Alcohol

Deze spreekbeurt gaat over alcohol. Waarschijnlijk heb je wel eens van alcohol gehoord, maar misschien weet je niet precies wat het is. Om meer te weten te komen over alcohol, kun je daarom deze spreekbeurt lezen. Zo lees je in deze spreekbeurt wat alcohol is, wat de geschiedenis van alcohol is en waarom mensen het drinken. Tot slot lees je wat de gevolgen zijn van het drinken van alcohol.

Wat is alcohol?

alcoholAlcohol is een vloeistof zonder kleur, die net zo goed kan branden als spiritus. Eigenlijk ziet het er hetzelfde uit als water, maar de smaak is absoluut niet hetzelfde. Alcohol wordt gebruikt in verschillende dranken, zoals bier, wijn en sterke dranken zoals rum en jenever. Hoeveel alcohol er in een drankje zit, verschilt per drankje. Dit kun je zien op de fles van de drank, want hier staat namelijk op hoeveel procent alcohol er in een drankje zit. Staat er bijvoorbeeld 11% op de fles, dan zit er 11% alcohol in de fles. Veel mensen denken dat hoe meer alcohol er in een drankje zit, hoe sneller je hier zat van wordt. Dit is alleen niet waar, want ieder drankje heeft een eigen glas. Zo zit er minder alcohol in bier dan in sterke drank, maar drink je bier in een groter glas. Hierdoor krijg je evenveel alcohol binnen als wanneer je een klein glas sterke drank drinkt.

Eigenlijk is alcohol een soort drugs, maar dit wil niet zeggen dat het illegaal is. Zo is het in alle landen gewoon legaal en kun je alcoholische dranken kopen in verschillende winkels, zoals de supermarkt en de slijterij. Een slijterij is een winkel waar ze alleen alcohol verkopen en je de keuze hebt uit vele verschillende soorten dranken.

Als je alcohol hebt gedronken, moet je lever deze afbreken. Om één glas af te breken, is je lever ongeveer 1,5 uur bezig om het af te breken en uit het lichaam te verwijderen. Als je zes drankjes drinkt, is je lever dus negen uur bezig. In deze negen uur ben je nog steeds onder invloed van en ben je dus niet nuchter.

Wat is de geschiedenis van alcohol?

Ook vroeger werd er al veel alcohol gedronken. Zo kun je in de bijbel lezen dat Jezus water in wijn veranderde: oftewel een drankje met alcohol. Toch werd er vroeger niet zo drank gedronken als tegenwoordig, omdat het vroeger erg duur was. Daarnaast was alcohol niet altijd te krijgen en was het soms gewoon op. Vanaf de Middeleeuwen veranderde dit, want toen gingen mensen wijn van vruchten maken en bier van gerst en honing. In de zeventiende eeuw kwamen de mensen erachter dat ze uit koren en bieten sterke drank konden maken. Omdat koren en bieten erg goedkoop zijn, ging de prijs van alcohol omlaag. En zo kwam het dat steeds meer mensen drank konden betalen en dus meer gingen drinken.

Waarom drinken mensen alcohol?

geen 18 geen druppelAls je ouder bent dan 18 jaar, mag je alcohol drinken. Maar waarom drinken mensen eigenlijk alcohol? Hier kunnen verschillende redenen voor zijn:

 • Omdat mensen het lekker vinden. De meeste mensen drinken omdat ze alcohol lekker vinden. Een glas wijn bij het eten of een glas bier op het terras vinden veel mensen zo lekker, dat ze het iedere keer weer bestellen.
 • Omdat mensen stoer willen doen. Vooral jongere mensen drinken soms alcohol omdat ze stoer willen doen. Soms komt dit omdat de hele vriendengroep dan drinkt en dan willen ze niet achter blijven.
 • Omdat mensen het uit willen proberen. Als je nog nooit alcohol gedronken hebt, kun je de behoefte hebben om het eens uit te proberen. Veel jongere mensen drinken omdat ze nieuwsgierig zijn en het eens uit willen proberen.
 • Omdat mensen het gezellig vinden. Veel mensen vinden het drinken van drankjes gezellig. Dit komt omdat drankjes met alcohol meestal worden gedronken als je in een groep bent of iets leuks aan het doen bent.

alcoholische drankjes

Wat zijn de gevolgen van alcohol?

Misschien heb je wel eens iemand gezien die dronken was. Dit komt omdat deze persoon dan te veel alcohol heeft gedronken. Naast het feit dat je dronken kunt worden, kun je ook te maken krijgen met andere gevolgen. Dit zijn de volgende gevolgen:

 • dronkenJe voelt je verdoofd en ontremd.
 • Je emoties worden versterkt.
 • Je bent minder verlegen of wordt luidruchtiger.
 • Je hebt minder controle over je lichaam.
 • Je oordeel en reactievermogen verminderen.
 • De controle over je spieren wordt minder.
 • Je hebt last van geheugenverlies.

Ook de dag na het drinken, kun je nog last hebben van alcohol. Zo kun je de dag erna hoofdpijn hebben, misselijk zijn, je duizelig voelen of trillende handen hebben. Als je hier last van hebt, heb je een zogeheten kater.

Bronvermelding

 

 

14 Responses to “Alcohol”

 1. dit onderwerp lijkt mij heeeeeeeeeeeeeeeel wat interessant??\

 2. Het lijkt me wel leuk om over te praten (voor jezelf) en voor de leerkracht misschien ook hoor,
  maar ik denk dat bijna alle leerlingen in slaap zullen vallen.

 3. TheStyeTiger

  Het lijkt me leuk voor mezelf de hele klas zal in slaap vallen

 4. dilaar

  Ik had hierover een spreekbeurt gehouden!
  En raad wat voor cijfer ik kreeg?…..
  EEEN NEGEN GEWOON EEN DIKKE VETTE 9

 5. het is wel leuk omte praten overdit ik heb een 9,9