Monster Van Loch Ness

Inleiding

 • waarom ik dit als onderwerp heb gekozen
 • het monster van loch ness
 • op zoek naar het m.v.L.N.
 • andere monsters
 • Loch Ness
 • kennismaking met het m.v.L.N.
 • beschrijving
 • tussen haakjes
 • een onderzoek
 • en tenslotte mijn mening

Waarom ik dit als onderwerp heb gekozen:

Het heeft mijn altijd al geïnteresseerd of ze nu echt bestaat of niet en hoe veel er zijn hoe oud het is en ik zou mijn interesse voor Nessie ook aan jullie willen geven.

Het monster van Loch Ness

Het monster van Loch Ness is al een eeuwenoude mythe. Is het waar dat er ergens in het meer van Loch Ness in Schotland een monster woont of monsters.

Op zoek naar het monster van Loch Ness [150.000 euro]

Het monster van Loch Ness is een inmiddels legendarisch beest dat in de diepte van het meer van Loch Ness schijnt te leven leven. Nellie, zoals het dier liefkozend door de plaatselijke middenstand wordt genoemd, meet waarschijnlijk 12 tot 15 meter en heeft een lange, slangachtige nek. Men gaat er vanuit dat het een vrouwtje is, hoewel niemand het beest van zó dichtbij heeft kunnen zien, dat dergelijke details zichtbaar waren.
De waarnemingen van het beest gaan terug tot het jaar 565 na Christus toen de Ierse Heilige Columba beweerde de Niseag of Nessie te hebben gezien tijdens de begrafenis van een man die eerder door het dier was gebeten.
Het meest beroemde geval in de zomer van 1933. Op die dag zagen de heer en mevrouw Spicer, net terug van een uitstapje naar Londen, een monster de weg oversteken met een beest in zijn bek om vervolgens in het meer te plonsen.

Andere monsters

Loch Ness is overigens niet het enige meer met een monster-reputatie. In Schotland heb je verder nog Loch Morar, waar men ook beweert herhaaldelijk een monster te hebben gezien.
In Ierland bestaan twee meren Lough Ree en Lough Fedda waar men een glimps heeft kunnen zien van een peista of een meremonster.
Ook in Scandinavië veel verhalen over monsters in diverse meren:
In IJsland heb je de Skrimsl, ookwel Lagerfljótsskrímslið genoemd, die in het meer van Lagerfljót Lake is gezien naast diverse sightings in andere meren In Noorwegen, in het meer van Sudal, leeft ook een dier van buitengewone proporties. Het hoofd schijnt de afmetingen te hebben van een flinke roeiboot
De eerste ontmoeting met het dier van het meer van Storsjö in Zweden vond plaats in 1839. De boeren die het zagen, beweren dat het er als een groot zeepaardje uitzag, rood met witte manen. En dit monster schijnt een snelheid te kunnen behalen van zo’n 70 kilometer per uur
In maart 2002 hebben in Argentinië drie herders oog in oog gestaan met de chupacabra, een bloeddorstig wezen, half mens half dier, dat volgens de Latijns-Amerikaanse overlevering ’s nachts toeslaat. Het heeft grote poten, rooddoorlopen ogen en scherpe tanden

Loch Ness

De bergen rond Loch Ness zijn eigenlijk hoge heuvels, 500 tot 800 meter hoog. Deze heuvels lopen onder water heel ver steil naar beneden, zodat ze samen een heel diep dal vormen vol met water. Het is eigenlijk een enorme scheur in de aardbodem. Geologen, mensen die de aardkorst bestuderen, hebben vastgesteld dat het Loch Ness miljoenen jaren geleden een stuk van de Atlantische Oceaan was. Door aardbevingen is Loch Ness een meer geworden. Het meer is 296 meter diep. Dieper dan de zee die Engeland en Schotland omringt. Daarom is de hoeveelheid water in Loch Ness ook gigantisch, en zelfs groter dan alle meren en rivieren in Engeland en Schotland te samen. Hoewel de temperatuur van het water laag is, geeft het meer in de winter een warmte af die net zoveel is als de warmte die vrijkomt als je twee miljoen ton kolen zou stoken. Het meer bevriest ook nooit. Bovendien bevat het meer een grote hoeveelheid zalmforel en paling, genoeg om wel veertig grote waterbeesten te voeden.

