Syndroom van down

1. Wat is syndroom van down

Syndroom van down is een handicap en dan kun je niet alles even goed als anderen zoals lezen, schrijven, praten en iets duidelijk maken.
Mijn broer is ook gehandicapt en hij heeft ook het syndroom van down. Mijn broer kan geen nee zeggen. In plaats daarvan zegt hij ajoh of grapje, maar als ik iets geks vraag zoals ‘Ben ik gek?’ dan zegt hij ja, maar daar kan hij niks aan doen.

2. Wanneer krijg je het

Meestal krijg je het syndroom van down bij je geboorte. Dan gebeurt er iets geks in de buik. Toen mijn broer geboren werd gebeurde het. Hij werd te makkelijk ziek en spuugde veel te snel. Toen heeft de dokter iets gedaan waardoor dat niet meer kon. Nu kan hij niet meer spugen als hij misselijk is. Dan krijgt hij het wel erg benauwd.

3. School

Als je gehandicapt ben dan kom je op een andere school terecht omdat je dan niet alles kunt wat ik al allemaal heb opgenoemd. Omdat zo’n school vaak een eindje rijden is, gaan sommige kinderen met de bus naar school omdat de ouders naar hun werk moeten.

4. 20 jaar

Als je dan 20 jaar bent ga je van school. Soms krijg je dan een afscheidsfeest. Je gaat dan naar een zorg woning. Als je dan broers en zussen hebt dan zal dat voor hun best moeilijk zijn.

5. Leiding

In de zorgwoning leer je weer nieuwe mensen kennen. Je hebt daar ook een leiding. Dat is wel even wennen. Je moet daar wel werken maar je verdient er geen geld mee. Ook moet je je kamer een beetje onderhouden


Hier is een plaatje van mijn broer. Hij heeft wel een andere bril.

6. Hoe zien ze er uit

Je kunt meestal mensen met syndroom van down herkennen. Ze hebben een ander soort gezicht, soms kleinere ogen en anderen hebben kleinere vingers of voeten.

 

8 Responses to “Syndroom van down”

 1. HEEE!!! I love mensen met het Syndroom van down!!!!!!!

 2. Marijke

  echt supperrr goede tipz ik zit net op de milbdeare school en voor nederlands moesten we tipz opzoeken voor nieuwe vrienden ik vind dit heeeeeel goede tipz ik kan hier echt heel veel mee iedereen die gaat verhuizen of naar een nieuwe school gaat moet deze tipz lezen echt super super goed!!!! evelien

 3. ru8itryhgtish

  waarom schrijf je erbij dat hij net een nieuwe bril heeft! :-(

 4. Hoi mijn broertje heeft ook syndroom van down hij gaat ook met een busje naar school en heel vroeg hij is negen jaar en hij is heel lief ik vind dat kinderen met syndroom van down heeft dat ze heel schatig zijn als iemand mijn broertje pest daar kan ik echt niet tegen dan woord ik er boos

 5. bedankt voor de tips en dingen over syndroom van down sterkte met je broer

 6. mijn kleine zusje is er aan overleden dus respect voor mensen of kinderen met het Syndroom van Down

  • valerie

   zielig!!,
   heb heel veel medelijden met je.
   veel sterkte!!:)