Maxima

Inleiding

Ik hou mijn werkstuk over Máxima, omdat je erg vaak iets over Máxima hoort en ik dacht dat je daar veel informatie van hebt. Maar ik weet ook nog niet echt de rol van Máxima en ik hoop dat als ik dit werkstuk afheb ik daar wat meer van weet. Bovendien is ze bij ons op school geweest.

Jeugd van Maxima Zorreguita

Toen Máxima op 17 mei 1971 geboren was noemde niemand in haar vaderland Argentinié haar nog prinses. Dat was ook wel logisch, want ze was nog helemaal geen prinses. Ze was een normaal meisje. Ze was de oudste alleen haar moeder Maria del Carmen Cerutti en haar vader Jorge Zorreguita vonden dat 1 kind niet genoeg was. Dus volgden er nog 3, Martin, Juan en Iné. Ze waren met 2 jongens en 2 meisjes. Ze heeft ook 3 half zusjes uit het andere huwelijk dat haar vader heeft gehad. Haar vader Zorreguita is getrouwd geweest met Dolores, Angeles en Maria, de moeder van Máxima.
Ze woonden in een apartement van een goede wijk in Uriburu. Alleen in de zomer gingen ze naar Bariloge. Dat is een bekende Argentijnse vakantieplaats. Het is ook best duur en druk. Maar in de winter gingen ze op skivakantie waar prins Bernard ook wel eens kwam.

Maar ze vond al die vakanties wel leuk maar school vond ze ook leuk. Ze was ook best slim en daar was ze ook trots op. Toen ze van de basisschool af is gegaan is ze naar de middelbareschool dat was ook nog erg simpel voor haar. Dus heeft ze geen één studie maar twee studies gedaan.
– Economie op de Northlandschool afgestudeerd op 1985
– Economie op de katholieke Argentijnse universiteit afgestudeerd 1989
Toen ze de studies afhad ging ze in New York wonen. Dat is toch wat anders dan Argentinië. Maar in New York ging ze bij de bank werken. Ze heeft daar erg lang gewoond.

Verliefd

Maar Máxima kwam ook wel eens weer naar Argentinië om met haar ouders, broertjes en zusje op skivakantie te gaan. Dat was dan ook erg gezellig.
Maar toen Máxima een keer ging skiën kwam ze een knappe man van haar leeftijd tegen. Ze kwamen al snel in gesprek. En Máxima kon al gauw vertellen aan haar ouders dat ze smoorverliefd was op een man genaamd Willem Alexander. Haar ouders vonden het erg leuk voor haar. Maar toen Máxima zei dat het de prins van Nederland was vonden ze het nog leuker. Alleen Willem Alexander had het ook in zijn hoofd. Hij vond Máxima een hele knappe vrouw.

En hoe vaker ze elkaar spraken hoe leuker ze elkaar vonden. En op een gegeven moment wisten ze dat ze elkaar leuk vonden. Ze kregen verkering, en toen op een zekere dag vroeg Willem Alexander of Máxima mee wou naar Nederland. Dat was het beste nieuws dat Máxima ooit gehoord had. Dat wou ze natuurlijk, ze vertelde het nieuws natuurlijk meteen aan haar ouders en broertjes en zusje. Iedereen vond het zo bijzonder. En ze mocht.

Rondje Nederland

Toen Máxima in 2000 in Nederland aankwam stond er in veel roddelbladen de vraag, wie is die blonde vrouw naast Willem Alexander? Maar Máxima kreeg ook veel brieven met tips. Bijvoorbeeld:

  • Veel drop eten
  • Extra veel met de fiets gaan
  • Ga een tocht maken door Nederland

Máxima dacht eens na over de laatste tip. Een tocht door Nederland was wel een goed idee. Dus dat wou Máxima wel. Ze ging bijvoorbeeld naar Noord-Brabant. Daar regende het! Dit is dus wel typisch Nederland. Ze wilden bij een restaurant koffie drinken alleen er stond alleen een tafeltje buiten en om Máxima buiten in de regen koffie te laten drinken, is ook niet zo aardig. Dus werd het tafeltje maar naar binnen gehaald.
In Noord Holland ging ze natuurlijk naar Amsterdam. In Amsterdam is ze wel al eerder geweest. Ze had toen al het Museumplein, de Dam en nog wat andere bijzondere stukjes van Amsterdam gezien maar het bleef leuk. In Zuid-Holland is in de trein geweest. Geen oude stoomtrein of een toeristentrein maar een normale trein waar iedereen haar kon zien.

