Bijna jarig?
klik hier!Home   Jeugdgevangenis

Jeugdgevangenis


Ik houd mijn spreekbeurt over de jeugdgevangenis

Hoofdstuk 1: Waarom?

Ik houd mijn spreekbeurt over de jeugdgevangenis, omdat steeds meer kinderen hierin terecht komen. En daarom wilde ik daar wat over vertellen.

Hoofdstuk 2: wat is een jeugdgevangenis? En hoe kom je er in terecht?

In Nederland komen veel jongeren in aanraking met de politie. Het zijn vaak kleine dingen die ze gedaan hebben. Vaak een kleine diefstal of ze hebben een bankje vernield. Als je geluk hebt dan kun je naar Bureau Halt.

Bureau Halt kijkt naar wat je gedaan hebt en bepaalt voor jou of je een taakstraf krijgt of dat je een boete moet betalen. Maar bij ergere dingen zoals brandstichten, iemand bedreigen of beroven moet je naar een kinderrechter. En als hij vindt dat je schuldig bent dan ga je naar een jeugdgevangenis.

Je kunt in Nederland verschillende jeugdgevangenissen vinden. In de jeugdgevangenissen komen kinderen van 12 tot 18 jaar. De gebouwen zijn heel groot en betekent vaak een huis voor het gevangen kind.

De jeugdgevangenissen zijn bedoeld voor verschillende soorten kinderen. Voor de kinderen die iets ernstigs hebben gedaan, voor de kinderen die niet helemaal geestelijk in orde zijn en voor de kinderen die thuis verwaarloosd zijn. In zo’n jeugdgevangenis is de bedoeling dat je heropvoeding krijgt. Je krijgt dus gewoon weer opvoeding en dan hopen ze dat je er dit keer er wel wat van geleerd hebt. Als de straf afgelopen is dan moeten ze zich eigenlijk makkelijk redden met iedereen.

Een jeugdgevangenis is een gevangenis voor jongeren.
Jongeren onder de 18 jaar die een misdaad hebben gepleegd komen erin terecht. Een voorbeeld van een misdaad is als je gestolen hebt of iemand beroofd hebt. Sommige jeugdgevangenissen zijn wat strenger dan de andere.

Een jeugdgevangenis is niet alleen een opvang voor kinderen die wat hebben gestolen, maar ook voor kinderen die thuis onhandelbaar zijn. Dat betekent dat die kinderen moeilijk op te voeden zijn. Er zijn ook kinderen die in een jeugdgevangenis zitten die helemaal niks gedaan hebben. Ze zitten dus toch tussen de kinderen die wel wat gedaan hebben. Kinderen die niets gedaan hebben maar toch daar zitten, hebben of ouders die hun slaan, of echt mishandelen of ze zijn verslaafd.

Nog een voorbeeld van misdaden zijn:
Brandstichten, inbreken, bedreigen voor geld enz. dat zijn allemaal misdaden. Als je zoiets doet, wordt je door de politie gearresteerd. (als hij je vindt natuurlijk) je wordt dan opgepakt en meegenomen naar het politie bureau. Daar maken ze een verslag van wat je hebt gedaan.
Dat verslag gaat naar de kinderbescherming en ook naar de kinderrechter. Die rechter bepaald of je straf krijgt en zo ja, welke straf. Jongeren tussen de 12 en de 16 jaar kunnen geen gewone gevangenis straf krijgen. Jongeren van 17 jaar kunnen 2 jaar gevangenis straf krijgen. Met 18 jaar is een jongere voor de rechtbank een volwassen. Dat betekent dat je dezelfde straf kunt krijgen als een volwassen die een misdaad heeft gepleegd.
Je kunt niet zomaar doen wat je wilt. Je moet je aan allerlei regels houden: thuis, op school, op straat en in grote gebouwen. De regels van een land staan in een wet. In de wet staat wat iedereen wel en niet mag doen. In ieder land gelden weer anderen regels. Voor iedereen in Nederland geldt de Nederlandse wet. Als iemand die regels overtreedt, wordt diegene gestraft. Als je te hard rijdt, of door het rood rijdt, krijg je meestal nog een boete. Als iemand iets ernstigs doet, kan hij een gevangenis straf krijgen. Voor kinderen geldt dat ook.
Zij moeten dat niet naar een gewone gevangenis maar naar een jeugdgevangenis. Er zijn ongeveer 15 jeugdgevangenissen in Nederland. En er zitten ongeveer 1900 jongeren in een jeugdgevangenis. Ieder jaar kost dit weer erg veel geld als er weer iemand in een gevangenis terecht komt. Wij moeten hiervoor werken, want:

  • De gevangenis moet betaald worden
  • De bewakers
  • De directeur
  • En de extra hulp voor probleem kinderen.

Hoofdstuk 3: jongeren en het strafrecht.

Wat gebeurt er nou met jongens en meisjes, die worden gepakt door een verkoper bij het stelen van dingen uit een winkel?
Worden ze op de zelfde manier behandeld als een volwassenen of zijn er verschillen.? In de wet staat dat kinderen onder de 12 jaar niet vervolgd kunnen worden. Dat betekent dat ze niet voor de rechter mogen komen. De politie mag diegene die bijv. gestolen heeft wel oppakken en verhoren. Ze worden dan als eerste naar buro HALT gebracht, en worden daar dan ook verhoort. Na dat ze verhoord zijn, worden ook de ouders gebeld. De ouders moeten hun kind dan komen ophalen. De politie stuurt dan een rapport naar Bureau HALT.

Bureau HALT wil dat ze weten wat ze fout gedaan hebben. Iemand van buro HALT vraagt je waarom je gestolen hebt een vraagt je ook om alles goed te maken.
Als je bekent dat je fout bent geweest, en alle schade wilt betalen dan wil een HALT-medewerker je een HALT-afdoening geven. Als je dat goed vindt moet je na je schooltijd gaan werken. Je kunt bijv. vakken gaan vullen in de winkel waar je gestolen hebt, of papiertjes prikken in het park. Nadat je dat allemaal goed hebt gedaan, is je straf voorbij.
Kom je die afspraken niet na, dan word je gestuurd naar de Officier van Justitie.
Ook als je vaker iets met de politie te maken hebt gehad of wordt verdacht, krijg je geen HALT-afdoening meer. Maar zelfs iets ergers. Het ligt er dan ook aan wat je gedaan hebt.
Als je wordt verdacht van iets ernstigs, bijvoorbeeld diefstal met geweld, dan zal de politie een soort rapport opsturen naar de Officier van Justitie. De officier onderzoekt of je vaker met de politie in aanraking bent geweest en neemt een beslissing. Ben je tussen de twaalf en achttien, dan wordt je door de Raad van de Kinderbescherming geholpen.

De Raad doet onderzoek naar je leefomgeving. Er worden vragen gesteld en ze proberen dat te beantwoorden: Hoe is het thuis? Kun je goed met je ouders opschieten? Wie zijn je vrienden? Hoe gaat het op school? En wat zijn je hobby’s? Als de officier en de Raad van de Kinderbescherming het idee hebben, dat de fout die je hebt gemaakt je spijt, en je zelf de indruk geeft dat je spijt hebt, en je leven wilt beteren, zal de officier je taak stoppen.

Hoofdstuk 4: hoe de jeugdgevangenis er van binnen uit ziet!

Dit is een gang van een jeugdgevangenis. Je ziet er veel verschillende kamers van jeugdcriminelen. Het ziet er voor hen gewoon uit als een huis. Je hebt verschillend kamers:
Een gewone cel: daar kom je als eerste in terecht. En een isoleercel: daar kom je in terecht als je je echt niet aan de regels kunt houden van de jeugdgevangenis. Een isoleercel is meestal van beton en er staat alleen een bed in en een wc.


Dit is dus zo een isoleercel.
Niemand kan je daar horen of zien. Je hebt ook een luchtkamer: de luchtkamer heeft ook alleen maar muren maar de kleur is daar vrolijker.

De jeugdgevangenis bereidt de jeugd op 2 manieren voor, om terug te gaan naar de samenleving(dat betekent dat je samen moet leven met anderen).
De eerste manier is een trainingsprogramma. Deze duurt ongeveer 3 maanden. De jeugd gaat dan regels en wetten leren en proberen om zich eraan te houden. Ze leren dan ook heel veel op school. Want dat is ook verplicht. Er wordt dan met dat kind overlegd wat hij allemaal wil leren en wat hij aan kan. Zo kan hij zelf door zijn studieboeken heen.

Een andere manier is dan een proefverlof. De kinderen mogen dan ongeveer een half jaar op zichzelf wonen en er komt elke keer iemand naar hun kijken of ze zich wel aan de wetten houden en of ze geen rare dingen doen. Zo’n persoon helpt dan ook vaak bij het vinden van een huis of van werk.

Vaak zitten jongens en meisjes apart in zo’n jeugdgevangenis, maar eigenlijk moeten ze ongeveer dezelfde dingen doen. De jeugd staat op en gaat met z’n allen ontbijten. Daarna gaan ze naar school en ze leren hun vak tegelijkertijd erbij. In de middagpauze gaat de jeugd met hun woongroep eten en dan weer ’s middags terug naar school. ’s Avonds kunnen de kinderen een paar dingen voor zichzelf doen zoals tv kijken en spelletjes doen. Maar ze mogen niet weg van hun woongroep. Ze zitten dan nog steeds opgesloten. Sommige Jeugdigen mogen in het weekend naar huis. Maar dat is meestal de jeugd die niet zo iets ergs heeft gedaan.

 

10 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*Aardrijkskunde Aardbevingen
Aardplaten
Aarde
Aboriginals (Australië)
Biesbosch
Chinese Muur
Eskimo
Flora en Fauna van Antarctica
Heelal
Jungle
Jungle
Kometen en Meteorieten
Milieuvervuiling Curaçao
Mont Blanc
Noordzee
Rondreizen
Spratly Eilanden
Tropisch regenwoud
Vulkaan
Vulkanen
Weer
Weer

Beroepen
Advocaat
Apotheker
Architect
Boerderij (Boer)
Brandweer
Clowns
Dierenarts
Dierenarts
Dierenverzorger
Douane(smokkelen)
Goochelaar
IT'er
Interieurstyliste
Kinderopvang
Klussenier
Kok
Het Leger
Leraar
Loonwerker
Politie
Schoonheidsspecialiste
Stewardess
Tandarts
Tandarts
Timmerman
Uitvaartverzorger
Verpleging
Vertaalbureau

Dieren
Amerikaanse Stafford
Amerikaanse Zeearend
Apen
Apenheul
Bearded Collie
Beren
Bever
Bij
Bijen
Cavia
Cavia
Chinchilla
Degoe
Dierentuin
Dinosauriërs
Dolfijn
Dolfijnen
Duitse Herder
Dwerghamsters
Eekhoorn
Eenden
Emoe
Ezel
Fjordenpaard
Fret
Giraffe
Golden Retriever
Goudvis
Goudvis
Grijze Roodstaart Papegaai
Haaien
Hamerhaai
Dieren (vervolg)
Hamster
Hamsters
Herten
Honden
Ijsbeer
IJsberen
Inktvissen
Jack Russel
Kameleon
Kangoeroe
Katachtigen
Kat
Katten
Kikkers
Koe
Konijn
Konijnen
Krokodillen
Krokodillen
Lastdieren
Leeuw
Lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje
Lynx
Lynxen
Mieren
Nertsen
Neushoorns
Olifant
Olifant (Kai Mook)
Orka
Paarden
Paarden
Paardenkliniek
Panda
Papegaaien
Pijlgifkikker
Pinguïns
Postduiven
Ratten en muizen
Regenworm
Schapen
Slakken
Spinnen
Stokstaartjes
Tijger
Toekan
Torenvalk
Uilen
Uilen
Zwijnen
Vlaamse Gaai
Vleermuizen
Vlinders
Vogelbekdier
Vogelspinnen
Vos
Walvis
Wandelende takken
Wespen
Wilde Konijn
Varkens
Wolf
Zebra
Zeehond
Zeehond
Zeepaardje
Zeeschildpad
Zeesterren
Zwarte weduwe
Eten en Drinken
Aardappel
Alcohol
Bier
Brood
Chocolade
Coca Cola
Drop
Frikadel
Frisdrank
IJs
Kaas
Kauwgom
Koffie
Koffie
Mosterd
Pinda
Snoep
Snoep
Suiker
Thee
Water
Zoethout
Zuivel

Feesten
Carnaval
Halloween
Halloween
De Kerstman
Koningsdag
Sinterklaas
Sinterklaas
Valentijnsdag
Vuurwerk

Geschiedenis
Apple
Auto
Auto
De 7 wereldwonderen
Dierentuin
Dinosauriërs
Eerste bewoners Nederland
Eerste Wereldoorlog
Ferrari
Fiets
Geld
Giethoorn
Glas
Heksen
Horloges
Hunebedden
Internet en televisie
Internet der dingen
Kastelen
Katten
Kinderarbeid
Kleding
Knikkeren
Mahadma Ghandi
Mode
Monster van Loch Ness
Motorfiets
Otzi de Gletsjermummie
Paspoort
Piramides
Piraten
Poep
Ruimtevaart
Slaven
Sluis bij Hengelo
Spyker(auto)
Steenbakkerij
Strips
Telefoon
Televisie
Theo van Gogh
Titanic
Toetanchamon
Trein
Trekker
Vikingen
Vuur
Vuurtoren
Watersnoodramp 1953
YouTube
Zwitsers zakmes
Gezondheid
ADHD
Aids
Albino
Alzheimer
Anorexia nervosa
Astma
Autisme
Baby's in het ziekenhuis
Beugel
Blindengeleidehonden
Donor
Doofheid
Dyslexie
Ebola
Epilepsie
Galstenen
Gebit
Gehandicapte kinderen
Gehandicapten
Gewicht
Hart- en vaatziekten
Hersenen
Kanker
Kanker
Kanker (werkstuk)
Kunstogen
Menselijk lichaam
Nierziekte
Oog
Ouder worden
Pest
Prematuur(te vroeg geboren)
Roken
Seksuele Voorlichting
Skelet
Slapen
Spijsvertering
Stem
Syndroom van Down
V.S.D
Virussen
Zonneziekte(EPP)
Zweten

