Brandweer

Ik hou mij spreekbeurt over de brandweer. Dit doe ik omdat mijn vader bij de brandweer zit en ik zelf ook wel is mee ben geweest met de brandweer.

Soorten brandweerauto’s

De brandweer heeft drie soorten brandweerauto’s: de hulpwagen, de bluswagen en de ladderwagen.

Wat doen deze brandweerauto’s

de hulpwagen

De hulpwagen heeft een takel achterop daarmee kan de hulpwagen zware dingen mee optakelen zoals auto’s. Ze hebben ook een be-ademingskoffer daar zit zuurstof in dat is voor mensen die niet meer kunnen ademen. Ze hebben ook een staalschaar daarmee kunnen ze mensen helpen die knel zitten in hun auto.

de bluswagen

De bluswagen heeft drie slangen een rode slang een zwarte en een dikke zwarte slang die op het dak ligt. De zwarte slang is aangesloten op de bluswagen daarmee kunnen ze enkele minuten blussen. In die tijd worden de rode slangen aangesloten op de waterleiding. En als het kan worden de dikke slangen in het water gegooid want die slangen kunnen het water uit een sloot of uit een kanaal zuigen. Ze hebben ook blusapparaten die gebruiken ze voor branden die niet uit gaan met water, zoals benzinebranden, want benzine drijft op water.

de ladderwagen

De ladderwagen heeft een ladder voor mensen die niet meer met de trap of de lift naar beneden kunnen. De ladder bestaat ongeveer uit zes schuif stukken. Als de ladder helemaal is uitgeschoven is de ladder ongeveer 32 a 33 meter lang. De ladder is aan een draaischijf gemaakt daarmee kunnen ze de ladder naar de goede richting draaien.

hoe komt de brandweer er?

In Nederland moet de brandweer na acht minuten bij de brand zijn. Dat lukt bijna altijd want alles is bijna via de weg te bereiken. Als er brand in een bos is,kan de brandweer er ook komen door speciale wegjes in het bos.

hoe blussen ze in Frankrijk?

Nederland is maar een klein landje, maar in grote landen zoals Frankrijk zijn meestal grotere bossen en in Zuid Frankrijk is het ook nog vaak erg warm dus erg droog en het landgebied is erg ruig met kloven en bergen. Daar kom je niet gemakkelijk met de brandweerauto’s maar hoe kunnen ze snel blussen? Door de lucht. De Fransen hebben blusvliegtuigen, de vliegende brandweer.

de vliegende brandweer

In de haven van Marseille is een vliegende brandweer. In de droge warme seizoenen is de vliegende brandweer altijd bereid om een brand te blussen. Als er een melding is binnen gekomen kan een blusvliegtuig vijf minuten na de melding opstijgen met volle brandstof en bluswater. Je zou denken dat zo’n brand zo uit was. Maar omdat het erg droog is in die streek verspreidt de brand zich erg snel. En omdat het nauwelijks bewoond is, duurt het vaak een tijd voor dat iemand de brand ziet en de brandweer belt.

Dit was mijn spreekbeurt over de brandweer.

 

16 Responses to “Brandweer”

 1. de brandweer vond ik tof al als ik heel klein was en je mocht op de opendeurdag dingen doen en je kon mee met de brandweer mee en de hoogtewerker en spuiten en alles doen en je kon daar eten en dat is altijd leuk en je kon ook duiken met de brandweer zij hebben een vis en ze hebben ze er in gedaan een kiupje wel diep

  • Bram ter plegt

   Heb je juli folder over de brand weer me zoon is 6 en heeft een spreekbeurt over de brandweer ik hoor het wel

 2. mijn vader werkt bij de brandweer het is leuk werk. met oud en nieuw 2016 ging mijn vader om 23:50 weg en om 6;30 was hij weer terug!!!!!!!!!!!!!!!!!

 3. wil abree

  halo ik ben wil ik vind jullie site echt toppie

 4. lieke antonies

  halo ik ben lieke ik vind jullie site echt toppie!!!!!

 5. ik zit ook bij de jeugd brandweer en ik moet binnen kort een spreekbeurt doen deze site is ook topie.

  • Waar zit je bij de jeugdbrandweer? Ik ga daar ook naartoe omdat mijn vader bij de brandweer werkt en ik het super leuk vind.

 6. Ik ben zelf in opleiding voor brandweervrouw en ik vind het cool wat ze doen

 7. Ik ben zelf in opleiding voor brandweervrouw en ik vind het cool wat ze doen.:) :D !!!!