Anorexia

Inleiding

Ik hou mijn spreekbeurt over Anorexia nervosa. Anorexia is een ernstige ziekte waarbij degene die het heeft zichzelf min of meer uithongert. Deze patiënten zijn dan ook extreem mager. Ik heb het gekozen omdat mijn vader in een ziekenhuis (umc) in Utrecht heeft gewerkt, dit was op een speciale afdeling waar deze jongeren voor Anorexia in behandeling waren. Het was een jeugdafdeling. Er waren jongeren in behandeling van 10 tot 18 jaar.

Hij vertelde er thuis wel eens wat over en het leek me wel interessant voor een spreekbeurt. Zeker omdat jongeren die het krijgen steeds jonger worden en er ook tussen zitten die onze leeftijd hebben.

Ik lees nu eerst een stukje voor over een meisje met anorexia, zodat jullie een beetje een beeld krijgen over wat het is. Na het verhaaltje leg ik meer over de ziekte uit.(Verhaaltje uit boekje voorlezen)

Wat betekent Anorexia Nervosa nu eigenlijk?

Als je de letterlijke vertaling neemt dan betekent het ‘gebrek aan eetlust door nerveuze oorzaken’.

Die naam is eigenlijk niet juist omdat mensen met anorexia wel trek of honger hebben maar die dat hongergevoel zoveel mogelijk negeren (= niet naar luisteren). De ziekte zou beter ‘lijnziekte’genoemd kunnen worden, want patiënten met anorexia willen zo weinig mogelijk calorieën naar binnen krijgen.

Meestal vindt de anorexiapatiënt zich zelf te dik. Ze ziet zichzelf anders in de spiegel. Dikker dan de werkelijkheid!

Vaak gooien ze hun eten weg, daarnaast sporten en bewegen ze extreem veel om nog meer gewicht te verliezen. Zoals ik eerder al zei zijn anorexiapatiënten dan ook extreem mager. Er zijn ook patiënten die nog enigszins redelijk eten maar expres alles weer overgeven.

Het bijna meest lastige is dat patiënten met anorexia een heel verkeerd beeld van hun eigen lichaam hebben : ze vinden zichzelf te dik, ook al zijn ze broodmager. Ook al zeggen alle mensen van de wereld ;”wat ben je mager” dan nog vinden ze zichzelf dik. Dit maakt de ziekte ook zo gevaarlijk, ze blijven zichzelf te dik vinden ook al zijn ze vel over been. Dat verkeerde beeld van het eigen lichaam is iets wat bij hun in het hoofd zit, zij zijn er zeker van dat het zo is. Daarom is het belangrijk dat ze niet in een ziekenhuis terecht komen waarbij ze alleen maar lichamelijke ziektes behandelen maar waarbij ze ook hulp krijgen van een psycholoog of psychiater (= een dokter die mensen behandeld die geestelijke problemen hebben).

Oorzaken van anorexia

Hier zijn verschillende ideeën over. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat het in de familie voor kan komen, dus dat het erfelijk is. Het kan ook komen door hele vervelende gebeurtenissen in de vroege jeugd (bijv. nare ervaring met seks). Een andere belangrijke oorzaak kan zijn dat je jezelf te dik vindt. Dit komt ook door hoe de mensen in een land ergens over denken. Bij ons in Nederland is de mening “slank is mooi”. Kijk maar eens in de modeblaadjes en naar de hoeveelheid advertenties om af te vallen. Je hoort er bijna niet bij als je niet dun bent. Veel jonge mensen laten zich beïnvloeden door die meningen of reclames.

In sommige landen denken ze weer anders over slankheid. Daar is het niet belangrijk. Het is dan ook opvallend, of eigenlijk ook niet,dat in die landen anorexia helemaal niet bestaat.

Wat veel anorexia patiënten hetzelfde hebben is dat ze heel gevoelige mensen zijn die enorm perfectionistisch zijn (= altijd alles zo perfect mogelijk willen doen en altijd maar denken dat het nog beter kan) en erg streng voor zichzelf. Veel kinderen zijn ook vaak gepest, bijv. op school. Anorexia begint nog wel eens in de puberteit, het kan dan namelijk zo zijn dat je dan erg onzeker bent.

90 % van de anorexiapatiënten zijn meisjes. Anorexia begint vaak met gewoon lijnen en dat loopt dan uit de hand. Aangezien veel meer meisjes aan de lijn doen lijden zij veel meer aan anorexia dan jongens.

De gevolgen van anorexia

De gevolgen zijn groot, je hebt lichamelijke verschijnselen en psychische ( hoe je je van binnen voelt) verschijnselen.

Een aantal lichamelijke gevolgen bij extreem afvallen zijn :

 • enorme gewichtsafname.
 • droge huid, dor en broos haar en zelfs haaruitval.
 • bij zeer sterke vermagering kan een zachte, donsachtige beharing ontstaan in het gezicht, op de
 • schouders en op de rug.
 • koude handen en voeten.
 • vitaminetekort doordat je te weinig eet
 • als je nog in de groei bent kun je een groeiachterstand oplopen

Er zijn nog veel meer lichamelijke gevolgen, je begrijpt dat ze ernstig kunnen zijn. Door het tekort aan belangrijke stoffen voor het lichaam zwakt het steeds verder af. Het hart, de motor van ons lichaam, moet zo hard werken om alles van zuurstofrijk bloed te voorzien dat hij bij een slechte lichamelijke toestand eerst zorgt voor de belangrijkste organen en daardoor de handen en voeten bijvoorbeeld niet zoveel geeft. En om het lichaam toch proberen warm te houden ontstaat beharingsgroei op je lichaam.

Een aantal psychische gevolgen bij anorexia kunnen zijn :

 • somberheid
 • eenzaamheid
 • gevoel van nutteloosheid en weinig eigenwaarde.

De behandeling van Anorexia

Hoe korter het bestaat en hoe jonger de patiënt is, des te groter is de kans dat het over gaat. Het is echter moeilijk om op eigen kracht te genezen. Daarom is het belangrijk om hulp te zoeken. Een anorexiapatiënt doet dit vaak niet zelf vanwege het verkeerde eigen lichaamsbeeld!!! De behandeling bestaat uit verschillende onderdelen. In de eerste plaats moet de patiënt en de familie goede voorlichting krijgen over de ziekte. Ook moeten de directe problemen worden opgelost door het herstellen van het eetpatroon. Verder wordt ook aandacht besteed aan het verkeerde beeld over het eigen lichaam. Hierbij krijgt de patiënt hulp van de psycholoog of psychiater.

Vaak is er nog meer nodig, bijvoorbeeld een training om sterker in je schoenen te staan zodat je je beter kunt weren tegen pesters. Vaak moeten patiënten ook medicijnen slikken tegen bijvoorbeeld de sombere stemming die ze hebben. Anorexia is een hardnekkige ziekte die niet zomaar over is. Het gebeurt ook nog wel eens dat het weer terugkomt.

 

 

31 Responses to “Anorexia”

 1. het is een goede spreekbeurt ik vind het egt een toffe spreekbeut

  • ik doe mijn spreekbeurt ook over anorexia ik denk echt dat het een interesante spreekbeurt wordt voor de kinderen uit mijn klas

  • anoniempje

   ja dat vind ik nou NIET!! ik ben zelf een patiënt en ik strijd voor me leven!!!! maar ik blijf een patiënt die anorexia heeft! het is niet zielig het is voor je eigen best wil!

  • Je kan het niet bijna hebben. Je hebt het of je hebt het niet.

   • haayy! heel erg bedankt! door jou spreekbeurt heb k gelijk weer heel veel info. beter… en k weet niet hoor maar anorexia kan je ook bijna hadden of hebben want: als je je zelf heel rg uithongert maar je ouders komen eerachter ze dwingen je om gewoon te eten en je beloof jezelf te eten en niet proberen uit te kotsen dan kan het stoppen+ met een psycholoog praten het kan hoor dus… k weet niet hoor maar k weet dat omdat k t zelf bijna had… dus heel rg bedankt! Xx <3 xX

 2. ik vond het een hele goeie spreekbeurt mijn in val juf haar vriendin had ook anorexia en die is daar aan dood gegaan ik ben kinda en ik ben10 jaar en ik zit in groep 6 en ik ga ook mijn spreekbeurt over soorten ziektes doen

 3. het is er voor de mensen zelf en het is een erge ziekte

  • Ja, maar 90% procent van de anorexia patienten zijn vrouwen/meisjes

 4. Ik vind dat mensen overdrijven. Wat op je eetgedrag letten is echt geen anorexia hoor! Het is juist gezond om je zelf niet vettemesten! Daar ga je toch niet dood om!

 5. jessica

  Ik heb zelf ook anorexia.
  anorexia is ook voor jongens maar de meeste vrouwen krijgen heg laten we zeggen dat van de 100 mensen 95 vroueen dit krijgen en maar 5 mannen.

 6. ik weet niet wat jullie allemaal lopen te zeggen.
  Want volgens mij weten jullie er bijna niks van,wand Anorexia is een heel erg ziekte waardoor je ook dood kan worden en dat staat niet hier in deze spreekbeurt. En je kan niet zeggen van dat je bijna Anorexia had want dat kan niet want je hebt het of je hebt het niet, en ik weet niet wat jullie allemaal lopen te zeggen maar Anorexia is ook voor jongens het is niet het meest bij meisjes of vrouwen maar het is allebij het zelfde het is 100% bij de meisjes dus ook vrouwen en 100% bij de mannen dus ook jongens.!!!!!!!

 7. Ik houd mijn spreekbeurt ook over anorexia, en ik vind dit echt een ontzettend goede spreekbeurt. echt complimenten. Wat had je voor deze spreekbeurt?

 8. Emily Trooskens

  Ik ging het al doen over dit, maar Door jou spreekbeurt heb ik veel info bij, bedankt daarvoor!!

 9. Wiam Khelifi

  ik heb ooit een meisje gekend die ook anorexia en ze is flauw gevallen en moest naar het ziekenhuis echt zielig

 10. ik ga het ook over anorexia doen!!
  ik denk dat het een topper wordt!!

 11. ik vind het een erg goede spreekbeurt ik heb veel informatie erbij geleerd
  ik heb mijn spreekbeurt er ook over gehouden en door jou spreekbeurt heb ik veel
  informatie erbij geleerd.

 12. Olivia

  Toffe spreekbeurt ik kan er zeker wel wat mee ;) ik ga de mijne ook over anorexia doen

 13. uhm ja best een goede spreekbeurt maar kan nog worden verbeterd zoals dingen die er nog bijkunnen

  en mag van mij toch wel iets uitgebreider

 14. halloo

  goeie spreekbeurt om over te schrijven