Kenismaking met het m.v.L.N.

Het dier heeft zich enkele keren laten zien maar vanaf de 19e eeuw wordt het dier plotseling vaker gezien, maar men heeft nog nooit een foto kunnen nemen. het dier laat zich maar een aantal seconden zien.

Maar pas in 1933 werd het dier voorpaginanieuws, en was de legende van “Nessie” geboren. Toen zagen een meneer en mevrouw op weg naar hun huis in een dorpje bij Loch Ness “een enorm beest op en neer duiken en rondtollen” in het meer. Hierover kwam een berichtje in de krant en dit leidde tot sensatie in de hele wereld. Al gauw kwamen er meer berichten over mensen die het dier hadden gezien. Zoals van een meneer en mevrouw (Spicer) die in de zomer van 1933 een monster de weg zagen oversteken met een beest in zijn bek om vervolgens in het meer te plonsen. In 1934 ziet een andere man het dier in Loch Ness zwemmen en maakt hier een tekening van. In de 47 jaar dat Alex Campbell waterschout van Loch Ness is geweest, heeft hij het dier naar zijn zeggen 18 keer Men heeft wel geprobeerd het dier te fotograferen, maar de meeste foto’s zijn nogal onduidelijk.

De beroemdste foto is in 1934 door een dokter gemaakt; een foto met de lange nek van het dier die uit het water steekt. Een andere beroemde foto is in 1977 gemaakt door Anthony Shiels. Behalve dat mensen proberen Nessie te fotograferen, probeerden ook mensen het die te filmen. Op 23 april 1960 slaagde Tim Disdale, na 27 jaar onderzoek naar het dier, erin om iets bewegends op film vast te leggen. Er werden jaarlijkse expedities naar Loch Ness gehouden. In de jaren ’70 is Loch Ness zeer uitgebreid met sonar onderzocht. Sonar is een onder water gestuurde geluidsgolf. Als het geluid ergens tegenaan komt wordt het teruggekaatst. Zo kun je zichtbaar maken of er dingen of voorwerpen onder water zijn en wat de vorm en grootte daarvan is. Men zocht onder andere bewijs voor grotten in de heuvels rondom Loch Ness met toegangen onder water, maar dat had geen resultaat. Wel werden zo onderwateropnamen gemaakt van iets dat op de ruitvormige zwempoten van een enorm onbekend dier leek. Maar omdat juist in deze periode het Bureau werd gesloten wegens geldgebrek, twijfelen sommige mensen aan de echtheid van deze foto’s.

Beschrijving

nessie.jpg (7383 bytes)

Mensen die het dier hebben gezien,zeggen dat monster er zo uitzag: Het dier is lang, zeker 5 meter. Maar de meeste mensen schatten dat het dier tussen de 12 en 15 meter lang is. Het dier heeft tenminste een bult, maar sommige mensen menen twee of drie bulten te hebben gezien. Ook wordt vaak gezegd dat het dier een lange (slangachtige) hals, ongeveer 2 meter lang, met een kleine kop en een brede bek. Sommige voegen daaraan toe dat het dier hoorns of uitsteeksels op zijn kop had, hoewel niemand zo dichtbij het dier heeft gezien dat dit soort details goed te zien zijn geweest. Het heeft een glimmende, gladde huid. Over de kleur is het men niet eens: de een zegt zwart, de ander donkergrijs en weer een ander heeft het over bruingroen met een lichtere onderkant. De mensen die het dier hebben zien zwemmen zeggen dat het heel snel kan zwemmen. Op basis van sonar-onderzoek (waarover straks meer) vermoedt men dat Nessie ruitvormige zwempoten of vinnen heeft. Daarom luidt de officiele Latijnse naam ” Nessiteras Rhombopteryx”. Nessiteras betekent: het dier dat in de Ness zwemt. En Rhombopteryx betekent: dat het vinnen heeft in de vorm van een ruit.

Lloyd Scott, 41, gives a final wave before submerging to begin his underwater marathon world record attempt to raise money for children with Leukemia, in Loch Ness, Scotland

Stuntman Lloyd Scott gaat voor het goede doel een marathon lopen. Op het eerste oog niets bijzonders, alleen loopt Scott de marathon in een ouderwets duikpak van 60 kilo op de bodem van Loch Ness.

