Wereldwinkel

Vandaag ga ik jullie wat meer vertellen over de wereldwinkel. De wereldwinkel is een winkel waar producten verkocht worden vanuit de hele wereld. Zo is er:


Koffie uit Tanzania


Thee uit Afrika


Suiker uit Paraguay


Cacao uit Bolivia


Wijn uit Chili

…en nog veel meer natuurlijk.

Vooral in armere landen worden mensen niet goed betaald voor hun werk. Zij krijgen geen eerlijk loon voor wat ze doen. Grote rijke bazen profiteren van hen. Daarom willen wij dit gebaar zien…

De wereldwinkel probeert daar iets aan te veranderen. Zij betalen een eerlijke (fair trade = eerlijke handel) prijs, zodat de bewoners van de armere landen een beter leven krijgen met hun familie. Deze arme landen bevinden zich vooral in Afrika, Azië, Latijns Amerika.

Er zijn vele wereldwinkels in ons land, maar in Boom vind je de wereldwinkel in de Leopoldstraat 25. Zij verkopen ook mooie voorwerpen, zoals kaarsen, juwelen, wenskaarten, t-shirts en sweaters, mooie boeken, speelgoed, brooddozen, schoolgerief, enzovoort.

Door producten te kopen in de wereldwinkel help je mensen uit die arme productielanden een beter leven te hebben. Als je 16 jaar bent mag je ook al meehelpen in de winkel. Alle mensen die helpen in de winkel zijn vrijwilligers. Dat wil zeggen dat zij dit doen zonder ervoor betaald te worden.

Wie graag meer wil weten over de wereldwinkel en hun producten, kan in elke winkel informatiefoldertjes krijgen. Je kan hieronder nog even kijken naar enkele foto’s over de producten die ze verkopen in de wereldwinkel.

  • Lekkere chips
  • Lekkere speculaas
  • Lekkere chocola
  • Honingsnoepjes
  • Fruitsap

Tijdens mijn spreekbeurt heb ik de leerlingen laten proeven van heerlijke chips en honingsnoepjes.Mmmmm, lekker hoor.

Dus als je de wereldhandel wat eerlijker wil maken stap dan een oxfam wereldwinkel binnen. Op de website van Oxfam wereldwinkels vind je een lijst waar er winkels zijn. Is er in jouw dorp / stad een wereldwinkel?

Dit was mijn spreekbeurt over de wereldwinkel. Hopelijk bezoek je de website van Oxfam om nog meer te weten. Ik ga later in ieder geval helpen in de winkel te Boom.

 

Comments are closed.