Cartridges

Inleiding

Laatst moest mijn vader voor zijn werk iets uitprinten. Hij baalde erg, want de cartridge was op dus hij kon niets printen. Gelukkig kon hij nieuwe cartridges online bestellen die de volgende dag al bezorgd werden. Ik mocht toen meehelpen met de nieuwe cartridge in de printer doen. Omdat ik elektronische apparaten en hoe ze werken erg interessant vind, wil ik deze spreekbeurt over cartridges houden.

Wat is een cartridge?

Een cartridge is een inktpatroon voor een inktjetprinter. Je kunt deze uit de printer halen en vervangen als de inkt op is. Een cartridge zit eigenlijk best ingewikkeld in elkaar. Het bestaat uit een of meer reservoirs met inkt, contactpunten en meestal een chip zodat de cartridge kan communiceren met de printer. Via deze communicatie kan de printer herkennen of de juiste cartridge is geplaatst en hoeveel inkt er nog in het reservoir zit. Omdat het ontwerp van iedere printer anders is, zijn er aparte cartridges voor ieder merk. Vaak zit er ook nog verschil tussen de verschillende modellen printers van een merk. Als je een cartridge bestelt, moet je dus altijd precies weten welk model printer je hebt. Je kunt een cartridge kopen van het merk van de printer, maar je kunt ook een huismerk kopen. Dit noemen ze ook wel een ‘compatible cartridge’. Mijn vader heeft van het huismerk cartridges van PrintAbout gekocht, deze waren goedkoper dan originele van het printermerk.

Inktverbruik van een cartridge

Als je iets gaat printen, drukken de printkoppen op bepaalde plaatsen inkt op papier. Als je dit veel doet, is op een gegeven moment de inkt op. Maar soms is de inkt al best snel op, terwijl je nog helemaal niet veel hebt geprint. Dit komt omdat de printer ook inkt gebruikt als je niets print. Om de printkoppen schoon te maken en te voorkomen dat er inkt op opdroogt, wordt iedere keer dat je de printer aanzet een heel klein beetje inkt gebruikt om de printkoppen schoon te houden. De inkt die hierbij gebruikt wordt, wordt opgevangen in een apart reservoir in de printer en droogt daar meestal op.

Twee meest voorkomende cartridges

Er zijn twee verschillende soorten inktpatronen die in de meeste printers gebruikt worden. Ten eerst is er de inkttank. Dit is een inktpatroon gevuld met inkt, dat aan de printkop van de printer vastgeklikt wordt. Merken zoals HP, Epson en Canon gebruiken in bepaalde modellen losse inkttanks. Ook zijn er patronen waar de printkop in verwerkt is. Een printje komt van het patroon zelf af, en dat zorgt voor een betere afdrukkwaliteit. Iedere keer als je de cartridge vervangt, vervang je ook de printkop met een veel mooier printresultaat.

Zwart-wit of kleurencartridge

Er zijn cartridges met alleen maar zwarte inkt. Deze worden voornamelijk gebruikt als je alleen maar tekst wil printen. Als je een kleurenprinter hebt, kun je er ook inktpatronen met andere kleuren in doen. Zo kun je in kleur printen. Voor een kleurenprinter zijn er cartridges in drie kleuren. Dit zijn geel, magenta (roze) en cyaan (blauw). De printer kan deze drie kleuren tot alle denkbare kleuren mengen en zo een afbeelding in kleur printen. Cartridges met zwarte inkt kun je los per stuk kopen. De kleurencartridges koop je meestal in een bundel waarin alle drie de kleuren zitten. Ook kun je een bundel van cartridges kopen van een zwarte cartridge en kleurencartridges samen.

Cartridges recyclen

Heb je lege cartridges, dan kun je er verschillende dingen mee doen. Je kunt ze gewoon in de vuilnisbak gooien. Dat kan alleen wel slecht zijn voor het milieu als er nog inkt in zit. Daarom is het beter om cartridges met nog wat inkt bij het klein chemisch afval bij de plaatselijke gemeentelijke afvaldienst in te leveren. Nog beter is het om cartridges te laten recyclen. De Consumentenbond geeft verschillende manieren waarop dat mogelijk is. Of je stuurt ze via de post naar de fabrikant, dat is bijvoorbeeld mogelijk bij Brother, Canon, Epson en HP. Ook kun je een cartridge inleveren bij een WeCycle-inleverpunt bij een supermarkt, tuincentrum of bouwmarkt. Ook zijn er winkels waar je met het inleveren van een cartridge gelijk een goed doel steunt, zoals KiKa of CliniClowns.

Vraag voor de klas

  • Hebben jullie wel een cartridge vervangen?
  • Heeft er wel eens iemand een cartridge ingeleverd om te laten recyclen?

Opdracht voor de klas

Met de drie kleuren (blauw, geel en roze) van kleurencartridges een regenboog schilderen met tien verschillende kleuren. Dit om te ontdekken hoe je de drie kleuren kunt mengen om zo alle kleuren die je maar kunt bedenken, te krijgen.

Bronnen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Inktpatroon_(inkjetprinter)
 

Comments are closed.