Bijna jarig?
klik hier!Home   Jeugdgevangenis

Jeugdgevangenis


Ik houd mijn spreekbeurt over de jeugdgevangenis

Hoofdstuk 1: Waarom?

Ik houd mijn spreekbeurt over de jeugdgevangenis, omdat steeds meer kinderen hierin terecht komen. En daarom wilde ik daar wat over vertellen.

Hoofdstuk 2: wat is een jeugdgevangenis? En hoe kom je er in terecht?

In Nederland komen veel jongeren in aanraking met de politie. Het zijn vaak kleine dingen die ze gedaan hebben. Vaak een kleine diefstal of ze hebben een bankje vernield. Als je geluk hebt dan kun je naar Bureau Halt.

Bureau Halt kijkt naar wat je gedaan hebt en bepaalt voor jou of je een taakstraf krijgt of dat je een boete moet betalen. Maar bij ergere dingen zoals brandstichten, iemand bedreigen of beroven moet je naar een kinderrechter. En als hij vindt dat je schuldig bent dan ga je naar een jeugdgevangenis.

Je kunt in Nederland verschillende jeugdgevangenissen vinden. In de jeugdgevangenissen komen kinderen van 12 tot 18 jaar. De gebouwen zijn heel groot en betekent vaak een huis voor het gevangen kind.

De jeugdgevangenissen zijn bedoeld voor verschillende soorten kinderen. Voor de kinderen die iets ernstigs hebben gedaan, voor de kinderen die niet helemaal geestelijk in orde zijn en voor de kinderen die thuis verwaarloosd zijn. In zo’n jeugdgevangenis is de bedoeling dat je heropvoeding krijgt. Je krijgt dus gewoon weer opvoeding en dan hopen ze dat je er dit keer er wel wat van geleerd hebt. Als de straf afgelopen is dan moeten ze zich eigenlijk makkelijk redden met iedereen.

Een jeugdgevangenis is een gevangenis voor jongeren.
Jongeren onder de 18 jaar die een misdaad hebben gepleegd komen erin terecht. Een voorbeeld van een misdaad is als je gestolen hebt of iemand beroofd hebt. Sommige jeugdgevangenissen zijn wat strenger dan de andere.

Een jeugdgevangenis is niet alleen een opvang voor kinderen die wat hebben gestolen, maar ook voor kinderen die thuis onhandelbaar zijn. Dat betekent dat die kinderen moeilijk op te voeden zijn. Er zijn ook kinderen die in een jeugdgevangenis zitten die helemaal niks gedaan hebben. Ze zitten dus toch tussen de kinderen die wel wat gedaan hebben. Kinderen die niets gedaan hebben maar toch daar zitten, hebben of ouders die hun slaan, of echt mishandelen of ze zijn verslaafd.

Nog een voorbeeld van misdaden zijn:
Brandstichten, inbreken, bedreigen voor geld enz. dat zijn allemaal misdaden. Als je zoiets doet, wordt je door de politie gearresteerd. (als hij je vindt natuurlijk) je wordt dan opgepakt en meegenomen naar het politie bureau. Daar maken ze een verslag van wat je hebt gedaan.
Dat verslag gaat naar de kinderbescherming en ook naar de kinderrechter. Die rechter bepaald of je straf krijgt en zo ja, welke straf. Jongeren tussen de 12 en de 16 jaar kunnen geen gewone gevangenis straf krijgen. Jongeren van 17 jaar kunnen 2 jaar gevangenis straf krijgen. Met 18 jaar is een jongere voor de rechtbank een volwassen. Dat betekent dat je dezelfde straf kunt krijgen als een volwassen die een misdaad heeft gepleegd.
Je kunt niet zomaar doen wat je wilt. Je moet je aan allerlei regels houden: thuis, op school, op straat en in grote gebouwen. De regels van een land staan in een wet. In de wet staat wat iedereen wel en niet mag doen. In ieder land gelden weer anderen regels. Voor iedereen in Nederland geldt de Nederlandse wet. Als iemand die regels overtreedt, wordt diegene gestraft. Als je te hard rijdt, of door het rood rijdt, krijg je meestal nog een boete. Als iemand iets ernstigs doet, kan hij een gevangenis straf krijgen. Voor kinderen geldt dat ook.
Zij moeten dat niet naar een gewone gevangenis maar naar een jeugdgevangenis. Er zijn ongeveer 15 jeugdgevangenissen in Nederland. En er zitten ongeveer 1900 jongeren in een jeugdgevangenis. Ieder jaar kost dit weer erg veel geld als er weer iemand in een gevangenis terecht komt. Wij moeten hiervoor werken, want:

 • De gevangenis moet betaald worden
 • De bewakers
 • De directeur
 • En de extra hulp voor probleem kinderen.

Hoofdstuk 3: jongeren en het strafrecht.

Wat gebeurt er nou met jongens en meisjes, die worden gepakt door een verkoper bij het stelen van dingen uit een winkel?
Worden ze op de zelfde manier behandeld als een volwassenen of zijn er verschillen.? In de wet staat dat kinderen onder de 12 jaar niet vervolgd kunnen worden. Dat betekent dat ze niet voor de rechter mogen komen. De politie mag diegene die bijv. gestolen heeft wel oppakken en verhoren. Ze worden dan als eerste naar buro HALT gebracht, en worden daar dan ook verhoort. Na dat ze verhoord zijn, worden ook de ouders gebeld. De ouders moeten hun kind dan komen ophalen. De politie stuurt dan een rapport naar Bureau HALT.

Bureau HALT wil dat ze weten wat ze fout gedaan hebben. Iemand van buro HALT vraagt je waarom je gestolen hebt een vraagt je ook om alles goed te maken.
Als je bekent dat je fout bent geweest, en alle schade wilt betalen dan wil een HALT-medewerker je een HALT-afdoening geven. Als je dat goed vindt moet je na je schooltijd gaan werken. Je kunt bijv. vakken gaan vullen in de winkel waar je gestolen hebt, of papiertjes prikken in het park. Nadat je dat allemaal goed hebt gedaan, is je straf voorbij.
Kom je die afspraken niet na, dan word je gestuurd naar de Officier van Justitie.
Ook als je vaker iets met de politie te maken hebt gehad of wordt verdacht, krijg je geen HALT-afdoening meer. Maar zelfs iets ergers. Het ligt er dan ook aan wat je gedaan hebt.
Als je wordt verdacht van iets ernstigs, bijvoorbeeld diefstal met geweld, dan zal de politie een soort rapport opsturen naar de Officier van Justitie. De officier onderzoekt of je vaker met de politie in aanraking bent geweest en neemt een beslissing. Ben je tussen de twaalf en achttien, dan wordt je door de Raad van de Kinderbescherming geholpen.

De Raad doet onderzoek naar je leefomgeving. Er worden vragen gesteld en ze proberen dat te beantwoorden: Hoe is het thuis? Kun je goed met je ouders opschieten? Wie zijn je vrienden? Hoe gaat het op school? En wat zijn je hobby’s? Als de officier en de Raad van de Kinderbescherming het idee hebben, dat de fout die je hebt gemaakt je spijt, en je zelf de indruk geeft dat je spijt hebt, en je leven wilt beteren, zal de officier je taak stoppen.

Hoofdstuk 4: hoe de jeugdgevangenis er van binnen uit ziet!

Dit is een gang van een jeugdgevangenis. Je ziet er veel verschillende kamers van jeugdcriminelen. Het ziet er voor hen gewoon uit als een huis. Je hebt verschillend kamers:
Een gewone cel: daar kom je als eerste in terecht. En een isoleercel: daar kom je in terecht als je je echt niet aan de regels kunt houden van de jeugdgevangenis. Een isoleercel is meestal van beton en er staat alleen een bed in en een wc.


Dit is dus zo een isoleercel.
Niemand kan je daar horen of zien. Je hebt ook een luchtkamer: de luchtkamer heeft ook alleen maar muren maar de kleur is daar vrolijker.

De jeugdgevangenis bereidt de jeugd op 2 manieren voor, om terug te gaan naar de samenleving(dat betekent dat je samen moet leven met anderen).
De eerste manier is een trainingsprogramma. Deze duurt ongeveer 3 maanden. De jeugd gaat dan regels en wetten leren en proberen om zich eraan te houden. Ze leren dan ook heel veel op school. Want dat is ook verplicht. Er wordt dan met dat kind overlegd wat hij allemaal wil leren en wat hij aan kan. Zo kan hij zelf door zijn studieboeken heen.

Een andere manier is dan een proefverlof. De kinderen mogen dan ongeveer een half jaar op zichzelf wonen en er komt elke keer iemand naar hun kijken of ze zich wel aan de wetten houden en of ze geen rare dingen doen. Zo’n persoon helpt dan ook vaak bij het vinden van een huis of van werk.

Vaak zitten jongens en meisjes apart in zo’n jeugdgevangenis, maar eigenlijk moeten ze ongeveer dezelfde dingen doen. De jeugd staat op en gaat met z’n allen ontbijten. Daarna gaan ze naar school en ze leren hun vak tegelijkertijd erbij. In de middagpauze gaat de jeugd met hun woongroep eten en dan weer ’s middags terug naar school. ’s Avonds kunnen de kinderen een paar dingen voor zichzelf doen zoals tv kijken en spelletjes doen. Maar ze mogen niet weg van hun woongroep. Ze zitten dan nog steeds opgesloten. Sommige Jeugdigen mogen in het weekend naar huis. Maar dat is meestal de jeugd die niet zo iets ergs heeft gedaan.

 

  10 Reacties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  *  Aardrijkskunde Aardbevingen
  Aardplaten
  Aarde
  Aboriginals (Australië)
  Biesbosch
  Chinese Muur
  Eskimo
  Flora en Fauna van Antarctica
  Heelal
  Jungle
  Jungle
  Kometen en Meteorieten
  Milieuvervuiling Curaçao
  Mont Blanc
  Noordzee
  Spratly Eilanden
  Tropisch regenwoud
  Vulkaan
  Vulkanen
  Weer
  Weer

  Beroepen
  Advocaat
  Apotheker
  Architect
  Boerderij (Boer)
  Brandweer
  Clowns
  Dierenarts
  Dierenarts
  Dierenverzorger
  Douane(smokkelen)
  Goochelaar
  IT'er
  Interieurstyliste
  Kinderopvang
  Klussenier
  Kok
  Het Leger
  Leraar
  Loonwerker
  Politie
  Schoonheidsspecialiste
  Stewardess
  Tandarts
  Tandarts
  Timmerman
  Uitvaartverzorger
  Verpleging
  Vertaalbureau

  Dieren
  Amerikaanse Stafford
  Amerikaanse Zeearend
  Apen
  Apenheul
  Bearded Collie
  Beren
  Bever
  Bij
  Bijen
  Cavia
  Cavia
  Chinchilla
  Degoe
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Dolfijn
  Dolfijnen
  Duitse Herder
  Dwerghamsters
  Eekhoorn
  Eenden
  Emoe
  Ezel
  Fjordenpaard
  Fret
  Giraffe
  Golden Retriever
  Goudvis
  Goudvis
  Grijze Roodstaart Papegaai
  Haaien
  Hamerhaai
  Dieren (vervolg)
  Hamster
  Hamsters
  Herten
  Honden
  Ijsbeer
  IJsberen
  Inktvissen
  Jack Russel
  Kameleon
  Kangoeroe
  Katachtigen
  Kat
  Katten
  Kikkers
  Koe
  Konijn
  Konijnen
  Krokodillen
  Krokodillen
  Lastdieren
  Leeuw
  Lieveheersbeestje
  Lieveheersbeestje
  Lynx
  Lynxen
  Mieren
  Nertsen
  Neushoorns
  Olifant
  Olifant (Kai Mook)
  Orka
  Paarden
  Paarden
  Paardenkliniek
  Panda
  Papegaaien
  Pijlgifkikker
  Pinguïns
  Postduiven
  Ratten en muizen
  Regenworm
  Schapen
  Slakken
  Spinnen
  Stokstaartjes
  Tijger
  Toekan
  Torenvalk
  Uilen
  Uilen
  Zwijnen
  Vlaamse Gaai
  Vleermuizen
  Vlinders
  Vogelbekdier
  Vogelspinnen
  Vos
  Walvis
  Wandelende takken
  Wespen
  Wilde Konijn
  Varkens
  Wolf
  Zebra
  Zeehond
  Zeehond
  Zeepaardje
  Zeeschildpad
  Zeesterren
  Zwarte weduwe
  Eten en Drinken
  Aardappel
  Alcohol
  Bier
  Brood
  Chocolade
  Coca Cola
  Drop
  Frikadel
  Frisdrank
  IJs
  Kaas
  Kauwgom
  Koffie
  Koffie
  Mosterd
  Pinda
  Snoep
  Snoep
  Suiker
  Thee
  Water
  Zoethout
  Zuivel

  Feesten
  Carnaval
  Halloween
  Halloween
  De Kerstman
  Koningsdag
  Sinterklaas
  Sinterklaas
  Valentijnsdag
  Vuurwerk

  Geschiedenis
  Apple
  Auto
  Auto
  De 7 wereldwonderen
  Dierentuin
  Dinosauriërs
  Eerste bewoners Nederland
  Eerste Wereldoorlog
  Ferrari
  Fiets
  Geld
  Giethoorn
  Glas
  Heksen
  Horloges
  Hunebedden
  Internet en televisie
  Internet der dingen
  Kastelen
  Katten
  Kinderarbeid
  Kleding
  Knikkeren
  Mahadma Ghandi
  Mode
  Monster van Loch Ness
  Motorfiets
  Otzi de Gletsjermummie
  Paspoort
  Piramides
  Piraten
  Poep
  Ruimtevaart
  Slaven
  Sluis bij Hengelo
  Spyker(auto)
  Steenbakkerij
  Strips
  Telefoon
  Televisie
  Theo van Gogh
  Titanic
  Toetanchamon
  Trein
  Trekker
  Vikingen
  Vuur
  Vuurtoren
  Watersnoodramp 1953
  YouTube
  Zwitsers zakmes
  Gezondheid
  ADHD
  Aids
  Albino
  Alzheimer
  Anorexia nervosa
  Astma
  Autisme
  Baby's in het ziekenhuis
  Beugel
  Blindengeleidehonden
  Donor
  Doofheid
  Dyslexie
  Ebola
  Epilepsie
  Galstenen
  Gebit
  Gehandicapte kinderen
  Gehandicapten
  Gewicht
  Hart- en vaatziekten
  Hersenen
  Kanker
  Kanker
  Kanker (werkstuk)
  Kunstogen
  Menselijk lichaam
  Nierziekte
  Oog
  Ouder worden
  Pest
  Prematuur(te vroeg geboren)
  Roken
  Seksuele Voorlichting
  Skelet
  Slapen
  Spijsvertering
  Stem
  Syndroom van Down
  V.S.D
  Virussen
  Zonneziekte(EPP)
  Zweten

  Landen en Steden
  Amerika
  Amsterdam
  Antarctica
  Argentinië
  Argentinië
  Australië
  Brazilië
  Canada
  China
  Curaçao
  Cyprus
  Engeland
  Frankrijk
  Galápagos eilanden
  Gran Canaria
  Groot Brittannië
  Indonesië
  Italië
  Italië
  Japan
  Kreta
  Las Vegas
  Las Vegas
  Macau
  Marokko
  Monaco
  Nederland
  Nepal
  New York
  Nieuw Zeeland
  Noorwegen
  Oman
  Oostenrijk
  Overijssel
  Paaseiland
  Parijs
  Portugal
  Portugal
  Rotterdam
  Singapore
  Spanje
  Suriname
  Terschelling
  Tibet
  Tilburg
  Turkije
  Vlieland
  Zuid Afrika
  Zwitserland
  Bungalowparken Nederland
  Personen / Personages
  Adolf Hitler
  Anne Frank
  Barack Obama
  Donald Duck
  Francine Oomen
  Justin Bieber
  Koningin Juliana
  Koningin Maxima
  Mahatma Ghandi
  Maradona
  Martin Luther King
  Max Verstappen
  Nelson Mandela
  Rembrandt
  Rembrandt(2)
  Steve Irwin
  Vincent van Gogh
  Walt Disney

  Natuurkunde
  Bliksem
  Elektriciteit
  School energiezuiniger maken
  Vuur
  Vuur
  Windenergie
  Windmolens
  Zonne-energie

  Overige
  Alarmsysteem
  Afvalverwerking
  Autoproblemen
  Baboesjka
  Benzine
  Bijgeloof
  Bio-industrie
  Bruggen
  Circus Herman Renz
  Cryptomunten
  De Kameleon
  De Kameleon(2)
  Dierenmishandeling
  Dijken
  Doping in de sport
  Drinkwater
  Dromen
  Drones
  Drugs
  Efteling
  Elektrische Auto
  Fulfillment
  Games
  Geld verdienen online
  Geld besparen
  Iphone
  Gevangenis
  Goud
  Hoe kom ik hoog in Google
  Houthaard
  Huren
  Islam
  Jeugdgevangenis
  Kalk en kalkaanslag
  De Kassa
  Kerstpakketten
  Kinderboekenweek
  Kindermishandeling
  Kindsoldaten
  Kleding
  Kleding bedrukken
  Kleuren
  Labyrint
  Lenen
  Lego
  Lelijke Eend (Auto)
  Liefde
  Luchtballon
  Luchtvervuiling
  Make-up
  Minecraft
  Netflix
  Make-up
  Mode
  Monstertrucks
  De Optimist (Zeilboot)
  Parfum
  Printer
  Pasadia Bibito Pin
  Pesten
  Piercings
  Pokemon Go
  Politiek
  Racisme
  Scheiden
  Sim-Only
  Skylanders
  Stenen
  Traplift
  Tuinieren
  Tv Box
  Varkensboerderij
  Vaststellingsovereenkomst
  Vervoer
  Vliegtuig
  Vliegtuigen(werkstuk)
  VPN
  Verven
  Wat is een webshop?
  Wereldwinkel
  Whatsapp
  Zelfrijdende auto
  Zomer
  Muziek
  Beethoven
  Breakdance
  Dansen
  Dwarsfluit
  Gitaar
  Harmonieorkest
  Hiphop
  Keyboard
  Orkest
  Viool

  1939 - 1945
  Hitler
  Anne Frank
  Holocaust
  Jehova’s Getuigen in WO2
  Onderduiken
  WO2
  Tweede Wereldoorlog
  Sporten
  Ajax
  Atletiek
  Autoracen
  AZ Alkmaar
  Ballet
  Basketbal
  Bowlen
  Dansen
  Darten
  Duiken
  Duivensport
  Elfstedentocht
  FC Twente
  Feyenoord
  Formule 1
  Handbal
  Hockey
  Judo
  Klimmen
  Majorette
  Motorcross
  Mountainbiken
  Olympische Spelen
  Paardrijles
  Paardrijles en Verzorging
  Poker
  Postduiven
  Rugby
  SC Heerenveen
  Schaatsen
  Scouting
  Scouting
  Skaten
  Skiën
  Sportvissen
  Tang Soo Do (vechtsport)
  Tennis
  Tour de France
  Turnen
  Turnen
  Twirling
  Voetbal
  Yoga
  Zeevissen

  Spreekbeurt Engels
  Earthquakes
  Energy
  Food

  Organisaties
  Amnesty International
  Fair Trade
  De Kindertelefoon
  Kids Tegen Geweld
  Ronald McDonald Kinderfonds
  Unicef
  Sloppenwijken
  Wereld Natuur Fonds
  Zeehondencreche

  Organisaties met Eigen Spreekbeurt(pakket)
  Artsen Zonder Grenzen
  Asielzoekers
  Astma
  De Kindertelefoon
  Gehandicapte kids
  Het Rode Kruis
  Kustwacht
  Roken
  Schildpaddensite
  Stichting Wakker Dier
  Unicef
  War Child
  WNF
  Alle Spreekbeurtpakketen