Zeevissen

Inleiding

Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik zeevissen heel leuk vind. Ik doe het vaak samen met mijn opa in Zeeland vanaf het strand. Ik heb ooit een grote schol gevangen en daar ben ik met en foto in het blad hengelsport gekomen.

Hoofdstukken

 1. Wat heb je nodig
 2. Handige dingen
 3. Soorten vis
 4. Waar kan je vissen

1 Wat heb je nodig

 • Hengel met een speciale zeemolen om goed ver te kunnen werpen (laten zien) 150 meter nylondraad om ver genoeg te kunnen werpen (op je molen laten zien).
 • Onderlijn om je lood en aas aan vast te maken. Er zit dan een afhouder aan zodat de onderlijn niet met de nylondraad in de knoop raakt. Onderlijnen kun je kopen maar ik maak ze vaak zelf,dat is leuk om te doen. Je moet dan goed kunnen knopen.(onderlijn laten zien, en verschillende knopen plaatjes)
 • Lood van 150 gram om goed te kunnen werpen en het aas naar de bodem te laten zinken. (lood laten zien)
 • Aas zoals pieren en zagers, die leven in het zand van het strand. Je kunt pieren en zagers zelf zoeken door met een drie tand in het zand te steken, maar je kan ze ook kopen. Een zager heeft een grijptand, een pier niet de langste zager kan zo’n 40 cm worden dat is de groene zager(plaatje van wormen en zagers)

2 Handige dingen

 • Nep aas gebruik je meer vanaf de boot dan vanaf het strand.want op zee vang je grotere vissen. Als je in troebel zeewater vist moet je nep aas een geur hebben anders ruikt de vis het niet. In helder water hoeft het niet want dan gaan vissen op het beeld af.
 • Impactshield daar gaat je haak met aas aan en als hij op het water komt schiet hij los zo komt je onderlijn niet in de knoop met de draad dit is meer voor zwemmende vis die op zoek is naar aas maar het kan ook voor platvis zijn.
 • Weegschaal is om het aas goed op de bodem te laten liggen, speciaal voor platvis.

3 Soorten vis

 • Platvis zoals Tong, Schar, Schol en Bot leven op de bodem van de zee. Als je platvissen wilt vangen moet je ver kunnen gooien zo’n 20 tot 40 meter. Je vangt platvis het meest bij vloed want dan zoekt de vis naar voedsel.
 • Rondvis of Beenvis zoals Haring, Kabeljauw, Makreel en Zeebaars zwemmen in scholen rond. Je gebruikt hetzelfde aas, maar andere onderlijnen, dan bij het vissen op platvis. De vis jaagt altijd tegen de stroming in dat geld ook voor platvis. Dus gooi tegen de stroming in.

4 Waar kan je vissen

 • Vanaf het strand. Je gooit vanaf het strand zover mogelijk in de zee, maar je moet oppassen voor vloed want anders sta je opeens onder water.
 • En vanaf een speciale vis boot.als je geen eigen boot hebt dan kun je er een huren op het wad en de delta of de Noordzee. Als je vanaf een boot vist moet je altijd tegen de stroming in gooien want de vis jaagt ook tegen de stroming in. Als je vanaf het strand vist doe je dat al.
 

Comments are closed.