Singapore

 sglargeInleiding

Ik ga jullie wat vertellen over Singapore. Singapore is de kleinste stadstaat van Zuidoost-Azië. Deze stadstaat is dan ook net iets groter dan de Nederlandse Noordoostpolder. Ondanks dat Singapore klein is, is het een geweldige bestemming voor een vakantie of rondreis. Wil je nog veel meer te weten komen over deze stadstaat, lees dan snel verder!

Kaartje van het land & Klimaat

Het land is het kleinste land van Zuidoost-Azië. Het land is 683 km, en daarmee ook maar net iets groter dan de Nederlandse Noordoostpolder. Het land wordt een Aziatische Tijger genoemd, omdat er een sterke economische ontwikkeling is. Veel buitenlandse bedrijven willen hier fabrieken zetten, omdat de arbeiders weinig loon vragen. Singapore heeft één van de grootste havens in de wereld. Het werd vroeger Temasek genoemd.

sing-LMAP-mdDe stadstaat Singapore ligt net boven de evenaar en heeft een tropisch klimaat. De temperaturen komen ’s nachts bijna nooit onder de 24 graden en overdag komt de temperatuur nooit boven de 36 graden. Op heel veel dagen komt de gemiddelde windsnelheid niet boven windkracht 1 of 2 uit. De meeste kans op wat wind heb je langs de waterkant, bijvoorbeeld in de Singapore Marina en langs de stranden op Sentosa Island. De regenperiode duurt van november tot en met februari. Er kan dan veel regen vallen en het kan erg benauwd zijn.

Cultuur

Op het eerste gezicht heeft Singapore een westerse uitstraling. Maar het heeft zeker ook Aziatische kenmerken. Wanneer je iemand in Singapore ontmoet, vragen ze wat je van het land vind. Ze vinden het lastig als bezoekers kritiek hebben. Ze houden niet van schouder klopjes, en over het kauwgom verbod willen ze ook niet met je praten.

Feesten

Singapore kent veel feestdagen net zoals wij. Hieronder zie je de tien belangrijkste feestdagen:

 • Nieuwsjaarsdag > 1 januari
 • National Day > 9 augustus
 • Chinees Nieuwjaar Singapore
 • Hari Raya Puasa
 • Goede vrijdag Singapore
 • Ramadam Singapore
 • Dag van de arbeid > 1 mei
 • Deepavali Singapore
 • Vesak Day Singapore
 • Eerste kerstdag > 25 december

Het is best raar dat niet overal een datum achter staat. Dit komt omdat ze voor die feesten geen bepaalde datum hebben. Het is dus ieder jaar op een andere dag. Want hun hebben een maan kalender. Dat wil zeggen dat ze uitgaan van de stand van de maan. Bij ‘Dag van de arbeid’ staat bijvoorbeeld 1 mei. Voor ons is het dan 1 mei, maar voor hun dus niet!

Geschiedenis

In de 5e eeuw voeren Chinese handelaren langs Singapore in de richting van India. Het is zeker dat het niet de eerste grote overslaghaven in de regio was. Singapore maakte vanaf 8e eeuw deel uit van het Sjriwijaya-rijk en was op dat moment nog niet meer dan een handelspost. In de 10e eeuw heerste dit rijk ook over het Maleis schiereiland. Door overvallen van rivaliserende koninkrijken en de komst van de islam verloor Sjriwijaya in de 13e eeuw de controle over het gebied. Het sultanaat Malakka nam de macht al snel over en Singapore ontwikkelde zich in de 13e en 14e eeuw tot een welvarend handelscentrum, totdat het in 1377 verwoest werd door Javanen en de bewoners gingen verhuizen naar Malakka. Het eiland behoorde daarna als indirect bestuurd gebied tot het Maajapahit-rijk.

