Nierziekte

Inhoud

  • wat zijn nieren?
  • wat is nierziekte en wat kan je eraan doen?
  • hoe kun je nierziekte krijgen?
  • hoe herken je nierziekte?
  • wat is de nierstichting?
  • hoe kun je helpen?
  • wat is niertransplantatie?

Wat zijn nieren?

Nieren is een orgaan in je lichaam. Je heb 2 nieren. Ze zitten achter in je buikholte, links en rechts van je wervelkolom. Je nier is zo groot als een vuist. Zonder nieren kun je niet leven. Want je nieren zijn de belangrijkste regelaars van onze stofwisseling. Ze zorgen er voor dat de belangrijkste stoffen in precies de goede hoeveelheden in je bloed blijven. De overtollige stoffen worden uit je bloed gehaald en gaan via de urineleiders naar je blaas toe.
Als je nieren niet goed werken is dat niet goed voor je, want je heb dan heel veel afvalstoffen in je lichaam. Als je veel afvalstoffen in je lichaam hebt, word je steeds zieker. Je kunt zo ziek worden dat je dood gaat.

Wat is nierziekte en wat kun je er aan doen?

Nierziekte is dat je nieren niet goed werken. Meestal ontstaan er klachten als 60 tot 70 % van je nieren niet goed werkt. J e ontdekt het pas zolaat omdat de nieren een grote reserve hebben. Als er 90 % van je nieren niet meer werkt heb je een nierdialyse of een niertransplantatie nodig. Er zijn verschillende nierdialyses:

Hemodialyse

Dit gebeurt in het ziekenhuis en moet het 3 maal per week. Je zit dan aan een apparaat die werk als een soort nier. Om je aan dat apparaat te koppelen heb je een gaatje in je ader met een buisje en daar wordt het draadje van de Hemodialyse apparaat in gestopt. Voordat al je bloed is gezuiverd duurt het ongeveer een halve dag. Dus je bent 3 keer per week een halve dag er mee bezig en je kunt het nooit een keertje overslaan!

 

CAPD (central auditory processing disorder)

Dit kun je gewoon thuis doen. Maar je moet het alleen 3 tot 5 keer per dag doen. Je moet een slangetje aansluiten aan je buikholte en die haalt de oude vloeistof uit je buikholte. Dat duurt 10 tot 20 min. Daarna moet je nieuwe vloeistof in je buikholte laten lopen. Dat duurt 5 tot 10 min. Dus in totaal ben je 15 tot 30 min bezig ermee. Maar daarna kan die vloeistof 4 tot 8 uur erin blijven en dan begint het verhaal weer van voor af aan. Die vloeistof haalt net als je nieren alle afvalstoffen uit je bloed.

APD (Automatische Peritoneaal Dialyse)

Dit gebeurt ook thuis alleen dan ’s nachts. Je hebt dan een apparaat thuis. Je moet je dan voordat je naar bed gaat eerst wegen en daarna je handen goed ontsmetten. Als je in bed ligt sluit je je aan een apparaat. Dat moet gebeuren met een mondkapje op. Dat apparaat laat ook vloeistof in je buikholte lopen maar haalt, als alle afvalstoffen eruit zijn, weer al het vloeistof eruit. Als dat gebeurt kan je gewoon slapen. Dit duurt 9 uur.

Hoe kun je nierziekte krijgen?

  • sommige mensen worden er mee geboren.
  • het kan ook ontstaan door ontstekingen
  • door hart en vaatziekte of diabetes kan je ook nierziekte krijgen
  • als je een hoge bloeddruk heb is de kans ook heel groot

Hoe herken je nierziekte?

Als je zulke verschijnselen zoals Vocht in armen/benen en gezicht, Veel en vaak plassen, Donkere urine, Hoge bloeddruk of Vermoeidheid heb zou ik maar naar de dokter gaan want de kans is dan groot dat je nierziekte heb.

Wat is de nierstichting?

De nierstichting bestaat al 35 jaar. Dit is het logo van de nierstichting. Je heb het vast wel eens gezien. De nierstichting zet zich in voor de mensen maar ook voor de behandelingen. Ze werken aan het motto: dialyse de wereld uit! Er zijn ook veel collectes aan de deur voor de nierstichting maar aan dat hebben ze niet genoeg. Daarom heeft de nierstichting veel ambassadeurs nodig. Een paar beroemde mensen zijn ambassadeur:
Zwemmer Pieter van den Hoogenband is sinds 1999 ambassadeur van de nierstichting. Hij vergelijkt zijn eigen leven met dat van een nierpatiënt. Net als hun heb ik moeten leren vechten om het beste uit mijn lichaam te halen.

Hoe kun je helpen?

Je kunt de nierpatiënten helpen door geld te geven collecteren of donor te worden. Over alles wat er gebeurt met donoren weten jullie wel van de presentatie van Marjolein.

Wat is niertransplantatie?

Als je een nieuwe nier van een donor krijgt noem je dat een niertransplantatie. De operatie duurt ongeveer vier uur. De patiënt wordt eerst onder narcose gebracht. Dan maakt de chirurg een snee in de buik en verbindt de bloedvaten van de donornier met de bloedvaten van de patiënt. Het gebeurt nogal eens dat wanneer er weerbloed door de donornier stroomt er meteen urine uit de nier komt. Nog voordat de chirurg de verbinding heeft gemaakt met de blaas, want dat gebeurt daarna. De chirurg bevestigt de urinepijp met de blaas van de patiënt. Als de snee gehecht is gaat de patiënt naar de uitslaapkamer waar hij uit de narcose kan bijkomen. Daarna gaat hij terug naar de afdeling. Ondanks het feit dat de computer de patiënt heeft onderzocht en de kruisproeven goed waren, moet de patiënt medicijnen blijven slikken die ervoor zorgen dat zijn lichaam niet gaat vechten tegen de nieuwe nier. Dat gevecht noemen we een afstoting. Maar als alles goed gaat werkt de nieuwe nier ook meteen. De patiënt kan dan weer plassen.

Dit was mijn presentatie ik heb er veel van geleerd want ik zag er wel eens wat van op tv maar nu ik me erin heb verdiept ben ik erachter gekomen dat je heel veel voor over moet hebben als nierpatiënt.

 

Comments are closed.