Verloofd

Op 19 januari 2001 was het erg koud. Het vroor in Nederland. Dus ook in de tuin van koningin Beatrix. Waar een best wel groot meertje ligt dat bevroren was. Daar schaatsten  Máxima en  Willem Alexander op. Maar zo leuk vond Máxima het niet. Het was erg koud en Willem Alexander kon het al zo goed, omdat hij aan de Elfstedentocht heeft meegedaan. En Máxima is nog nooit eerder op ijs geweest, want in Argentinië sneeuwt het nooit. Er is bijna geen verschil tussen zomer en winter. Maar opeens liep Willem Alexander naar binnen toe! Maar dat is raar dacht Máxima, want hij had helemaal niets gezegd. Maar even later kwam hij terug met rozen en champagne. Hij vroeg aan haar of Máxima de verloofde van Willem Alexander wou zijn. Máxima was erg blij met dit moment. En zei natuurlijk: ja. Zo is hun verloving eraan toe gegaan.

Getrouwd

Een jaar na de verloving gingen Willem Alexander en Máxima trouwen. Dat was op 2 februari 2002. Dat is best grappig, want dat is 02.02.2012. Maar die dag was het heel erg bijzonder, want dat een prins en prinses trouwen gebeurt niet elke dag. Het huwelijk was in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Maar er was één probleem, Willem Alexander was hervormd en Máxima was katholiek. Dus ze twijfelden of ze een katholieke of hervormde dienst zouden doen. Ze besloten uiteindelijk hervormd te doen. Alleen toen ze binnenliepen zag Máxima een katholieke priester staan in plaats van een hervormde dominee. Willem Alexander wist het al het was een verrassing. De dominee sprak een gebed. En als nog een verrassing was er een Argentijnse zanger. Hij zong Adios Nonino. En liep er echt tranen over het gezicht van Máxima. Maar gelukkig had er iemand tissues bij zich.
Na de bruiloft stapten ze in de gouden koets vanaf de Dam van Amsterdam tot het balkonnetje. Zo kon heel Amsterdam het gelukkige stel zien. En op het balkon werd de zoen mooi in scene gezet.

Het gezin

Nu Máxima en Willem Alexander getrouwd zijn wilden ze ook een gezin stichten. Dus op 7 december 2003 kwam Amalia op de wereld. Het was groot feest in Nederland, want dit zou heel veel later de koningin worden. Haar hele naam is Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria. Een tijdje daarna werd Máxima opnieuw zwanger. Amalia vond het erg leuk later dat haar moeder zwanger was dus heeft ze een Baby Born gekregen. Ze noemde haar Baby. En ze vond het ook erg leuk om met haar Winnie the Pooh bal te spelen. En toen werd er weer een nieuwe prinses in 2005 25 juni geboren. Haar naam was Alexia Juliana Marcella Laurentien.

Amalia had wel wat problemen met de geboorte van haar zusje, want ze zou eigenlijk met haar vader gaan zwemmen maar door de geboorte had hij het veel te druk. Maar gelukkig kwamen opa en oma Zorreguita en die wilden wel wat leuks met haar gaan doen. En ook koningin Beatrix kwam helemaal uit Duitsland om bij de geboorte van haar kleinkind te zijn. Ze was net een uur te laat. En Ariane het laatste kind van Máxima en Willem Alexander is op 10 april 2007 geboren. Ariane is tot nu toe het kleinste prinsesje in het paleis.

Stamboom

Er zijn natuurlijk nog veel meer koninklijke personen geboren maar niet iedereen is kroonprins of prinses. We hopen dat de stamboom nog veel groter wordt. Het is ook grappig om te weten dat koningin Juliana 4 dochters kreeg: Beatrix, Irene, Margriet en Christina.
En koningin Beatrix kreeg 3 zonen: Willem Alexander, Johan Friso en Constantijn.
En Willem Alexander heeft weer 3 dochter gekregen: Amalia, Alexia en Ariane. We hopen dan ook dat Amalia 3 zonen krijgt.

Afsluiting

Ik heb veel van Máxima geleerd door dit werkstuk. Ik vind het bijvoorbeeld heel erg knap hoe ze al die talen heeft geleerd, ze spreekt Spaans, Engels en Nederlands. En ze heeft ook een heel bijzonder leven. Ik heb ook iets over Willem Alexander geleerd terwijl mijn werkstuk daar niet eens over ging. Ik kijk al uit naar mijn spreekbeurt om iets over Máxima te vertellen in de klas!

Bronnen

Ik heb mijn informatie van:
Wikipedia

 

2 Responses to “Maxima”

  1. blablabla

    leuk! bedankt voor deze informatie hier heb ik erg veel aan. ik ou mijn spreekbeurt ook over Maxima