Geld

6095171_13760454057527_rId4In Singapore hebben ze geen euro’s zoals wij hebben, omdat het land niet tot Europa behoort. Ze hebben daar de Singaporese dollar. Hieronder zie je een klein tabel hoeveel geld het waard is:

 • 1 Singaporese dollar = €0,69
 • 2 Singaporese dollar = €1,38
 • 5 Singaporese dollar = €3,45
 • 10 Singaporese dollar = €6,90
 • 50 Singaporese dollar = €34,50

Bevolking

Singapore heeft in totaal 5,399 miljoen inwoners (dit is geteld in 2013, er zullen nu vast wel meer of minder inwoners zijn)! De inwoners zijn in de tijd behoorlijk gestegen. Want in 1960 waren het maar 1,646 miljoen inwoners. En in 2000 waren het er al 4,028 miljoen inwoners. Er zijn dus steeds meer mensen gaan wonen in Singapore. Ruim 90% van de bevolking bestaat wel uit Singaporezen.

Talen

In Singapore spreken ze verschillende talen. Ze spreken er onder andere Chinees, Maleis, Tamil en Engels.

Wat is Tamil?

Tamil hoort bij de Davidische talen. Het bestond al 3000 jaar geleden. Dus het is een hele oude taal die nog steeds gesproken wordt. Maar er zijn in die jaren wel verbeteringen ontstaan!

Godsdienst

Bijna de helft van alle inwoners uit Singapore zijn boeddhist, namelijk 42,5% . Daarna geloven de meeste mensen in de islam: 14,9% . Maar het christendom heeft bijna net zoveel gelovigen, zij hebben 14,6% . Daarna krijg je het Taoïsme, die hebben maar 8,5% gelovigen. En als laatste heb je het Hindoeïsme, hun hebben maar 4% gelovigen.

Eten & Drinken

Wie van Aziatisch eten houdt die zal zich in Singapore prima vermaken. Lekker eten neemt in de samenleving een belangrijke plaats in. Dit zul je als toerist zeker merken als je in Singapore bent. Je zal niet de eerste toerist zijn die één of meerdere kilo’s aankomt tijdens een verblijf in Singapore.

In Singapore kun je bijna alles drinken wat je in Nederland en ook in Europa kunt drinken. Veel van de producten worden uit andere landen gehaald, zoals de meeste frisdranken, bieren, wijnen en sterke alcoholische dranken. De Chinese samenleving heeft bijgedragen in een duidelijk aanwezige theecultuur, waarbij er op veel plekken op traditionele wijze thee gedronken kan worden. Wie van koffie houdt die kan in Singapore op veel plekken een uitstekende bak koffie drinken. In Singapore vind je meerdere internationale koffieketens terug zoals Starbucks. Wie op Singapore style koffie wil drinken die bestelt de diepzwarte kopi of de cappuccino-achtige variant kopi tarik. Liefhebbers van vruchtensappen kunnen in Singapore hun hart ophalen. Je kunt hier vele verschillende soorten verse vruchtensap krijgen voor prijzen waar je als Europeaan hard om gaat lachen. Sommige van de sappen kennen we in Nederland zelfs niet eens, zoals starfruit en soursop.

Bezienswaardigheden

Universal Studios

Atractie park in Singapore waar je kennis kunt maken met de manier waarop films worden opgenomen.

Singapore Zoo

Een dierenpark sinds 1973. Het is het meest mooie dierenpark van de wereld waar dieren vrij rondlopen in hun natuurlijke leefomgeving.

Singapore Flyer

Het is een reuzenrad van 165 meter hoog. Op het moment is dit het grootste reuzenrad van de wereld.

National Museum of Singapore

Een groot en leuk museum met een vaste collectie en wisselende tentoonstellingen.

Mint museum of toys

Een mooi kunstmuseum over speelgoed. Er veel speelgoed te bewonderen van vroeger en nu. Het speelgoed wordt in vitrines bewaard. Er is niet alleen maar speelgoed te zien, maar ook oude knuffels!

Big Splash

Een groot waterpark met wel zeven glijbanen naast elkaar! Drie glijbanen zijn hoger als de andere vier. Super leuk om een keer te bezoeken en te gaan glijden (roetsjj)!

 

 

 

One Response to “Singapore”