Werkstuk

Wanneer je op de lagere school zit heb je waarschijnlijk al wel eens een werkstuk moeten maken. Een werkstuk maken kan erg makkelijk zijn – toch komt er ook heel wat bij kijken. Zo moet je bijvoorbeeld een goed onderwerp kiezen, maar ook voldoende onderzoek doen, en natuurlijk aan de slag om een mooi en klaar werkstuk te schrijven. Maar hoe doe je dat nou het best, zo’n werkstuk maken?

Hoe maak ik een werkstuk?

character3Help! Ik moet een werkstuk maken! Maar wist je dat het schrijven van een werkstuk eigenlijk niet zo heel erg moeilijk is? Hier zijn alvast enkele stappen die jij moet doorlopen bij het maken van een werkstuk.

1. Kies een onderwerp

Voor je aan de slag gaat om je werkstuk te maken moet je natuurlijk een goed onderwerp kiezen. Kies een onderwerp waarin jij geïnteresseerd bent zodat het leuker is om een werkstuk over het onderwerp te schrijven.

2. Maak een mindmap

Nu kan je een mindmap maken waarin je gaat onderzoeken welke kopjes en onderwerpen je in je werkstuk kan verwerken. Wanneer je een werkstuk maakt over Frankrijk kan je het bijvoorbeeld hebben over Parijs, de Eiffeltoren, maar ook over het eten in Frankrijk, waar Frankrijk ligt en wat er zoal te zien is.

Hieruit ga je dan verschillende tussenkopjes selecteren zoals

  • Waar ligt Frankrijk
  • Wat is de hoofdstad van Frankrijk
  • Typisch Franse gerechten
  • Toeristische plekjes in Frankrijk

Wanneer je deze kopjes van tevoren plant wordt het heel wat makkelijker om je werkstuk te maken.

3. Begin met je opzoekwerk

Nu je weet waar jouw werkstuk over moet gaan kun je beginnen met opzoekwerk. Probeer niet te veel af te wijken van jouw werkstuk onderwerpen. Anders neemt het onderzoek veel te veel tijd in beslag en ga je informatie gebruiken die niets of weinig te maken heeft met het onderwerp van je werkstuk.

4. Schrijf je werkstuk

Gebruik de informatie die je hebt opgezocht en schrijf je werkstuk nu hoofdstuk per hoofdstuk. Vergeet natuurlijk niet om je werkstuk nog even na de lezen!

5. Schrijf je nawoord

Daarna ga jij je nawoord schrijven. Je nawoord is een soort conclusie op je werkstuk waarin je alle informatie in enkele zinnen herhaalt.

6. Maak een voorpagina

Ook moet je een mooie voorpagina maken. Hierop moet je naam en klas staan, en natuurlijk ook de titel van je werkstuk.

7. Inhoudsopgave

Voor jij je werkstuk kan afprinten en in een mapje stoppen is het belangrijk dat je ook nog een inhoudsopgave toevoegt aan je werkstuk.

Werkstuk voorbeeld

Op onze website vind je heel wat voorbeelden van werkstukken. Wanneer je op zoek bent naar een voorbeeld van een werkstuk is het natuurlijk wel erg belangrijk dat je het voorbeeld niet gewoon overneemt. Wanneer je het voorbeeld overneemt of bepaalde zinnen uit het voorbeeld kopieert doe je aan plagiaat. Dit kan er spijtig genoeg voor zorgen dat jouw werkstuk een 0/10 krijgt.

Meer informatie voor werkstuk maken in groep 8
Meer informatie voor werkstuk maken in groep 7

Werkstuk Onderwerpen

Ben jij op zoek naar een onderwerp voor je werkstuk? Op deze website vind je heel wat verschillende werkstukonderwerpen terug. Natuurlijk is het een goed idee om een onderwerp te kiezen dat voldoende uitdagend is en waarin jij zelf interesse hebt. Op die manier is het leuker en fijner om over dit onderwerp te schrijven. Hieronder geven wij je alvast enkele leuke ideetjes voor onderwerpen voor jouw werkstuk.

Aardrijkskunde

Allereerst kun je een werkstuk maken over Aardrijkskunde. Op die manier kan je niet enkel schrijven over landen, maar ook over vulkanen, zeeën of zelfs gebergten.
Werkstukken over Aardrijkskunde

Geschiedenis

Ben jij geïnteresseerd in geschiedenis? Dan kan je een werkstuk maken over jouw favoriete historische figuur of jouw favoriete tijd in het verleden. Zo kan je bijvoorbeeld een werkstuk maken over Albert Einstein, Martin Luther King, maar ook over de Verenigde Nederlanden of bijvoorbeeld Max Havelaar.
Werkstukken Geschiedenis

Beroepen

Weet jij al wat je later graag wil worden? Dan kan je een mooi werkstuk schrijven over beroepen. Zo kan je bijvoorbeeld schrijven over het beroep van dierenarts, wat een dierenarts zoal doet en wat je moet studeren om dierenarts te worden. Ken jij iemand die dierenarts is? Dan kan jij zelfs een dierenarts interviewen voor jouw werkstuk!
Werkstukken over Beroepen

Eten en drinken

Wat als je een werkstuk zou kunnen schrijven over jouw favoriete eten? Zo kan je onderzoeken hoe bepaalde snacks gemaakt worden. Denk bijvoorbeeld maar aan chocolade of aan bepaalde snoepjes.
Werkstukken over Eten en Drinken

Dieren

Ook kan je een mooi werkstuk maken over je lievelingsdier. Of je nou van honden, katten paarden of zelfs leeuwen houdt, het is altijd erg leuk om een werkstuk te schrijven over dieren!
Werkstukken over Dieren

Samenleving

Tot slot kan je ook over de samenleving schrijven. Zo kan je het bijvoorbeeld hebben over pesten, maar ook over drugs of zelfs mensen die dakloos zijn. Dit kunnen natuurlijk erg zware onderwerpen zijn en we raden dit dus vooral aan voor studenten in de laatste jaren van de basisschool.
Werkstukken overige onderwerpen