Honden

Als je aan mensen vraagt wat hun lievelingsdier is, noemen veel mensen de hond. Honden zijn namelijk niet alleen lieve en mooie beesten, maar ook erg geschikt als huisdier. Er zijn erg veel verschillende soorten honden, van allerlei verschillende rassen. In deze spreekbeurt over honden kom je meer te weten over de kenmerken van honden, de gewoonten en de verschillende hondenrassen die er zijn.

Over de hond

Mannelijke en vrouwelijke honden hebben niet dezelfde naam. Zo wordt een mannetje een reu genoemd, terwijl een vrouwtje een teef wordt genoemd. Als de reu en de teef een kindje krijgen, wordt deze jonge hond een pup of welp genoemd. Een hond wordt gemiddeld 15 jaar oud, maar het kan erg per ras verschillen hoe oud een hond precies wordt.

Alle honden lopen op vier poten: dit is bij ieder hondenras hetzelfde. Omdat ze onder hun voetzolen zachte kussentjes hebben, kunnen honden zonder moeite rennen over steentjes, grind of bospaden. Ook zorgen de zachte kussentjes ervoor dat ze niet uitglijden. Wat de hond zo bijzonder maakt, is dat honden beter horen dan mensen. Dit maakt honden goede oplettende beesten, omdat ze inbrekers bijvoorbeeld veel beter horen dan mensen. Daarnaast is de neus van honden ook beter dan de neus van mensen. De neus is namelijk erg belangrijk voor de hond, want ze gebruiken geuren om met elkaar te communiceren. Zo laten honden geuren achter op bepaalde plekken, bijvoorbeeld om te laten zien dat deze plek van hun is. Dit wordt het afbakenen van het territorium genoemd. Omdat de neus van een hond altijd nat is, kunnen ze hier beter mee ruiken. En omdat de meeste honden erg goed kunnen zien in het donker en in de schemering, zijn ook de ogen van honden over het algemeen beter dan de ogen van mensen. Kortom: de zintuigen van honden zijn erg sterk.

De afkomst van de hond

Hoewel de meeste honden heel braaf zijn,zijn ze van oorsprong een roofdier. Zo stamt de hond officieel af van de hondachtigen, waar ook bijvoorbeeld de wolven en vossen onder vallen. De tamme hond zoals wij deze kennen, stamt af van de wolf. Dit zie je ook wel terug als je goed kijkt, want wolven lijken erg veel op honden. Het enige verschil tussen honden en wolven, is dat honden veel tammer zijn dan wolven en wolven in het wild leven.

Tamme – en wilde honden

wilde hondenIn Nederland kom je voornamelijk tamme honden tegen. Dit zijn honden die door mensen worden gehouden als huisdier. Als je op vakantie bent in een ander land, zul je waarschijnlijk vaker wilde exemplaren zien. Dit zijn honden die niet als huisdier worden gehouden, maar in het wild leven. Deze honden zijn niet tam en kunnen ook niet als huisdier genomen worden. De wilde honden lijken nog het meest op de wolf, waar de hond van af stamt.

Eten en drinken

Zoals je al kon lezen, stamt de hond af van de wolf. Daarom zijn ze net als wolven echte vleeseters. Ze eten dan ook het liefst hondenbrokken waar vlees in zit. Deze hondenbrokken kun je gewoon kopen in dierenwinkels of supermarkten, waar je allerlei verschillende soorten hondenbrokken kan vinden in verschillende smaken. Verder houden honden ook van kluiven, die ze niet alleen kunnen opeten maar waar ze ook lekker op kunnen bijten. Tot slot eten ze ook plantaardig voedsel, dus je kan honden zeker zien als alleseters. Wel moet je opletten bij het voeden, want een hond kan niet alles eten wat mensen ook eten. Geef je een hond bijvoorbeeld chocola, dan wordt ze hier erg ziek van.

eten hond

Vlooien bij honden

Op de wereld leven ongeveer 2200 soorten vlooien. De meeste voorkomende vlo bij honden is de kattenvlo. Die naam lijkt alsof ze alleen op katten zitten maar ze zitten ook graag op honden.

Honden rassen

Er zijn wel 400 verschillende rassen honden. Hieronder zie je een aantal soorten en rassen:

Bindengeleidehond

blindengeleidenhond
het is meestal en labrador of golden retriever. deze honden zijn rustig en trouw

poedels

poedel
poedels worden vaak gebruikt voor schoonheidswedstrijden.
hun vacht wordt vaak gekamd en geschoren en soms krijgen ze staartjes en speldjes op.

de dalmatiër

deze honden spelen de hoofd rol in de film 101 .
in het echt zijn deze honden heel eigenwijs en luisteren slecht naar hun baasje.dalmatiers

de windhond

hazewindhond
deze hond wordt een windhond genoemd. ze kunnen enorm hard rennen
( wel 70 kilometer per uur) ze doen ook vaak mee aan hardren wedstrijden

jachthonden

jachthond
ze rennen vaak met paarden door de bossen. ze volgen dan een spoor van een vos. ze kunnen heel goed ruiken.

sledehonden

jacht
Deze zijn heel sterk en snel en kunnen heel goed tegen de kou.

