Bijna jarig?
klik hier!Home   Roken

Roken


Wij hebben dit onderwerp gekozen omdat het slecht is voor de gezondheid en wij willen vertellen waarom dit slecht is.

Inleiding

In restaurants,wijkcentra,kantines van sporthallen en op het werk roken veel mensen mee. De rook van sigaretten en andere tabakswaren kan niet-rokers veel overlast geven. Niet-rokers die meeroken lopen gezondheidsrisico’s! Daarom wordt steeds vaker actie ondernomen om hinder en schade van het passief roken te beperken. In alledaagse situaties vinden mensen vaak oplossingen voor rookoverlast. Op het werk,in thuissituaties en ook in de recreatieve sfeer spreken niet-rokers en rokers af het roken te laten op bepaalde plaatsen. De overheid heeft maatregelen genomen om de niet-rokers te beschermen. Zo werd in 1990 het roken in openbare gebouwen bij wet verboden. De overheid heeft de Nederlandse bevolking achter zich staan. Vier van de vijf Nederlanders zijn (zeer) positief over het rookverbod in openbare gebouwen.

Inhoud

 • Wat zit er precies in sigarettenrook?
 • Ziekten en kwalen
 • Roken als je in verwachting bent
 • Vermijd de rook van anderen
 • Niet roken is altijd beter
 • Waarom zou je er aan beginnen
 • Verslaving
 • Stoppen met roken

Wat zit er precies in sigarettenrook?

Er zijn drie hoofdbestanddelen in sigarettenrook die slecht zijn voor ons lichaam en die ziekten en kwalen kunnen veroorzaken. Dit zijn: nicotine, koolmonoxide en teer.

Nicotine

Als een roker de sigarettenrook inhaleert komt de rook in zijn of haar longen. De nicotine in de rook komt via de longen in het bloed gaat het hart sterker pompen en sneller slaan. Het hart moet harder werken dan nodig is.

Koolmonoxide

Koolmonoxide is een giftig gas dat ook in de uitlaatgassen van een auto zit. Bloed bevat meestal een heleboel zuurstof. In het bloed van rokers wordt een deel van die zuurstof vervangen door het giftige koolmonoxide. Dit maakt dat het bloed minder gezond is en kan er toe leiden dar de ader,die het bloed door ons lichaam vervoeren,verstopt raken.

Teer

Teer is het kleverige zwarte spul dat gebruikt wordt voor wegen en dat je soms op het strand ziet. Je kunt de teer in sigarettenrook niet zien,maar als je de rook inademt blijven kleine zwarte deeltjes teer achter in de longen. Dit veroorzaakt grote schade aan de longen. Hoe meer iemand rookt,hoe meer teer er in zijn longen terechtkomt.

Ziekten en kwalen

Roken maakt je niet alleen maar een beetje ongezonder dan iemand die niet rookt. Roken kan je dood zijn. Door roken moet je hart extra hard werken,vooral als je aderen verstopt raken.Een roker heeft ongeveer drie maal zo veel kans om te sterven aan hartziekten,zoals een hartinfarct,dan een niet-roker van dezelfde leeftijd. Dicht geslibde aderen kunnen nog andere problemen veroorzaken. Als een ader dicht geslibd raakt,kan het bloed niet meer ongehinderd naar dat deel van het lichaam stromen dat het van bloed moet voorzien. Soms lukt het het bloed om andere smallere aderen te vinden en die te gebruiken. Als dat niet lukt,kan het lichaamsdeel dat verstoken blijft van bloed,afsterven. Meer dan drie kwart van de gevallen van dood door longkanker wordt veroorzaakt door roken. Hoe meer sigaretten iemand rookt, hoe groter de kans wordt op longkanker. De meeste artsen en wetenschappers vermoeden dat de teer in sigaretten de oorzaak van de longkanker is. Roken veroorzaakt ook andere longziekten. Ongeveer drie kwart van de sterfgevallen veroorzaakt door longziekten als bronchitis en longemfyseem zijn het gevolg van roken. Dergelijke longziekten ontstaan doordat de rook de bekleding van de longen beschadigt. De meeste mensen die sterven aan ziekten die het gevolg zijn van roken zijn lange tijd ziek.Iemand die aan een hartkwaal lijdt is soms jarenlang al na enkele passen buiten adem. En iemand die aan bronchitis lijdt kan zelfs problemen hebben met ademhalen.Veel mensen die lijden aan ziektes die verband houden met roken brengen vele dagen,weken of zelfs jaren door in het ziekenhuis.