Scott, een voormalig brandweerman, leed aan de ziekte leukemie is nu weer gezond. Om geld voor onderzoek naar de ziekte Lloyd Scott, 41, gives a final wave before submerging to begin his underwater marathon world record attempt to raise money for children with Leukemia, in Loch Ness, Scotland

Monster

Ditmaal heeft hij het pak ook echt nodig, ook al bestaan er inmiddels veel meer geavanceerde en lichtere duikuitrustingen. Gemiddeld zo’n negen meter onder water gaat hij proberen de 42 kilometer af te leggen. Loch Ness is het grootste zoetwatermeer van de Britse eilanden en het huis van het mythische monster van Loch Ness. Scott hoopt over twee weken klaar te zijn voor de tocht.

Record

De kans dat Scott daadwerkelijk gaat hardlopen is klein. De marathons die hij liep op het vaste land kostte de stuntman gemiddeld vijf dagen, 29 minuten en 46 seconden. Hierbij zette hij keer op keer een nieuw record als langzaamste marathonloper aller tijden.

De verwachting is dat de onderwatermarathon nog langzamer gaat verlopen. Scott denkt het parcours in ongeveer twee weken te kunnen lopen.

Koud en eenzaam

“Mensen denken dat het onderwaterlopen makkelijker gaat omdat ik het gewicht van het duikerspak niet hoef te tillen”, aldus Scott. “Maar in werkelijkheid wordt het veel zwaarder. Probeer zelf maar eens onder water te lopen, door de wrijving gaat het enorm langzaam. Ook is het terrein vrij onbekend en is het zicht minimaal.”

Wandeling

Scott, vader van drie kinderen, is dan ook al vijf weken in training. Iedere dag maakt hij een wandeling van minimaal een uur over de modderige bodem van Loch Ness. Met een luchtslang is hij verbonden aan een boot met acht begeleiders, allemaal professionele duikers. Ze kunnen Scott constant volgen door gebruik te maken van het satellietsysteem GPS.

Nessie

In 1987 werd er leukemie bij Scott geconstateerd. Nu hij is genezen spendeert hij al zijn tijd om geld te verzamelen voor de organisatie Kinderen met Leukemie. Hij denkt ongeveer drie miljoen euro op te kunnen halen en is eigenlijk maar voor een ding bang. “Als ik Nessie maar niet tegenkom. Alhoewel, in mijn pak, ik vraag me af wie er banger is: Nessie of ik.”

Een onderzoek

Waarom is een onderzoek zo moeilijk er zijn 5 reden:

 1. Het meer is zeer diep zo een 300m diep dus veel dieper dan de Noordzee.
 2. Het water is modderig, acht rivieren en zo een 40 tal kleine watertjes voeren slib naar het meer. De bodem bestaat daardoor uit een dikke laag slib waar je onmogelijk een net kan over trekken. Bovendien is het water altijd troebel enkel die eerste meter is helder.
 3. Het weer is erg wisselvallig. Het oppervlak van het meer kan snel van een vlakke stille spiegel tot golven die het water in een half uur een paar meter doet stijgen.
 4. Je kan zeer moeilijk duidelijke foto’s maken. Goed uitzicht over het meer heb je pas aan de noordelijkste zijde van het meer. Maar daar heb je fel tegenlicht en de steile oevers verhinderen dat je vrij dicht bij het water kan komen.
 5. Het dier verdwijnt ook altijd heel snel ze wordt altijd maar enkele seconde gezien en ook elk geluidje lijkt haar af te schrikken dus voordat je een goede foto kan maken is ze al weg

En tenslotte mijn mening

Ik denk dat er wel iets leeft want van waar komen anders al die foto’s vandaan. Maar ik denk dat het een restant van de dino is maar wat dan ook wel het geval zou moeten zijn is dat er meer zijn want de dinos zijn 100.000.000 jaar geleden uitgestorven.

 

9 Responses to “Monster Van Loch Ness”

  • mooie presentatie hoor heel misschien ga ik het gebruiken voor mijn werkstuk want het is een leuke onderwerp en het is leuk om er meer over te weten

 1. mooiwe prensentatie, maar waarom het onderwerp het monster van loch ness

 2. heel goed, maar misschien wat meer punten en komma’s.

 3. NihadHoudVanDierenALLES!!

  ik vindt dit niet echt een leuke onderwerp maar meschien jullie ik niet :( xx nihad