Gekke honden

Je hebt ook hele gekke honden zoals deze zwabberhond ; een pumi…

spreekbeurt over honden

en je hebt ook lelijke honden zoals deze…

deze hond lijkt heel oud maar dat is hij niet. de rimpels horen bij zijn soort.spreekbeurt over je hond

er zijn ook honden die verboden zijn in Nederland zoals deze pitbull terriër. hij is vaak agressief en gevaarlijk.

Wist je dat…

 • Honden nooit op het ijs mogen lopen? Dit komt omdat de poten van honden wel naar voren en achteren kunnen bewegen, maar niet naar de zijkant kunnen bewegen. Gebeurt dit wel, bijvoorbeeld als de hond op het ijs loopt, dan kunnen de poten van de hond uit de kom gaan.
 • Er eens een hond was die wel 23 puppy’s tegelijk kreeg?
 • Veel mensen denken dat honden en katten elkaars vijand zijn, maar dit niet waar hoeft te zijn? Als je honden en katten op jonge leeftijd bij elkaar zet, kunnen ze zelfs echt vrienden van elkaar worden. Ze moeten dan wel met elkaar opgroeien.
 • Wel 20% van de Nederlanders een hond hebben als huisdier? Honden kunnen dus zeker gezien worden als populair huisdier onder Nederlanders.
 • Dat alle honden samen ongeveer 50.000 kilo per dag poepen (5 grote vrachtwagens vol). :)
 • Er ook ziektekostenverzekeringen voor honden bestaan? In Nederland. hebben circa 130.000 honden een zogeheten hondenverzekering. Slechts 7% van alle honden in Nederland. Er zijn ook speciale websites waar je deze hondenverzekeringen met elkaar kunt vergelijken. Eén van de beste websites op dit gebied is Tinki.nl; hondenverzekeringen vergelijken is hier heel eenvoudig. Bijna elke hondenliefhebber sluit een hondenverzekering af wanneer de hond nog een puppy is. Er zijn veel soorten en mogelijkheden bij hondenverzekeringen.

Meer informatie?

http://nl.wikipedia.org/wiki/Hond

 

 

71 Responses to “Honden”

 1. marilene

  Hallo allemaal
  Ik hou mijn spreekbeurt over honden. Waarom ik dit onderwerp gekozen
  heb het zijn mijn lievelings dieren.Ik er heb zo’n zin in mijn spreekbeurt.

  doei,doei. Ik hoop snel een mailtje terug te krijgen.

  xxx Marilene v/d Brand.

  Beantwoorden
 2. Chanel

  Dit zijn echte spreekbeurten en ik heb er een 10 op gekregen en die hond met de rimpels die oud lijkt daar hebben wij er 2 van dat is een Shar-pei
  ze komen met oorsprong uit China in Wolvega zijn er maar 3 van een zwarte en twee bruine ♥

  Beantwoorden
 3. cynthia

  dit is echt handig maar een beetje meer typs zou beter zijn dan was men spreekbeurt compleet

  Beantwoorden
 4. Rabbit love

  Ik heb spreekbeurt over honden
  En ik heb ook zelf een hondje ik heb een husky (sledenhonden)ik vindt ze ook erg lieve hondje:)

  Beantwoorden
 5. ik heb hier zeker wat aan, ik moet mijn spreekbeurt in het engels doen en dit is niet zo heel moeilijk!

  Beantwoorden
 6. Sanne

  Hoi alemaal ik moet morgen me spreekbeurt doen vet leuk ik heb er zin in maar ik ga het niet over
  Honden doen maar ……. Iets anders ik hoop dat jullie voor me duimen of nou ja beterschap wensen
  Veel ha ha van mij

  Beantwoorden
 7. DIT IS NOU ECHT MIJN LIEVELINGS ……………….DIER! als ik ooit een spreekbeurt ga houden dan ga ik het als eerst over honden doen dan poezen en dan paarden bedankt!

  Beantwoorden
 8. bedankt voor de tips dit is mijn eerste spreekbeurt en ben heel benieuwd wat ze op school zeggen over mij spreekbeurt maar deze site is echt top volgend jaar ga ik weer op deze site om me spreekbeurt te doet ik vind het echt super dat deze site is gemaakt (y) (y) (y)

  Beantwoorden
 9. ik heb bijna heel mijn spreekbeurt hier van gemaakt dankjewel maker van de site ik krijg vast een mooi cijfer

  Beantwoorden
 10. Welk cijfer had je met je spreekbeurt ik heb een paar dingetjes eruit gehaald ik vondt het een goed werkstuk bedankt voor je bericht

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *