Kikkers

Inleiding

Vandaag wil ik jullie graag iets meer vertellen over de kikker.
Iedereen van jullie kent wel de kikker, misschien woont er wel ergens één in jullie tuin ?
Zoals in onze tuin, daar woont namelijk een koppeltje bruine kikkers lekker verstopt in de filter van onze vijver. Ik had ze graag voor jullie eens meegebracht maar ik verstoor ze liever niet in hun winterslaap. Misschien trekken ze in de lente dan wel weg naar een rustiger plaatsje en kan ik niet meer genieten van ze in de lente en de zomer wanneer ze zwemmen in onze vijver.

Kikkers bij ons in de buurt

In onze streek vind je gewoonlijk de bruine en groene kikker toch springen er in de wereld zo’n 2800 verschillende soorten kikkers en padden in het rond. Kikkers behoren tot de groep van de amfibieën wat eigenlijk in het Grieks wil zeggen amfi =dubbel bio = leven (dubbel leven).
Ze behoren tot de gewervelde dieren en zijn koudbloedig dit wil zeggen dat ze zich aanpassen aan de temperatuur om zich heen. Daarom vinden ze het niet prettig wanneer we ze aanraken, omdat onze hand ongeveer 37° warm is en hun huid kan verbranden of kwetsen.

Evolutie + bouw

Ze zijn ongeveer 150 miljoenen jaren geleden ontwikkeld uit de vissen maar hebben zich aangepast aan het leven zowel in het water als op het land. De huid is niet voorzien van schubben zoals bij de vissen maar is bedekt met een slijmlaag om zuurstofgas te kunnen opnemen.
Deze huid kan stoffen afscheiden die hun partner aantrekt maar ook giftige stoffen als bescherming tegen de vijand .
Padden hebben geen slijmlaag maar een droge huid vol wratten en leven vooral op het land.

Kwaken? Geluid

Kikkers maar ook padden kwaken om hun partner te lokken.
Meestal zijn het de mannetjes die kwaken, daarvoor hebben ze een beter ontwikkelde opblaasbare kwaakblaas. Wijfjes bezitten deze ook maar ze is niet zo groot en minder rond.
En iedere soort heeft zo zijn eigen geluid waardoor het mannetje enkel wijfjes van zijn eigen soort aantrekt.

De voortplanting

De voortplanting van kikkers en padden gebeurt meestal in het water. Het mannetje bevrucht de eitjes terwijl het vrouwtje ze legt. Al bevinden er onder de kikkers ook levendbarende soorten of paart het wijfje met verschillende mannetjes tegelijk .
De moederkikker kan na de paring wel 4000 eitjes leggen.
De eitjes of kikkerdril genaamd drijft in het water en broedt uit in de zon. Van zodra het in het water komt zwelt de gelei op en beschermt zo het eitje. Kikkerdril lijkt in het water net op een hoopje te liggen terwijl paddendril in lange snoeren (die wel een lengte van 4 meter kunnen bereiken) aan elkaar zit. In elk van deze eitjes zit een zwart stipje wat later zal uitgroeien tot een dikkopje.
Veel van deze eitjes zijn echter niet bevrucht of sterven af of worden opgepeuzeld door hun natuurlijke vijanden.

Het dikkopje en kikkervisje

Het jonge dikkopje leeft in het water en komt na 10 dagen uit zijn eitje en ademt langs uitwendige kieuwen. Ze zijn in dit deel van hun leven dan ook planteneters . Na 6 tot 9 weken ontwikkelen bij het dikkopje de achterpoten en ze bewegen zich voort met hun staart. Nu spreekt men niet meer van een dikkop maar wordt het een kikkervisje.
In de 12e week valt ook de staart af en ademt het langs zijn longen. Het is een klein kikkertje geworden. En kan nu het water verlaten en zijn eerste sprongetjes op het land zetten. Hij moet echter nog veel groeien want een volwassen kikker wordt 10 keer groter dan hij nu al is.

Uitzicht

Kikkers zijn uitgerust met een paar stevige achterpoten. Ze dienen in de eerste plaats om te springen natuurlijk. In 1977 werd het record gebroken in 3 sprongen was een kikker 10 meter verder geraakt. Maar door zijn lange achterpoten is hij ook een zeer goed zwemmer. Kikkers zwemmen natuurlijk geen schoolslag zoals wij. Maar bewegen zich voort door de achterpoten tegen hun lichaam te trekken. En zo dan weer uit te slaan en zo duwen ze zich verder in het water. Op hun kop vind je een paar reuze grote ogen daar de meeste kikker en paddensoorten nachtdieren zijn.

Maar wat eet onze kikker zoal?

De meeste volwassen kikkers eten vooral insecten of vlees. Naargelang de soort jagen ze op insecten, wormen, spinnen, vissen, andere kikkers of kleine reptielen.
Meestal wordt er tijdens de jacht gebruik gemaakt van hun lange kleverige tong. Grotere kikker en paddensoorten zoals bv hoorn- en Afrikaanse stierkikkers verrassen hun prooi in een hinderlaag. Er staan zelfs muizen en ratten op het menu.
Het nut van deze dieren:
Door zijn enorme eetlust is de kikker en de pad een zeer nuttig dier en verlost de mens van insecten en ongedierteplagen .Al kunnen ze zelf, zoals de suikerpad in Australië, in de suikerrietplantages voor enorme beschadigingen zorgen.

Risico

Spijtig genoeg sneuvelen vele tijdens hun trektochten in het verkeer. Er worden door natuurorganisatie kikkeroverzetten geplaatst. Dit zijn simpele emmers die langs druk bereden gebieden ingegraven worden waar de kikkers, padden of salamanders intuimelen en veilig aan de overkant weer losgelaten worden. En hun tocht verder kunnen zetten die voor nageslacht moet zorgen. Zodat ook onze kinderen van deze prachtige dieren verder kunnen genieten.

 

10 Responses to “Kikkers”

  1. isabella

    in welk seizoen zijn de meeste kikkers

  2. Fabienne

    ik heb hier veel aan want ik heb vandaag (16-6-2014) een kikker gevangen ben er blij mee

  3. co moerman

    kan ik een kikker bij iemand uit de vijver halen en dan in mijn eigen vijver doen ik heb gehoord dat hij dan niet blijft
    groetjes co