Bijna jarig?
klik hier!Home   Oog

Oog


Inleiding

De meeste mensen hebben 5 zintuigen . Het gezichtsvermogen om te zien, het gehoor om te horen, de reuk om te ruiken, de smaak om te proeven en het gevoel om te voelen. Met zintuigen maak je contact met de wereld. Om te
zien heb je twee ogen. Dankzij de ogen kun je mensen en dingen om je heen herkennen, Bots je bijvoorbeeld niet tegen een boom op en kun je bijvoorbeeld op tijd opzij springen als er een auto op je af komt. Als je niet kunt zien, dan zouden bijvoorbeeld fietsen of een glas limonade drinken veel moeilijker zijn. Probeer maar eens een boterham klaar te maken met een blinddoek om, dan merk je hoe moeilijk het is als je niet kunt zien.

Het oog heeft de vorm van een bol . De doorsnede is twee en een halve centimeter. Om het oog zit een stevige witte laag dat heet het oogwit . De voorkant van het oog heeft een doorschijnende laag. Dat is het hoornvlies.
Daar achter is de pupil en daar omheen de iris. De iris is het gekleurde deel van het oog. De iris bestaat uit spiertjes, die de pupil groot en klein kunnen maken. De pupil is eigenlijk een gaatje. Achter de iris zit de lens.
De lens zorgt ervoor dat alle lichtstralen op het netvlies terecht komen. Het grootste deel van het oog is daarachter en dat heet glasachtig lichaam. Het netvlies vangt al het licht op en stuurt informatie door de oogzenuw
naar de hersenen.

Hoe werkt het oog

De iris en de pupil

De iris bestaat uit spiertjes ,als het licht is trekken de spiertjes zich samen en word de pupil kleiner . In het donker ontspannen de spiertjes zich en word de pupil groter .
De lens en het netvlies;
Aan de rand van de lens zitten spiertjes die de lens bol en minder bol kunnen maken. De lens buigt het licht af zodat de beelden op het netvlies komen. Als een voorwerp ver weg is, is de lens plat, om het voorwerp precies op het netvlies te krijgen. Als een voorwerp dichtbij is, is de lens bol, om het voorwerp precies op het netvlies te krijgen Het netvlies bestaat uit twee lichtgevoelige cellen . Het zijn staafjes en kegeltjes . Elk oog heeft 120 miljoen staafjes en 6 tot 7 miljoen kegeltjes. De staafjes kunnen alleen maar zwart wit zien. Als het donker is dan zie je alleen de omtrek van iets of iemand. De kegeltjes zorgen er voor dat je kleuren ziet. Ze zorgen er ook voor dat je kleine dingen ziet en ook precies ziet.

Bewegen met je ogen

Bij het zien bewegen je ogen dat komt omdat aan de oogbol drie paar spiertjes zitten die de ogen laten bewegen. Beide ogen bewegen altijd samen.

Hoe ziet het oog

De lichtstraal komt van een voorwerp door de lens in het oog . Het voorwerp komt dan ondersteboven links rechts gedraaid op het netvlies. Via de oogzenuw gaat het beeld naar de hersenen. Die hebben geleerd dat hij het andersom moet terugdraaien. En dan zie je het voorwerp. Maar het licht moet wel precies op het netvlies vallen om het scherp te zien .

De oogbol word beschermd door een stevig vlies . Dit vlies gaat over het hele oog en wordt aan de voorkant het hoornvlies . De oogkassen ( dat is de holte waar je oog in zit ) die zorgen er voor dat je o/bij een slag of stoot niet snel worden geraakt .De oogleden beschermen je oog door het oog te sluiten bij een slag De traanklieren (plaatje) zorgen ervoor dat je oog niet uitdroogt en beschermt je oog tegen stof en schadelijke bacteriën. Door het knipperen met je ogen , we doen dat zo,n 20 keer per minuut , wordt het traanvocht over het oog verspreid . Je merkt zelf ook wel als je je oog heel lang openhoudt dat het dan droog wordt en je het weer snel wil sluiten . De wimpers beschermen de ogen tegen vuiltjes en zonlicht . Onze wenkbrauwen zorgen er voor, dat bij het zweten het zweet niet in je oog loopt.

De blinde vlek

Op de plek, waar de oogzenuw in het oog komt, is er geen netvlies. Op die plek kun je dus niets zien. Dat noemen we de blinde vlek .

Diepte zien

Met twee ogen kun je diepte zien . Elk oog maakt een beeld van een voorwerp.
Bijvoorbeeld: Als je een voorbeeld midden op tafel zet, en dan met je linker oog ernaar kijkt zie je dat het niet hetzelfde is als je met je rechteroog kijkt. De beeldjes verspringen. De hersenen vergelijken de twee beelden van de twee ogen. Als een voorwerp dichtbij staat verschillen de twee beelden meer dan wanneer een voorwerp ver weg staat. Daardoor kun je diepte zien.

Een bril dragen

Bij sommige mensen kunnen de ogen niet scherp zien . Dan moet je een bril of contactlenzen dragen . Sommige mensen zijn verziend. Dat betekent dat ze over goed zien en dichtbij wazig. Andere mensen zijn bijziend. Dat betekent dat ze dichtbij goed zien en ver wazig. De vorm van een oogbol bepaalt hoe scherp je ziet. Als je verziend bent is je oogbol te kort. Dat betekent dat een voorwerp pas achter je oogbol scherp wordt. Met een bril met bolle glazen kan je dit oplossen. Het bolle glas zorgt ervoor dat de lichtstralen meer naar binnen buigen zodat het voorwerp scherp op het netvlies komt. En als je bijziend bent is je oogbol te lang. Dat betekent dat het voorwerp te vroeg scherp is en dus wazig op het netvlies komt. Met een bril met holle glazen kan je dit oplossen. Het holle glas zorgt ervoor dat de lichtstralen meer naar buiten buigen zodat het voorwerp scherp op het netvlies komt. In plaats van een bril kun je ook contactlenzen nemen ( contactlenzen laten zien)

Contactlenzen zijn eigenlijk mini-brilglaasjes die je zo op het oog draagt. Ze werken dus hetzelfde als een bril, alleen is er geen montuur . Hierdoor verandert er eigenlijk niets aan je gezicht, terwijl een bril je gezicht een extra accent geeft. Er zijn verschillende soorten lenzen ; daglenzen zachte lenzen en harde lenzen. De opticiën zegt wel wat het best bij jou past . Met harde lenzen kun je ook voorkomen dat je steeds slechter gaat zien.

Oogmeting

Bij de opticien gaan ze je oog meten met een oogmeting-apparaat (plaatje) Die krijg je voor je ogen en daar kunnen ze verschillende sterktes glazen in zetten . Je moet dan dit (bord) kunnen lezen . Of een ander bord .
Bijvoorbeeld het bord waar je moet zeggen aan welke kant de opening van het rondje zit .

Kleurenblind

Als je kleurenblind bent kun je bepaalde kleuren niet uit elkaar houden. De kegeltjes van het netvlies zorgen dat je kleur kunt zien. Er zijn drie soorten kegeltjes: blauw, rood en groen. Met die kleuren kun je alle andere kleuren krijgen. Als je kleurenblind bent mis je een van deze soorten kegeltjes. Kleurenblindheid komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes. Het zit ook vaak in de familie. Vaak komt het voor dat iemand rood en groen niet uit elkaar kan houden. Bijvoorbeeld: Rode appels in een groene boom zien zij niet.

Blind zijn

Sommige mensen zijn ook blind .Zij kunnen niets meer van de wereld zien . Het klinkt heel zielig maar die mensen zijn niet anders gewend . Ze lopen op straat met een blinde geleide hond en met een deze stok ( stok laten zien )
De blinde mensen kunnen als ze tikken met de stok horen of er iets aankomt want dat geluid weerkaatst. Maar de blinde geleide hond doet ook veel werk. Die leidt zijn baasje overal naartoe .

Geen oog meer hebben

Sommige mensen hebben helemaal geen oog meer . Omdat ze bijvoorbeeld gevaarlijke dingen met vuurwerk zijn gaan doen. Als je geen oog hebt kun je je vast wel voorstellen dat iedereen naar je gaat kijken . Dat is heel erg vervelend. Maar dat hoeft niet want je kunt een glazen oog in laten zetten(glazen oog laten zien ) . Zo lijkt het net of je een normaal oog hebt . En zit niet iedereen naar je te staren .Waar komen de tranen vandaan als je moet huilen ? De traanklieren zitten onder het ooglid in de buitenhoek van elk oog. Ze produceren heel de tijd een heldere, beetje zoute vloeistof. Dit is het traanvocht. Dit traanvocht verdeelt zich over je oogbol en spoelt daarna
door twee traanbuisjes naar een holte die we het traanzakje noemen. Van daaruit loopt het traanvocht naar je neusholte. Daarom moet je ook altijd je neus snuiten als je hebt gehuild. Om tranen in je ogen te krijgen, hoef je niet echt te huilen. Wanneer je wel echt huilt (als je verdriet hebt of pijn) maken je traanklieren meer traanvocht dan normaal. Je traanzakjes kunnen die overvloed dan niet verwerken. Op dat moment rollen de tranen uit je ogen en begin je te huilen. Niemand weet hoe het komt dat mensen gaan huilen als ze bijvoorbeeld verdrietig zijn.

Operatie om goed te zien

Als mensen ouder worden, gaan hun oogleden soms een beetje hangen. Ook kunnen ze wallen onder hun ogen krijgen. Dat is niet zo fijn. Veel mensen vinden het een lelijk gezicht. En als het velletje boven je ogen te veel uitzakt, kun je er zelfs minder goed door gaan zien. Daar word je weer moe van en kun je hoofdpijn van krijgen. Sommige mensen laten zich daarom door een plastisch chirurg behandelen. Die snijdt dan een klein stukje huid boven of onder de oogleden weg, dit wordt ook wel een ooglidcorrectie genoemd. Dat klinkt eng maar het valt best mee. De arts hecht het sneetje weer netjes en na de operatie kun je weer goed kijken.

 

 

 

21 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen