde brandstof in de tank. Als je gaat rijden met benzine in je auto terwijl je een dieselmotor hebt, kan de motor kapot gaan. Een ander probleem is dat mensen hun sleutel in de auto laten liggen en dat dan de deur op slot gaat. Ze kunnen dan niet meer in hun eigen auto!

Oplossing

De meneer van de Wegenwacht heeft vaak wel een oplossing. Hij kan bijvoorbeeld met een buisje de verkeerde brandstof uit de tank halen. Dan kun je er de goede in doen en kan de auto weer gewoon rijden, als de motor nog niet kapot is tenminste. Als de sleutel in de auto ligt, kan de Wegenwacht inbreken in de auto. Hij kan bijvoorbeeld de kofferbak openmaken zodat je bij je sleutel kan. Je moet dan wel aantonen dat het echt jouw auto is.

Conclusie

Er zijn elk jaar heel veel mensen met autoproblemen. Het is dus goed om te weten wat er allemaal mis kan gaan. Natuurlijk is dit niet alles wat er mis kan gaan. De auto heeft heel veel onderdelen en alles kan kapot gaan. Maar dit zijn wel de meest voorkomende autoproblemen in Nederland.

 

Comments are closed.