Roken als in verwachting bent

Als een vrouw in verwachting is de baby een stukje van haar zelf. Wanneer je rookt,komen schadelijke stoffen als nicotine en koolmonoxyde in je bloedsomloop. Op deze manier worden ze ook doorgegeven aan het bloed van de baby.

Wat doen deze schadelijke stoffen in je lichaam?

Nicotine vernauwt de bloedvaten en de koolmonoxyde verdringt bij de zwangere en het ongeboren kind de zuurstof. Dit betekent dat er minder bloed,waar dus minder zuurstof in zit bij het ongeboren kind komt. De overheid verplicht niet voor niets de tabaksindustrie om op pakjes sigaretten en shag de tekst te plaatsen:

Brengt de gezondheid ernstige schade toe Roken tijdens de zwangerschap kan de gezondheid aan het kind schaden.

Kinderen van niet rokers hebben een beter hart,kinderen van de moeders die in de zwangerschap gerookt hebben,blijven gemiddeld nog jaren naar hun geboorte achter in de groei. Baby ’s en jonge kinderen van rokende ouders hebben vaker en meer last van aandoeningen aan de luchtwegen:meer verkoudheid,meer middenoorontstekingen,meer bronchitis en meer longontsteking. Iets meer dan de helft van alle jonge kinderen heeft één of meer rokers in huis Omdat jonge kinderen zeker in de wintermaanden,weinig buiten komen,is het belangrijk het binnen in huis rookvrij te houden. De wereldgezondheidsorganisatie heeft in 1988 dan ook gezegd dat ieder kind recht heeft om rookvrij op te groeien.

Vermijd de rook van anderen!

Rook van anderen ook wel passief roken genoemd. Passief rokenkan verschillende invloeden op je lichaam hebben. Sommige mensen krijgen hoofdpijn of beginnen te hosten in een rokerige ruimte,anderen worden duizelig,beginnen te niezen of krijgen branderige ogen. Weer anderen krijgen problemen met hun ademhaling. Heel veel mensen die zelf niet roken voelen zich in een rokerige ruimte niet prettig,en als ze thuis komen ontdekken ze ook nog eens dat hun kleding stinkt,haar en huid stinken naar sigaretten van een anderen. Iemand die veel tijd doorbrengt in rokerige ruimtes kan zelfs dezelfde ziektes krijgen als een roker. Jaarlijks sterven zo’n 200 mensen aan ziektes die zij gekregen hebben door passief roken. Er wordt tegenwoordig gelukkig heel veel aan gedaan door veel ruimtes rookvrij te houden!!!!

Niet roken is altijd beter

Wie niet rookt,leeft gezonder en voelt zich lekkerder. Wie niet rookt,heeft een betere conditie. Wie niet rookt,heeft in de omgang met anderen een streepje voor. En zo is er voor niet roken nog veel meer te zeggen,zeker als je cara hebt. Als je cara hebt moet je zeker niet gaan roken. Cara is een aandoening van de longen. Als je dus gaat roken als je cara hebt tast je nog meer het long weefsel aan.

Waarom zou je er aan beginnen?