Landen en Steden
Amerika
Amsterdam
Antarctica
Argentinië
Argentinië
Australië
Brazilië
Canada
China
Curaçao
Cyprus
Engeland
Frankrijk
Galápagos eilanden
Gran Canaria
Groot Brittannië
Indonesië
Italië
Italië
Japan
Kreta
Las Vegas
Las Vegas
Macau
Marokko
Monaco
Nederland
Nepal
New York
Nieuw Zeeland
Noorwegen
Oman
Oostenrijk
Overijssel
Paaseiland
Parijs
Portugal
Portugal
Rotterdam
Singapore
Spanje
Suriname
Terschelling
Tibet
Tilburg
Turkije
Vlieland
Zuid Afrika
Zwitserland
Bungalowparken Nederland
Personen / Personages
Adolf Hitler
Anne Frank
Barack Obama
Donald Duck
Francine Oomen
Justin Bieber
Koningin Juliana
Koningin Maxima
Mahatma Ghandi
Maradona
Martin Luther King
Max Verstappen
Nelson Mandela
Rembrandt
Rembrandt(2)
Steve Irwin
Vincent van Gogh
Walt Disney

Natuurkunde
Bliksem
Elektriciteit
School energiezuiniger maken
Vuur
Vuur
Windenergie
Windmolens
Zonne-energie

Overige
Alarmsysteem
Afvalverwerking
Autoproblemen
Baboesjka
Benzine
Bijgeloof
Bio-industrie
Bruggen
Cartridges
Circus Herman Renz
Cryptomunten
De Kameleon
De Kameleon(2)
Dierenmishandeling
Dijken
Doping in de sport
Drinkwater
Dromen
Drones
Drugs
Efteling
Elektrische Auto
Fulfillment
Games
Geld verdienen online
Geld besparen
Horoscopen
Iphone
Gevangenis
Goud
Hoe kom ik hoog in Google
Houthaard
Huren
Islam
Jeugdgevangenis
Kalk en kalkaanslag
De Kassa
Kerstpakketten
Kinderboekenweek
Kindermishandeling
Kindsoldaten
Kleding
Kleding bedrukken
Kleuren
Labyrint
Lenen
Lego
Lelijke Eend (Auto)
Liefde
Luchtballon
Luchtvervuiling
Make-up
Minecraft
Netflix
Make-up
Mode
Monstertrucks
De Optimist (Zeilboot)
Parfum
Printer
Pasadia Bibito Pin
Pesten
Piercings
Pokemon Go
Politiek
Racisme
Scheiden
Sim-Only
Skylanders
Smart Home
Stenen
Traplift
Tuinieren
Tv Box
Varkensboerderij
Vaststellingsovereenkomst
Vervoer
Vliegtuig
Vliegtuigen(werkstuk)
VPN
Verven
Wat is een webshop?
Wereldwinkel
Whatsapp
Zelfrijdende auto
Zomer
Muziek
Beethoven
Breakdance
Dansen
Dwarsfluit
Gitaar
Harmonieorkest
Hiphop
Keyboard
Orkest
Viool

1939 - 1945
Hitler
Anne Frank
Holocaust
Jehova’s Getuigen in WO2
Onderduiken
WO2
Tweede Wereldoorlog
Sporten
Ajax
Atletiek
Autoracen
AZ Alkmaar
Ballet
Basketbal
Bowlen
Dansen
Darten
Duiken
Duivensport
Elfstedentocht
FC Twente
Feyenoord
Formule 1
Handbal
Hockey
Judo
Klimmen
Majorette
Motorcross
Mountainbiken
Olympische Spelen
Paardrijles
Paardrijles en Verzorging
Poker
Postduiven
Rugby
SC Heerenveen
Schaatsen
Scouting
Scouting
Skaten
Skiën
Sportvissen
Tang Soo Do (vechtsport)
Tennis
Tour de France
Turnen
Turnen
Twirling
Voetbal
Yoga
Zeevissen

Spreekbeurt Engels
Earthquakes
Energy
Food

Organisaties
Amnesty International
Fair Trade
De Kindertelefoon
Kids Tegen Geweld
Organimal
Ronald McDonald Kinderfonds
Unicef
Sloppenwijken
Wereld Natuur Fonds
Zeehondencreche

Alle Spreekbeurtpakketen