Een houtkachel is een kachel die brandt op hout. Dit soort kachels dragen enorm bij aan de sfeer in huis. Mensen zijn tegenwoordig steeds meer bezig met het interieur en vinden het belangrijk om een sfeervolle woning te hebben. Het is daarom niet gek dat steeds meer mensen een houtkachel kopen. Toch zijn er twijfels bij de invloed van de verbranding in houtkachels en houthaarden op het gebied van milieu en de gezondheid, waardoor verschillende partijen ervoor proberen te zorgen dat de koop van houtkachels in de nabije toekomst niet meer mogelijk wordt. Ik ga jullie vertellen wat de gevaren van een houtkachel zijn en hoe deze gevaren zo veel mogelijk kunnen worden voorkomen.
Gevaar 1: schadelijke stoffen
Als je hout verbrand komen er kleine stofjes vrij in de lucht. Dit zijn roetdeeltjes en fijnstof. Het is bekend dat bijvoorbeeld mensen met astma of jonge kindjes last hebben van schadelijke stoffen die vrijkomen tijdens het stoken van hout in de kachel. Mensen hebben er vooral last van wanneer er gestookt wordt in open haarden en oude houtkachels. Deze beschikken namelijk nog niet over de nieuwste technieken en hebben een lager rendement (+/- 30%) dan de nieuwe houtkachels. Om dit op te lossen zijn sinds 2010 de regels voor hout stoken in kachels erg streng verscherpt. Nieuwe kachels zijn voorzien van de nieuwste verbrandingstechnieken. Dit betekent dat er in deze kachels een zo volledig mogelijke verbranding plaatsvindt, waardoor er weinig roet, as en fijnstoffen vrijkomen. Kortom, de uitstoot is lager en het rendement is hoger (vaak rond de 80%). Zo is stookoverlast op een zeker niveau te voorkomen. Zorg er dus voor dat als je een houtkachel wilt kopen, je een moderne houtkachel koopt!
Gevaar 2: verkeerd stoken
Naast de vernieuwde technieken, heeft de manier van stoken invloed op de ervaren overlast. Te nat hout zorgt bijvoorbeeld voor veel rookoverlast. Het is belangrijk dat je alleen hout gebruikt dat al meer dan 2 jaar gedroogd is. Ook is het belangrijk dat het hout verfvrij is, waardoor er geen vervuilde lucht vrijkomt. Ook de manier waarop je stookt kan veel uitmaken. Steek je het vuur bijvoorbeeld aan met wat krantjes en een aansteker; dan zit je goed fout. Het vuur gaat dat namelijk veel sneller uit en je krijgt veel schadelijke stoffen die vrijkomen. Stook je bijvoorbeeld met de Zwitserse stookmethode, dan zul je erachter komen dat je veel minder snel door je hout heen gaat en dat je ook nog eens minder schadelijke stoffen uitstoot. Zo bespaar je op hout en ben je ook nog eens milieuvriendelijk bezig!
Gevaar 3: schoorsteenbrand
Zoals ik net al benoemd heb komen er tijdens het stoken van hout allemaal schadelijke stofjes vrij, zoals roet. Deze roetdeeltjes hechtten zich aan de wand van de schoorsteen. Deze deeltjes zijn nog steeds heel brandbaar. Als je niet regelmatig je schoorsteen laat schoonmaken dan ontstaat er een dikke laag brandbare roetdeeltjes aan de binnenkant van je schoorsteen. Deze is extreem brandbaar waardoor er dus makkelijk een schoorsteenbrand kan ontstaan. Daarom is het belangrijk dat er minimaal 1 keer per jaar een schoorsteenveger langs komt om de schoorsteen schoon te vegen van al die aanslag.
Gevaar 4: hitte
Bij verbranding ontstaat hitte. Als je een houtkachel stookt wordt de buitenkant van de kachel ook heet. Dit zorgt jaarlijks (vooral bij kleine kinderen) voor veel brandwonden. Om dit te kunnen voorkomen kun je bijvoorbeeld een rekje rond je kachel plaatsen waardoor de kachel niet snel aan te raken is. Ook tijdens het plaatsen van nieuw hout in de kachel is het oppassen geblazen. Tegenwoordig krijg je bij bijna elke houtkachel die je aanschaft een hittebestendige handschoen of een tang mee waarmee je de deurtjes of het raam mee kan open doen zonder dat je jezelf verbrand.
Zoals je ziet heeft een houtkachel wel wat nadelen en gevaren. Deze zijn gelukkig op een makkelijke manier op te lossen of zoveel mogelijk te beperken. Gelukkig zijn houtkachels ook milieuvriendelijk te noemen. Kijk bijvoorbeeld naar de biomassa van een houtkachel. Bio-massa is energie dat wordt gehaald uit natuurlijke materialen, zoals hout. Houtkachels hebben een aandeel van 10% van de totale bio energie. Dit is een behoorlijk aandeel. Daarom is het geen slecht idee om een houtkachel aan te schaffen. Let alleen op de kwaliteit van de kachel en het hout. Houdt ook rekening met andere mensen zoals je buren. Ga bijvoorbeeld niet stoken als er die dag een dikke mist hangt of als het windstil is. Zo kun je genieten van je houthaard op een milieuvriendelijke en buurtvriendelijke manier. Wil je echt veilig stoken kies voor een elektrische sfeerhaard.
Comments are closed.