Sommigen beginnen te roken omdat ze het stoer en volwassen vinden staan. Maar iets doen dat je minder fit maakt en waaraan je dood kan gaan is niet stoer en geen volwassen beslissing. Het is pas volwassen en cool als je niet rookt!!!!! De geur van oude vieze rook is niet cool,en is je buitenkant belangrijker dan je binnenkant????……de longen van een roker zien er niet bepaald cool uit. Anderen roken omdat ze zich daardoor minder nerveus of gespannen voelen,maar roken is daarvoor niet de oplossing zodra de sigaret op is voel je je weer net zo gespannen en nerveus. Veel mensen die beginnen met roken en een of twee sigaretten per week roken merken al gauw dat ze steeds vaker en meer gaan roken en tenslotte dagelijks enkele sigaretten roken. Dit wordt veroorzaakt doordat de nicotine een van de bestanddelen in sigaretten die verslavend is. Als iemand eenmaal begonnen is met het gebruik van nicotine raakt zijn of haar lichaam daaraan gewend. Als je lichaam steeds weer vraagt om een bepaalde stof en je kunt niet meer zonder leven,dan wordt dat verslaving genoemd. Als een roker een poosje geen sigaretten heeft,kan hij rusteloos worden of een slecht humeur krijgen. Een roker die het gevoel heeft dat hij of zij opvliegend wordt of zich niet meer kan ontspannen heeft maar een verlangen:een sigaret En zo gaat het steeds maar door. Het ergste van verslaafd zijn aan sigaretten is dat je niet langer de baas bent over je eigen lichaam,de sigaretten hebben de controle overgenomen.

Stoppen met roken

Stoppen met roken heeft vele voordelen,mensen die gestopt zijn hebben meer geld tot hun beschikking,en voelen zich meestal snel veel fitter. Bovendien hebben ze niet die vieze geur bij zich. En, het allerbelangrijkste,als ze gestopt zijn voordat ze een ziekte hebben gekregen die veroorzaakt wordt door het roken,wordt de kans om een ziekte te krijgen steeds kleiner naarmate ze langer niet roken. Stoppen is niet altijd gemakkelijk,het is voor de meeste mensen heel moeilijk om niet te roken op tijden en plaatsen waar ze altijd gerookt hebben. Hun lichaam is gewend geraakt aan de nicotine. Diegene die het erg moeilijk vinden om te stoppen kunnen hulp krijgen. Er is veel te lezen over stoppen met roken en er zijn zelfs cursussen. Ook zijn er bepaalde producten die via de huisarts verkrijgbaar zijn en die nicotine bevatten. Door deze producten kunnen rokers hun lichaam laten wennen aan steeds minder nicotine in plaats van er plotseling mee te stoppen.

Maar als je nooit begint met roken, kun je met deze problemen niet te maken krijgen.!!!!

Stoppen met roken kan op vele manieren. Met name vanaf 2015 zijn de elektrische sigaretten populair. De populariteit neemt toe omdat steeds meer onderzoeken aantonen dat de e-sigaret minder schadelijk is dan echte tabak. Volgens onderzoekers uit Engeland die aangesteld zijn door de overheid van Engeland blijkt dat de elektrische sigaret maar liefst 95% minder schadelijk is dan tabak sigaretten. Daar komt bij dat de huidige generatie elektrische sigaretten zorgen voor veel ‘rook’ en smaak. Echter, is er geen sprake van rook maar damp. Immers, er vindt een verdamping plaats en geen verbranding. Uiteindelijk kun je dampen zonder nicotine en zal de beleving hetzelfde zijn als de echte sigaret maar dan zonder de verslavende stof nicotine. Bovendien is het vele malen goedkoper omdat er geen accijns geheven wordt. Kort en goed, de elektronische sigaret zorgt voor veel smaak, damp, minder schadelijk dan tabak en ook nog eens veel goedkoper!

 

Vragen en antwoorden:

 • Waarom is roken zo slecht voor de gezondheid? Je kunt er allerlei vervelende ziektes van krijgen zoals hart en vaatziekten, longziektes.
 • Wat zit er in een sigaretrook? Nicotine, Teer, Koolmonoxide
 • Wat is passief roken en wat is daar het nadeel van? Je rookt mee en krijgt dus ook vele schadelijke stoffen binnen wat je eigenlijk helemaal niet wilt.
 • Stoppen met roken heeft vele voordelen welke zijn dit? Je houdt geld over , je leeft veel gezonder en hebt daardoor minder kans op hart en vaatziektes en longkanker.
 • Waarom begint de jeugd met het roken? Ze vinden het cool en voelen zich stoer ze willen er bij horen.
 • Welke stof in een sigaret is verslavend? De nicotine.
 

24 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen