Inktvissen

Hoe zien inktvissen en octopussen eruit?

inktvissen en octopussen

Inktvissen leven in zee. Ze halen adem met kieuwen net als vissen. De inktvis is geen vis, maar een weekdier. Weekdieren hebben geen botten en graten. Hun lichaam is zacht. Aan hun kop, rond hun bek zitten een aantal vangarmen. Er zijn inktvissen met acht armen, de octopus, en er zijn er met tien armen. Inktvissen met tien armen, zoals de zeekat en nautilus, hebben acht even grote armen en twee langere armen. De inktvis rolt de twee langere armen op tegen zijn lijf. Deze inktvissen hebben ook een schelp maar die zitten onder de huid van de inktvis. Veel inktvissen en octopussen hebben zuignappen aan de onderkant van hun armen. Daarmee kan hij zich vasthouden aan een rots of hij gebruikt ze om een prooi te vangen. Tussen de armen zit de bek. De bek heeft een harde snavel om voedsel te malen. Sommige inktvissen hebben gifklieren in hun bek. Boven op de kop zitten grote, bolle ogen waarmee hij kan zien. Achter het oog zit een soort wrat waarmee hij kan ruiken hij heeft ook een lijf, die zit in de plooi van zijn huid. De kieuwen zitten onder aan de buik.

Hoe zwemmen inktvissen en octopussen?

De Octopus Vulgaris gebruikt zijn armen om er mee over de zeebodem te wandelen. Andere inktvissen bewegen zich anders, aan de onderkant van de inktvis zit de mantelholte met een buis, de trechter. Het water stroomt aan de zijkant binnen. Als de spieren van de mantel samen trekken word het water met kracht door de trechter naar buiten geperst. Zo schieten ze weg een soort straalaandrijving. Pijlinktvissen hebben vinnen.

De vijanden van de inktvis en de octopus

De inktvis heeft veel vijanden, die zijn: walvissen, haaien, roggen en kabeljauw. Ook zeehonden, zeevogels en pinguïns lusten inktvis. De mens is ook een grote vijand. Hij kan zich verdedigen met het maken van een rookgordijn en het veranderen van kleur.

Waar leeft de inktvis en de octopus?

inktvis en de octopus

Inktvissen leven alleen in het zoute water van de zee. Meestal in warme zeeën, en in ondiep water. Sommige leven in heel diep water. De Noordzee is niet warm en toch leven er daar ook 45 soorten inktvissen. De octopus leeft alleen in de tropische gedeelten van de Indische oceaan.

 

Voortplanting

Een vrouwtjes octopus kan in haar leven maar een keer eitjes leggen. Als zij eitjes heeft gelegd besproeit zij ze steeds met vers water door haar trechter totdat ze zijn uit gekomen. Eitjes komen uit na 4 tot 6 weken.

Ze legt er ongeveer 150.000, ze zijn zo groot als een rijstkorrel. Ze verstopt de eitjes in haar hol in de rotsen. Daar hangen ze in lange slingers. Als ze uit komen zijn ze ongeveer 1 centimeter. Het vrouwtje sterft vaak van uitputting als ze zijn uit gekomen.

Een slim dier

De octopussen en inktvissen zijn schuchtere, lieve dieren die geen mens kwaad doen. Ze zijn erg slim, je kunt ze zelfs kunstjes leren. Een onderzoeker uit Frankrijk heeft dit gedaan.

Wat eet de inktvis en octopus?

Hij eet graag krabben, kreeften, vissen en weekdieren. Hij kan zich goed verstoppen tussen rotsen of onder het zand. De kleur van zijn huid kan veranderen, zodat de prooi hem niet kan zien. Hij gaat s’nachts op jacht.Hij kruipt voorzichtig naar zijn prooi en door straalaandrijving schiet hij naar zijn prooi en vangt hem met zijn vangarmen. Met zijn sterke kaken breekt hij het harde schild van een kreeft. Soms gebruikt hij een soort inktgordijn om een prooi te vangen. In zijn lijf zit een buisje met donker vocht, lijkt op inkt. Dit vocht spuit hij naar buiten zodat de vijand hem niet kan zien. In heel donker water spuiten ze licht vocht andere dieren zien dan niets meer die worden verblind.

Vragen

 • Wat gebruikt een inktvis als hij een prooi wil vangen? Antwoord: inkt
 • Waarom hebben ze de pijlinktvis de naam pijlinktvis gegeven? Antwoord: omdat hij op een pijl lijkt
 • Wat eet een octopus? Antwoord: krabben , kreeften ,vissen en weekdieren
 • Wat is een weekdier? Antwoord: een dier zonder botten
 • Hoe veel armen heeft een octopus? Antwoord: 8
 

9 Responses to “Inktvissen”

 1. hallo

  want een vriendin doet haar spreekbeurt over inktvissen

 2. luna veld

  ik heb een vraag hoe onstaant een inktviss.
  weeten julie dat meschien.