Ik houd mijn spreekbeurt over de jeugdgevangenis
Hoofdstuk 1: Waarom?
Ik houd mijn spreekbeurt over de jeugdgevangenis, omdat steeds meer kinderen hierin terecht komen. En daarom wilde ik daar wat over vertellen.
Hoofdstuk 2: wat is een jeugdgevangenis? En hoe kom je er in terecht?
In Nederland komen veel jongeren in aanraking met de politie. Het zijn vaak kleine dingen die ze gedaan hebben. Vaak een kleine diefstal of ze hebben een bankje vernield. Als je geluk hebt dan kun je naar Bureau Halt.
Bureau Halt kijkt naar wat je gedaan hebt en bepaalt voor jou of je een taakstraf krijgt of dat je een boete moet betalen. Maar bij ergere dingen zoals brandstichten, iemand bedreigen of beroven moet je naar een kinderrechter. En als hij vindt dat je schuldig bent dan ga je naar een jeugdgevangenis.
Je kunt in Nederland verschillende jeugdgevangenissen vinden. In de jeugdgevangenissen komen kinderen van 12 tot 18 jaar. De gebouwen zijn heel groot en betekent vaak een huis voor het gevangen kind.
De jeugdgevangenissen zijn bedoeld voor verschillende soorten kinderen. Voor de kinderen die iets ernstigs hebben gedaan, voor de kinderen die niet helemaal geestelijk in orde zijn en voor de kinderen die thuis verwaarloosd zijn. In zo’n jeugdgevangenis is de bedoeling dat je heropvoeding krijgt. Je krijgt dus gewoon weer opvoeding en dan hopen ze dat je er dit keer er wel wat van geleerd hebt. Als de straf afgelopen is dan moeten ze zich eigenlijk makkelijk redden met iedereen.
Een jeugdgevangenis is een gevangenis voor jongeren.
Jongeren onder de 18 jaar die een misdaad hebben gepleegd komen erin terecht. Een voorbeeld van een misdaad is als je gestolen hebt of iemand beroofd hebt. Sommige jeugdgevangenissen zijn wat strenger dan de andere.
Een jeugdgevangenis is niet alleen een opvang voor kinderen die wat hebben gestolen, maar ook voor kinderen die thuis onhandelbaar zijn. Dat betekent dat die kinderen moeilijk op te voeden zijn. Er zijn ook kinderen die in een jeugdgevangenis zitten die helemaal niks gedaan hebben. Ze zitten dus toch tussen de kinderen die wel wat gedaan hebben. Kinderen die niets gedaan hebben maar toch daar zitten, hebben of ouders die hun slaan, of echt mishandelen of ze zijn verslaafd.
Nog een voorbeeld van misdaden zijn:
Brandstichten, inbreken, bedreigen voor geld enz. dat zijn allemaal misdaden. Als je zoiets doet, wordt je door de politie gearresteerd. (als hij je vindt natuurlijk) je wordt dan opgepakt en meegenomen naar het politie bureau. Daar maken ze een verslag van wat je hebt gedaan.
Dat verslag gaat naar de kinderbescherming en ook naar de kinderrechter. Die rechter bepaald of je straf krijgt en zo ja, welke straf. Jongeren tussen de 12 en de 16 jaar kunnen geen gewone gevangenis straf krijgen. Jongeren van 17 jaar kunnen 2 jaar gevangenis straf krijgen. Met 18 jaar is een jongere voor de rechtbank een volwassen. Dat betekent dat je dezelfde straf kunt krijgen als een volwassen die een misdaad heeft gepleegd.
Je kunt niet zomaar doen wat je wilt. Je moet je aan allerlei regels houden: thuis, op school, op straat en in grote gebouwen. De regels van een land staan in een wet. In de wet staat wat iedereen wel en niet mag doen. In ieder land gelden weer anderen regels. Voor iedereen in Nederland geldt de Nederlandse wet. Als iemand die regels overtreedt, wordt diegene gestraft. Als je te hard rijdt, of door het rood rijdt, krijg je meestal nog een boete. Als iemand iets ernstigs doet, kan hij een gevangenis straf krijgen. Voor kinderen geldt dat ook.
Zij moeten dat niet naar een gewone gevangenis maar naar een jeugdgevangenis. Er zijn ongeveer 15 jeugdgevangenissen in Nederland. En er zitten ongeveer 1900 jongeren in een jeugdgevangenis. Ieder jaar kost dit weer erg veel geld als er weer iemand in een gevangenis terecht komt. Wij moeten hiervoor werken, want:
- De gevangenis moet betaald worden
- De bewakers
- De directeur
- En de extra hulp voor probleem kinderen.
Hoofdstuk 3: jongeren en het strafrecht.
Wat gebeurt er nou met jongens en meisjes, die worden gepakt door een verkoper bij het stelen van dingen uit een winkel?
Worden ze op de zelfde manier behandeld als een volwassenen of zijn er verschillen.? In de wet staat dat kinderen onder de 12 jaar niet vervolgd kunnen worden. Dat betekent dat ze niet voor de rechter mogen komen. De politie mag diegene die bijv. gestolen heeft wel oppakken en verhoren. Ze worden dan als eerste naar buro HALT gebracht, en worden daar dan ook verhoort. Na dat ze verhoord zijn, worden ook de ouders gebeld. De ouders moeten hun kind dan komen ophalen. De politie stuurt dan een rapport naar Bureau HALT.
Bureau HALT wil dat ze weten wat ze fout gedaan hebben. Iemand van buro HALT vraagt je waarom je gestolen hebt een vraagt je ook om alles goed te maken.
Als je bekent dat je fout bent geweest, en alle schade wilt betalen dan wil een HALT-medewerker je een HALT-afdoening geven. Als je dat goed vindt moet je na je schooltijd gaan werken. Je kunt bijv. vakken gaan vullen in de winkel waar je gestolen hebt, of papiertjes prikken in het park. Nadat je dat allemaal goed hebt gedaan, is je straf voorbij.
Kom je die afspraken niet na, dan word je gestuurd naar de Officier van Justitie.
Ook als je vaker iets met de politie te maken hebt gehad of wordt verdacht, krijg je geen HALT-afdoening meer. Maar zelfs iets ergers. Het ligt er dan ook aan wat je gedaan hebt.
Als je wordt verdacht van iets ernstigs, bijvoorbeeld diefstal met geweld, dan zal de politie een soort rapport opsturen naar de Officier van Justitie. De officier onderzoekt of je vaker met de politie in aanraking bent geweest en neemt een beslissing. Ben je tussen de twaalf en achttien, dan wordt je door de Raad van de Kinderbescherming geholpen.
De Raad doet onderzoek naar je leefomgeving. Er worden vragen gesteld en ze proberen dat te beantwoorden: Hoe is het thuis? Kun je goed met je ouders opschieten? Wie zijn je vrienden? Hoe gaat het op school? En wat zijn je hobby’s? Als de officier en de Raad van de Kinderbescherming het idee hebben, dat de fout die je hebt gemaakt je spijt, en je zelf de indruk geeft dat je spijt hebt, en je leven wilt beteren, zal de officier je taak stoppen.
Hoofdstuk 4: hoe de jeugdgevangenis er van binnen uit ziet!
Dit is een gang van een jeugdgevangenis. Je ziet er veel verschillende kamers van jeugdcriminelen. Het ziet er voor hen gewoon uit als een huis. Je hebt verschillend kamers:
Een gewone cel: daar kom je als eerste in terecht. En een isoleercel: daar kom je in terecht als je je echt niet aan de regels kunt houden van de jeugdgevangenis. Een isoleercel is meestal van beton en er staat alleen een bed in en een wc.
Dit is dus zo een isoleercel.
Niemand kan je daar horen of zien. Je hebt ook een luchtkamer: de luchtkamer heeft ook alleen maar muren maar de kleur is daar vrolijker.
De jeugdgevangenis bereidt de jeugd op 2 manieren voor, om terug te gaan naar de samenleving(dat betekent dat je samen moet leven met anderen).
De eerste manier is een trainingsprogramma. Deze duurt ongeveer 3 maanden. De jeugd gaat dan regels en wetten leren en proberen om zich eraan te houden. Ze leren dan ook heel veel op school. Want dat is ook verplicht. Er wordt dan met dat kind overlegd wat hij allemaal wil leren en wat hij aan kan. Zo kan hij zelf door zijn studieboeken heen.
Een andere manier is dan een proefverlof. De kinderen mogen dan ongeveer een half jaar op zichzelf wonen en er komt elke keer iemand naar hun kijken of ze zich wel aan de wetten houden en of ze geen rare dingen doen. Zo’n persoon helpt dan ook vaak bij het vinden van een huis of van werk.
Vaak zitten jongens en meisjes apart in zo’n jeugdgevangenis, maar eigenlijk moeten ze ongeveer dezelfde dingen doen. De jeugd staat op en gaat met z’n allen ontbijten. Daarna gaan ze naar school en ze leren hun vak tegelijkertijd erbij. In de middagpauze gaat de jeugd met hun woongroep eten en dan weer ’s middags terug naar school. ’s Avonds kunnen de kinderen een paar dingen voor zichzelf doen zoals tv kijken en spelletjes doen. Maar ze mogen niet weg van hun woongroep. Ze zitten dan nog steeds opgesloten. Sommige Jeugdigen mogen in het weekend naar huis. Maar dat is meestal de jeugd die niet zo iets ergs heeft gedaan.
mooi
toppie. :)
kei toffe info
heel leerzaam vind ik zelf al die onderwerpen
ik ga er niet in nooit
Ik vind dit erg mooi geschreven en interresant maar zou graag wat meer info hebben over de schrijver/schrijfster van dit bericht, ik zit namelijk in 3 humane wetenschappen en moeten onze bronnen vermelden: mag ik je naam en de datum dat dit bericht gepost is? alvast bedankt
oke
het is een interessant onder werp en heel leerzaam ik heb heel veel aan de info, want ik ga ook mijn werkstuk over de JEUGDGEVANGENIS doen dus ik had heel veel aan je info
Ik doe er ook een werkstuk over en ik vind het ook heel erg interessant
super bedankt voor de info! ik ga er mn spreekbeurt over houden!!!